Το γελαστό παιδί
Ο Κούρος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης. «Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες» είπε. «Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία».
Tον λένε Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, είναι 19 ετών, κατάγεται από το Ιράν και δεν κρύβει τη χαρά του. Λογικό είναι, έσκισε στις πανελλήνιες, πήρε 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική και 19,5 στη Χημεία. Μέσος όρος 18,5. Μόνο στην Εκθεση πήρε 13,5, «αλλά τι θέλετε», είπε στην ιστοσελίδα stonisi.gr, «μέχρι πριν από τρία χρόνια δεν ήξερα λέξη ελληνικά!».
(Τους τελευταίους μήνες, η Monde, η Guardian, το Spiegel, μια εκπομπή του ARD και η ερευνητική ομάδα Lighthouse Reports μίλησαν για πρώτη φορά με έξι πρόσφυγες από τη Συρία και το Μαρόκο που ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν στο παρελθόν «σκλάβοι» της ελληνικής αστυνομίας, πραγματοποίησαν δηλαδή για λογαριασμό της μυστικές και βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης με αντάλλαγμα την παράταση της παραμονής τους στην Ελλάδα. Αν δεν συνεργάζονταν, τους είπαν, θα τους έστελναν πίσω στην Τουρκία. Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια, έγραψε χθες η Monde: οι πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα, παραμένουν φυλακισμένοι για ώρες ή ημέρες σε αστυνομικά τμήματα, τους αφαιρούν κινητά και προσωπικά αντικείμενα και τους μεταφέρουν με φορτηγά στον Εβρο, όπου τους περιμένουν οι «σκλάβοι» για να τους περάσουν με φουσκωτά στην Τουρκία.)
Ο Κούρος πέρασε με την οικογένειά του και τον αδελφό του τον Δεκαπενταύγουστο του 2019 από τις ακτές της Τουρκίας στη Μυτιλήνη. Εμεινε πρώτα στη Μόρια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Καρά Τεπέ. Οι γονείς του εργάζονταν ως μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι εκείνος μελετούσε.
(Οι ντόπιοι στο Νέο Χειμωνιό, το Τυχερό και άλλα χωριά κοντά στον Εβρο, έγραψε χθες η Guardian, μιλούν ανοιχτά για τους μασκοφόρους πρόσφυγες που δουλεύουν για την αστυνομία. Και δύο ανώτατοι έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη χρησιμοποίηση πολιτών από τρίτες χώρες ως ενδιάμεσων στα pushbacks. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκπρόσωπος των μεθοριοφυλάκων στον Εβρο, πάλι, αρνήθηκαν να μιλήσουν στις ξένες εφημερίδες.)
Η μπλούζα που φοράει το γελαστό παιδί από το Ιράν απεικονίζει το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Την έβαλε για τον καθηγητή του στα Μαθηματικά, είπε, που τον στήριξε και τον βοήθησε πολύ.
(Απευθυνόμενος προχθές στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, υποστήριξε ότι η λέξη pushback έχει πολλές ερμηνείες και διαβεβαίωσε ότι οι καταγγελίες ενός πρώην διερμηνέα της Frontex ερευνώνται. Η Πράσινη αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κάταριν Γκέρινγκ-Εκχαρτ, πάλι, ζήτησε μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και να επιβληθούν ενδεχομένως κυρώσεις κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χρησιμοποίηση αιτούντων άσυλο ως συνεργών σε παράνομες επαναπροωθήσεις είναι βαθιά απάνθρωπη και παραβιάζει όλους τους κανόνες δικαίου. Για «δυσβάσταχτες εικόνες» μίλησε και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.)
Ο Κούρος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης. «Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες» είπε. «Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία».
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη
- Άρης: Ξεκαθαρίζει για Κουάισον ενόψει Αστέρα