Έγκλημα: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει παραβατικές συμπεριφορές
Τέτοια συστήματα έχουν επικριθεί ότι διαιωνίσουν ρατσιστικές και άλλες προκαταλήψεις
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει στοιχεία για την προηγούμενη εγκληματικότητα και μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 90% πού και πόσα νέα εγκλήματα θα συμβούν σε μία πόλη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όπως λένε πρόκειται για το ακριβέστερο αλγοριθμικό εργαλείο που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο της εγκληματολογίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον Ισάνου Τσατοπανταγιάϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», ανέφεραν ότι το «έξυπνο» μοντέλο τους μπορεί, βασισμένο στα ιστορικά δεδομένα, να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την πιθανότητα συγκεκριμένων εγκλημάτων σε επιμέρους περιοχές μίας μεγάλης πόλης.
Εργαλείο προσομοίωσης
«Αν τροφοδοτήσεις το μοντέλο με δεδομένα που συνέβησαν στο παρελθόν, θα σου πει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι μαγικό, έχει περιορισμούς, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι δουλεύει πραγματικά καλά. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και ως εργαλείο προσομοίωσης για να δει τι θα συμβεί εάν το έγκλημα αυξηθεί σε μία περιοχή της πόλης ή εάν αυξηθούν οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις σε μία άλλη περιοχή», δήλωσε ο Τσατοπανταγιάϊ.
Προκαταλήψεις
Οι αστυνομικές Αρχές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε διάφορες χώρες κάνουν ολοένα συχνότερα χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών πρόβλεψης. Από την άλλη πλευρά, τέτοια συστήματα με ειδικούς εγκληματολογικούς αλγόριθμους έχουν επικριθεί ότι μπορεί να διαιωνίζουν ρατσιστικές και άλλες προκαταλήψεις. Κάτι που -εν προκειμένω- αρνούνται οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους, το οποίο δοκιμάστηκε σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, θα βοηθήσει την αστυνομία να κατανείμει πιο σωστά το δυναμικό της και να μη βρίσκεται συχνά προ εκπλήξεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις