Ο κύκλος με την παύλα
Από Θ αρχίζει και η λέξη θαύμα και ίσως να μην είναι τυχαίο που η σελίδα υποστήριξης του Θοδωρή Ντούμα στο Facebook λέγεται Theodore's Miracle (miracle= θαύμα)
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Είναι πάνω – κάτω γνωστό ότι με έναν μεταφυσικό τρόπο, ορισμένα αντικείμενα, αντιπροσωπεύουν έννοιες που σχετίζονται με το πεπρωμένο και την τύχη. Αρκετά τα παραδείγματα. Το λαγοπόδαρο ας πούμε, δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ένα κλασικό φυλαχτό τύχης ιδίως για εκείνους που επιδιώκουν τη γονιμότητα. Στην Κίνα, οι κόκκινες νυχτερίδες θεωρούνται τα καλύτερα φυλαχτά για τύχη και χαρά ενώ οι Αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι το κέρατο αποτελεί σύμβολο του ανδρικού μορίου. Για τους Αιγυπτίους το τρίγωνο ήταν το σύμβολο της ανόδου προς τον παράδεισο· μια ματιά στις πυραμίδες τα λέει όλα.
Σύμβολο καλής τύχης θεωρείται επίσης ο κύκλος, καθώς όπως διαβάζω δηλώνει ολοκλήρωση και τελειότητα. Η έρευνα σχετικά με τον κύκλο που έκανα προσφάτως, οφείλεται στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου κυκλικού φυλαχτού που κατασκεύασε ένας φίλος, ο Τάκης, επιλέγοντας το γράμμα Θ, ένα από τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, των οποίων η μορφή στα κεφαλαία είναι ξεκάθαρα κυκλική. Ενας κύκλος στον οποίο περικλείεται μια παύλα.
Η επιλογή του Θ για το εν λόγω φυλαχτό έγινε επειδή με το Θ αρχίζει το Θοδωρής, το όνομα του γιου του Τάκη· Ντούμας το επώνυμό τους. Ο Θοδωρής Ντούμας είναι ήδη αρκετά γνωστός, γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που πάσχουν από μια σπάνια μορφή ασθένειας, τη νόσο Μπάτεν, στην οποία από μικρός και με την ακούραστη βοήθεια της οικογένειάς του, αντιστέκεται με επιτυχία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω αυτής της στήλης αναφέρομαι στην τετραμελή οικογένεια Ντούμα και τον πολυετή αγώνα της για τη βελτίωση της υγείας του μικρότερου μέλους της, του Θοδωρή, αδελφού του Βασίλη. Συγκεκριμένες αφορμές με έχουν ωθήσει να αναφερθώ, κατά καιρούς, στη προσπάθειά τους. Μια από αυτές είναι η δουλειά της Χριστίνας Ντούμα, της μητέρας, συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Τα «Μελιάννα», «Η Αλεπού η μοδίστρα», «Ο Φούσκας», «Ο Χνούδης» είναι παραμύθια της τα οποία εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκδοτική δραστηριότητα (της Ελληνοεκδοτικής) με τίτλο «Τα όνειρα του Θοδωρή» και στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την πανάκριβη σε κόστος θεραπεία του. Να θυμίσω εδώ ότι η περίπτωση του Θοδωρή Ντούμα έχει κατά καιρούς απασχολήσει διάφορα ΜΜΕ, γεγονός εξαιρετικά θετικό, ενώ τι άλλο από συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει η συμμετοχή πολλών επωνύμων για τη διάδοση αυτής της προσπάθειας – από τον Δημήτρη Νανόπουλο ως την Κική Δημουλά, από τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη ως την Κάτια Δανδουλάκη. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολύς κόσμος έχει κινητοποιηθεί για την περίπτωση του Θοδωρή· καλλιτέχνες, αθλητές και φυσικά διακεκριμένοι επιστήμονες.
Επανέρχομαι λοιπόν στην ιστορία του Θοδωρή με μια συγκεκριμένη αφορμή· το αντικείμενο, του οποίου τις δύο όψεις μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία. Αυτή τη φορά ήταν ο πατέρας του Θοδωρή εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία και μετά από σχετική έρευνα κατέληξε σε αυτό το κομψό «νόμισμα» που μπορεί να γίνει ένα είδος «συνδετικού κρίκου» των υποστηρικτών του γιου του.
Ο Τάκης οραματίζεται την εδραίωση ενός συμπαγούς πυρήνα που θα συνδέει τους «φίλους του Θοδωρή» γιατί πιστεύει στη θετική ενέργεια μέσω της οποίας ο γιος του θα πάει καλύτερα. Το νόμισμα είναι ένα σύμβολο σύνδεσης αυτού του «νοητικού κλαμπ φιλίας» που ήδη υπάρχει. Μια ανάλογη προσπάθεια οι Ντούμα είχαν κάνει πριν από μερικά χρόνια με τη δημιουργία μπρασελέ φίλων του Θοδωρή, τα οποία ωστόσο ήταν πολύ εύθραυστα και ίσως λιγότερο «βολικά». Αντιθέτως, αυτό το «κόσμημα» που σε μια πρώτη φάση θα κοπεί σε 150 περίπου κομμάτια, είναι πολύ πιο στέρεο και με τη μικρή τρύπα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί είτε ως κολιέ, είτε ως μπρασελέ. Το θέμα δεν είναι το πού θα το τοποθετήσουν αυτοί που θα το αποκτήσουν αλλά να έχουν μονίμως τοποθετημένο στο μυαλό τους αυτό που το αντικείμενο αντιπροσωπεύει.
Από Θ αρχίζει και η λέξη θαύμα και ίσως να μην είναι τυχαίο που η σελίδα υποστήριξης του Θοδωρή Ντούμα στο Facebook λέγεται Theodore’s Miracle (miracle= θαύμα). Από Θ όμως αρχίζει και η λέξη θαυμασμός, συναίσθημα που καθένας μας οφείλει να τρέφει απέναντι στην οικογένεια Ντούμα που με αξιοπρέπεια, πίστη, χαμόγελο και αν κρίνει κανείς από το κόσμημα, καλό γούστο, εξακολουθεί να παλεύει για τις καλύτερες μέρες του παιδιού της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις