Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Anadolu: Ισορροπημένη και με κέρδη η πολιτική της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Anadolu: Ισορροπημένη και με κέρδη η πολιτική της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Για τον Ογουζλού,  δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Άγκυρα συμφώνησε να άρει το βέτο απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία

Την προσήλωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ διαχρονικά σημειώνει σε άρθρο του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ο καθηγητής, Ταρίκ Ογουζλού, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής.

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν με Αναστασιάδη

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Κουβέντα για την Ελλάδα στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ

Η άρση του βέτο σε Σουηδία – Φινλαδία

Για τον Ογουζλού,  δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Άγκυρα επέλεξε να καταλήξει σε μία συμφωνία προκειμένου να άρει το βέτο απέναντι στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ωστόσο ότι αν και είναι φυσικό για την Τουρκία να αναδεικνύει της ανησυχίες της ως έθνος, εκφράζοντας τις στο πλαίσιο της Συμμαχίας δεν είναι ρεαλιστικό κάποιοι «αντι- τουρκικοί κύκλοι» – όπως του χαρακτηρίζει – να εμφανίζουν τη στάση αυτή της Άγκυρας ως μία αρνητική εξέλιξη και της απομάκρυνση της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας από τη Δύση.

Η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Σημειώνει δε πως «ξεχνούν ότι η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ επί πολλά χρόνια επικαλούμενη τα εθνικά της συμφέροντα και ότι επίσης λόγω των σχέσεων τους με τη Ρωσία. η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αντιρρήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια»..

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας χαρακτηρίζει ως «την πλέον σημαντική εξέλιξη» το γεγονός ότι δέχτηκαν να «ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας», κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να λάβουν την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τονίζει δε ότι η συμφωνία των δύο χωρών αυτών να παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Τουρκία, να τερματίσουν το εμπάργκο όπλων και να δεσμευτούν για τις απαραίτητες νομικές και διοικητικές ενέργειες με στόχο την «έκδοση των υποστηρικτών του PKK και του FETO στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικά κέρδος από την πλευρά της Άγκυρας».

Στην ανάλυση του καθηγητή τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ το οποίο υποστηριζόταν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρό βγαίνει ισχυρότερο από αυτή την κρίση που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και όπως αναφέρει πρέπει να σημειωθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Το γεγονός ότι η Τουρκία ήρε το βέτο της σε Φινλανδία και Σουηδία, δίνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν τα ερωτηματικά για τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας.

Τα ευχαριστώ του Μπάιντεν

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος η διμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά τη συμφωνία, μεταφέρει θετικά μηνύματα για το μέλλον.

Σημειώνει δε ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σημαντική για ένα βιώσιμο περιβάλλον εμπιστοσύνης, αφού δίνει στην Τουρκία να θέσει τις ανησυχίες της που αφορούν την ασφάλεια στη διεθνή ατζέντα. Ο αρθρογράφος επισημαίνει και τις ευχαριστίες για την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικό άλμα προς τα εμπρός τις σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση.

Τονίζει δε ότι η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν μετά τη συμφωνία εκπέμπει θετικά μηνύματα για το μέλλον καθώς οι έπαινοι για τη στάση της Τουρκίας και η θετική αναφορά για την πολιτική της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της έντασης στην Ουκρανία μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλα θετικά αποτελέσματα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να παίξει έναν ρόλο διευκόλυνσης στην πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 που ζητούσε η Τουρκία. Επισημαίνει ακόμα πως δεν είναι εύκολο να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο, τα βήματα που έκανε η Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα διευκολύνουν την ανάδυση θετικών αντιλήψεων στις δυτικές πρωτεύουσες.

Για τον Ογουζλού σε αυτό τον Β’ Ψυχρό Πόλεμο Δύσης και Ρωσίας από τη μία στενεύουν τα περιθώριο ελιγμών στην τουρκική εξωτερική πολιτική, από την άλλη ενισχύεται η στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Η σημαντικότερη πρόκληση – σύμφωνα με τον ίδιο – για την τουρκική εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια θα είναι η επιτυχής συνέχιση των πολύπλευρων πρακτικών της που προσανατολίζονται στην στρατηγική αυτονομία σε ένα περιβάλλον βαθύτερης διεθνούς πόλωσης.

Πολιτική ισορροπίας

Η πολιτική ισορροπίας που ακολουθείται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας είναι μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές παρακαταθήκες που έχουν απομείνει στη Δημοκρατία της Τουρκίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία υποστηρίζει. Χαρακτηρίζει στρατηγική αναγκαιότητα για την Τουρκία, να ακολουθεί μια πολιτική ισορροπίας για την επίτευξη των εθνικών της συμφερόντων. Οι πολιτικές που υιοθέτησε η Τουρκία από την αρχή του πολέμου της Ουκρανίας μέχρι σήμερα και η στάση που επέδειξε στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δείχνουν ότι αυτή η ιστορική κληρονομιά αγκαλιάζεται και εκτελείται με επιτυχία.

Must in

Πάντμα Λάκσμι: To τολμηρό ντεμπούτο στο ημερολόγιο Pirelli – «Δεν πρέπει να φοβάστε τη γήρανση»

«Ήμουν τόσο χαρούμενη που συμμετείχα σε αυτό και ένιωθα όμορφα. Ένιωσα ότι με φρόντιζαν. Ένιωσα ασφαλής. Ένιωσα κομψή» δήλωσε η Πάντμα Λάκσμι στο περιοδικό People.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024