Κλιματική ουδετερότητα: Χωρίς πυρηνική ενέργεια ξεχάστε τον στόχο, λέει η ΙΕΑ
Οι πολιτικές για την παγκόσμια θέρμανση και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση καθιστούν τους αντιδραστήρες απαιραίτητους, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
- Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050 αν οι κυβερνήσεις θέλουν να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, συνιστά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές ακόμα χώρες έχουν θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος που σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συγκρατήσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης:
- Η Ιαπωνία επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία
- Το Βέλγιο παρατείνει για 10 χρόνια τη λειτουργία των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τα κράτη προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.’
Ο πόλεμος επηρεάζει και τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι 27 από τους 31 αντιδραστήρες που έχουν τεθεί παγκοσμίως σε λειτουργία από το 2017 βασίστηκαν σε ρωσικό ή κινεζικό σχεδιασμό.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εγείρουν ερωτήματα για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ρωσικής κατασκευής, επισημαίνει το Reuters. Για παράδειγμα, η Φινλανδία πρόσφατα ακύρωσε συμβόλαιο με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή νέου σταθμού, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και αυξημένο ρίσκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, η ΙΕΑ εκτιμά σε νέα έκθεσή της ότι η εγκατεστημένη ισχύς των πυρηνικών μονάδων θα πρέπει να αυξηθεί από τα 423 gigawatt φέτος σε 812 GW το 2050, με την ετήσια αύξηση τη δεκαετία του 2030 να φτάνει τα 27 GW.
Σήμερα, το 63% των πυρηνικών μονάδων, με συνολική ισχύ 260 GW, έχουν ηλικία άνω των 30 ετών και πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους.
Αν και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταβληθεί προσπάθειες για παράταση της λειτουργίας κάποιων παλιών μονάδων, οι πυρηνικοί σταθμοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, στις οποίες αντιστοιχεί το 70% της εγκατεστημένης ισχύος, μπορεί να μειωθούν κατά το ένα τρίτο έως το 2030, επισημαίνει η έκθεση.
«Στο σημερινό πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτόξευσης τιμών για τα ορυκτά καύσιμα, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των φιλόδοξων κλιματικών δεσμεύσεων, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.
«Παρόλα αυτά, η νέα εποχή για την πυρηνική ενέργεια δεν είναι εγγυημένη. Θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για να εξασφαλίσουν την βιώσιμη και ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις