Νάσος Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση επιλέγει να λεηλατεί την κοινωνική πλειοψηφία»
Πώς σχολίασε την Σύνοδο του ΝΑΤΟ
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Για «παθητική στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο παζάρι της Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ σε σχέση με την ακρίβεια της καταλόγισε ότι «επιλέγει να λεηλατεί τους πολίτες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της πρότασης που έχει κάνει το κόμμα του σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Για την ακρίβεια
Είπε ειδικότερα ότι το τελευταίο πεντάμηνο τα έσοδα από φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ κι ότι «αυτό συμβαίνει γιατί καλπάζει ο πληθωρισμός, ενώ δεν έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι «οι έμμεσοι φόροι είναι οι κοινωνικά πιο άδικοι γιατί χτυπάνε περισσότερο αυτούς που καταναλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους και όχι αυτούς που έχουν καγιέν». «Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μη μειώσει ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης, τη στιγμή που έχει δημιουργήσει χώρο 3,5 δισ. δείχνει μια κυβέρνηση που επιλέγει να λεηλατεί τους πολίτες», τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του KONTRA.
Σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σημείωσε ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν γυρνάμε σε χρεώσεις προ ρήτρας, ενώ εταιρείες από το χώρο της ενέργειας είπαν ότι κινδυνεύουμε να δούμε ακόμα και μεγαλύτερες αυξήσεις». «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, δεν καταργεί, όπως λέει, αλλά ενσωματώνει τη ρήτρα στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ δεν ακολουθεί μια απλή λύση: αποσύνδεση από το φυσικό αέριο και πλαφόν στην τιμή της χονδρικής, το οποίο θα έφερνε πολύ γρήγορα μειώσεις στο 50%», πρόσθεσε.
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «έχουμε κάθε λόγο να εκφράζουμε την ανησυχία μας για την έκβαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ», αναφέροντας ότι κατά τη διάρκειά της υπήρξε δήλωση από πλευράς ΗΠΑ ότι στηρίζουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και ότι η ενίσχυση του τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. «Ακόμα, η συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία ανοίγει νέες πολύτιμες αγορές όπλων για τη γειτονική χώρα, ενώ εμπλέκει βαθύτατα την Τουρκία στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι «ίσως το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μετά από όλα αυτά, κύκλοι της κυβέρνησης εξέφραζαν ικανοποίηση». Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως «όταν εκφράζεις ικανοποίηση, τη στιγμή που φαίνεται ότι ο Ερντογάν κερδίζει μια σειρά από ζητήματα που είχε βάλει στο τραπέζι, συνεχίζεις να λες και στον εαυτό σου και στην κοινωνία, το βολικό ψέμα ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη». Υποστήριξε ότι «η Τουρκία έστησε ένα παζάρι, γύρω από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και από ό,τι φαίνεται η ελληνική πλευρά σε αυτή τη διαδικασία δεν πήγε με καμία γραμμή άμυνας, με καμία διεκδίκηση για ένα πλαίσιο συμφωνίας».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «φαίνεται ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει στρατηγική» και πως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει πάει με δική της επιθετική ατζέντα στη σύνοδο για να τεθούν όρια στις τουρκικές προκλήσεις και πως «αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο». Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «επειδή ακριβώς έχει πρόβλημα στην εξωτερική του πολιτική, το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει όπλα, δίνοντας λεφτά χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο».
Για το «Turkaegean»
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν «μια τεράστια ήττα για την πολιτική Ερντογάν στα Βαλκάνια, μια πολιτική αναθεωρητική, που ήθελε να ενισχύσει μισαλλόδοξα στοιχεία», ενώ υποστήριξε πως «αν δεν είχε λυθεί το ονοματολογικό, τότε σε αυτή ή σε μια προηγούμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε υπογράψει την είσοδο της γειτονικής χώρας με το όνομα Μακεδονία σκέτο».
- Διαβάστε επίσης: «Turkaegean»: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς
Βάλλοντας κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα με το όνομα «Turkaegean» είπε πως «είναι πραγματικά ντροπή η πολιτική ηγεσία να κάνει ΕΔΕ, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη σε έναν υπάλληλο» και πως «η κυβέρνηση προφανώς έχει ευθύνη να γνωρίζει τι γινόταν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις