Ahval: Ο Μπάιντεν ξέρει τι κάνει με τον Ερντογάν;
Η υποστήριξη του Μπάιντεν για μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία βοηθά όχι μόνο την επανεκλογή του Ερντογάν αλλά και την απόλυτη ατζέντα του
«Στην περίπτωση της Τουρκίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στρατηγικό λάθος με τον προκάτοχο του, Ντόναλντ Τραμπ, που υπονόμευσε την στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή». Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Ahval ο Ρόμπερτ Έλλις, αναλυτής για θέματα Τουρκίας, σε διεθνή και δανέζικα ΜΜΕ, ενώ υπήρξε και σύμβουλος της Ομάδας Αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο Τραμπ δελεάστηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν για να υποστηρίξει την «Επιχείρηση Άνοιξη Ειρήνης», μια τουρκική επίθεση που απόκοψε μια κουρδική περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.
Τώρα σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο διάδοχος του Τραμπ, ο Μπάιντεν κάνει την ίδια γκάφα. Ο Μπάιντεν έλαβε την συναίνεση του Προέδρου Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να μπορεί να τοποθετήσει τη στάση Ερντογάν στο κατάλληλο πλαίσιο, σημειώνει το άρθρο.
Επικαλούμενος τον Στίβεν Κουκ ο Έλλις σημειώνει ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται επιδέξια την αξία της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τώρα καρπώνεται την ανταμοιβή του. Υπενθυμίζει δε ότι ο Στόλτενμπεργκ αποδέχτηκε τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως νόμιμες, αν και ο Κουκ σωστά τις έχει χαρακτηρίσει ως ψευδείς σημειώνει.
Το γεγονός ότι η Σουηδία συγκεκριμένα υπέκυψε στα αιτήματα της Τουρκίας είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αναταραχή, τονίζει ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, καθώς η επιβίωση της κυβέρνησης της Σοσιαλδημοκρατικής μειοψηφίας της Μαγκνταλένα Άντερσον εξαρτάται από την υποστήριξη μίας ανεξάρτητης βουλευτή της Amineh Kakabaveh, ιρανικής κουρδικής καταγωγής.
Διαβάστε επίσης: «Ο Ερντογάν επιλέγει το επόμενο θύμα του»
Ο αρθρογράφος τονίζει και τις παγίδες που περιέχει η διατύπωση του τριμερούς μνημονίου που φαινομενικά αντιμετώπιζε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν γίνει παραχωρήσεις για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό που συνέβη είναι ξεκάθαρο τονίζει ο αρθρογράφος.
Τα F- 16
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, λέει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της των F-16. Στη απευθείας συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον Ερντογάν που «έκανε σπουδαία δουλειά» με τις προσπάθειές του να βγάλει σιτηρά από την Ουκρανία.
Η Ελλάδα
Ωστόσο, ενόψει της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως εξήγησε ο Paul Iddon , αυτή η αναβάθμιση θα άλλαζε τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Κογκρέσο τον Μάιο, όπως σημειώνεται ότι: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε να νικήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Το έθεσε στις διμερείς επαφές
Η υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν στα σχέδια της Τουρκίας έρχεται σε σύγκρουση με τον Νόμο Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act) που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2019 για την υποστήριξη της Ελλάδας ως πολύτιμου μέλους του ΝΑΤΟ και της Κύπρου ως βασικού στρατηγικού εταίρου. Υπονομεύει επίσης την αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA) τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι δεσμεύσεις Σουηδίας και Φινλανδίας που αγγίζουν Ελλάδα και Κύπρο
Το τριμερές μνημόνιο δεσμεύει επίσης τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποστηρίξουν την πληρέστερη δυνατή εμπλοκή της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Εξωτερική Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Εδώ θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η ΕΕ στην έκθεσή της για το 2021 για την εφαρμογή της ΚΕΠΑΑ εξέφρασε τη λύπη της για τον συνολικό αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε πολλούς τομείς ανησυχίας στην ΕΕ και τη γειτονιά της, ιδίως στην Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings, Kemal Kirişci, έχει υποστηρίξει την άποψη ότι πέρα από την ανάγκη επανεκλογής, η αδιαλλαξία του Ερντογάν προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αντανακλά μια υποβόσκουσα αντίδραση στις αξίες που όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιπροσωπεύουν.
Η απόλυτη ατζέντα του Ερντογάν
Σύμφωνα με τον Kirişci, αυτές οι αξίες και οι θεσμοί αποτελούν εμπόδιο για την αυταρχική διακυβέρνηση και τον ιδεολογικό του στόχο να σπάσει την παραδοσιακή δυτική κλίση της Τουρκίας, τονίζει το άρθρο. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η υποστήριξη του Μπάιντεν για μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία βοηθά όχι μόνο την επανεκλογή του Ερντογάν αλλά και την απόλυτη ατζέντα του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις