Turkaegean: Που αναζητά ευθύνες η κυβέρνηση για το φιάσκο – Αντιδρούν οι υπάλληλοι του υπ. Ανάπτυξης στην ΕΔΕ
«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης
Σε αναζήτηση ευθυνών βρίσκονται στην κυβέρνηση για την ολιγωρία που επεδείχθη με αποτέλεσμα την κατοχύρωση του «turkaegean» ως ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος της Τουρκίας από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.
«Κάποιοι άνθρωποι της διοίκησης δεν έκαναν τη δουλειά τους»
Πάντως η κατεύθυνση αναζήτησης ευθυνών είναι σαφής μετά και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ευθύνες αναζητούνται σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε καμία περίπτωση σε πολιτικό επίπεδο.
«Δεν θα μασήσω τα λόγια μου, προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση. Θέλω να είμαι πολύ σαφής: οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα λάθη και τα κενά του κρατικού μηχανισμού που επέτρεψαν στην Τουρκία να κατοχυρώσει ένα εμπορικό brand στην ΕΕ.
Διαβάστε επίσης Το «Βατερλώ» με την υπόθεση «Turkaegean» και ο βαρύς ύπνος
Διαβάστε επίσης Turkaegean: Οι Financial Times προβάλουν το «τουρκικό αιγαίο» – «Σας υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες»
Νομική αντίδραση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη» και «πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αν και, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας».
Απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη
Προς αυτή την κατεύθυνση της αναζήτησης ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο, άλλωστε έχει διατάξει ΕΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάτι πάντως που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων του υπουργείου.
O Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6, απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για την εξέλιξη με το «Turkaegean». «Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Το θέμα του «Turkaegean» είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπ. Ανάπτυξης» συμπλήρωσε ο Α. Γεωργιάδης διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση.
Δεν ενημερωθήκαμε
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο.
«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα «Turkaegean». Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.
Ζητούν ανάκληση της ΕΔΕ
Από την πλευρά του ο σύλλογος υπαλλήλων των εργαζομένων του υπουργείου Ανάπτυξης αντιδρούν και όπως αναφέρουν, η Υπηρεσία Σημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο και δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την καταχώρηση ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος από την EUIRO ενώ καλώντας την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει την ΕΔΕ, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ή Εξωτερικών ή άλλης αρμόδιας αρχής για το θέμα του «turkaegean».
Διαβάστε επίσης Turkaegean: Γραφείο της ΕΕ στην Ισπανία – όχι ιδιώτης – κατοχύρωσε το σήμα στην Τουρκία, λέει το ΠΑΣΟΚ
Διαβάστε επίσης ΚΚΕ για turkaegean: Η ΕΕ ενισχύει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Εργαζομένων έχει ως εξής:
«Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:
»Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Καμία εμπλοκή και αρμοδιότητα για τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα
»Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο φυσικά δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.
»Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων.
Διαβάστε επίσης ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την κατοχύρωση από την Άγκυρα του όρου «Turkaegean»
Δεν συμμετείχαν
»Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων. Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος.
»Συγκεκριμένα για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας (1) εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων , σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 ( άρθρο 57).
»Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων.
Ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες
»Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.
»Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, ψάχνει να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων.
Κατήφορος της λασπολογίας και της δυσφήμισης
»Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
»Καλούμε την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει άμεσα την ΕΔΕ. Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί. Προειδοποιούμε να μην προχωρήσει στον κατήφορο της λασπολογίας και της δυσφήμισης των εργαζομένων γιατί θα μας βρουν όλους και όλες απέναντι. Ο Σύλλογος θα αναλάβει κάθε προσπάθεια ώστε να προασπίσει τους εργαζόμενους από κάθε ανατρεπτική και άδικη επίθεση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις