Βιετνάμ: Συγκίνηση – Το «κορίτσι της ναπάλμ» λαμβάνει την τελευταία θεραπεία εγκαυμάτων μετά από 50 χρόνια
Η Φαν Τι Κιμ Φουκ έχει μείνει στην ιστορία ως το «κορίτσι της ναπάλμ» μετά τον βομβαρδισμό του χωριού της στο Βιετνάμ.
Ποιος έχει δει τη φωτογραφία με το «κορίτσι της ναπάλμ» στον πόλεμο του Βιετνάμ και μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό του; Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει μείνει στην ιστορία αφού αποτελεί την αποτύπωση της θηριωδίας όταν οι δυνάμεις του Νοτίου Βιετνάμ, σύμμαχοι των ΗΠΑ, προσπαθούσαν επί τρεις ημέρες να διώξουν τους Βιετκόνγκ από την περιοχή και προχώρησαν στον βομβαρδισμό της.
Το κορίτσι της φωτογραφίας ονομάζεται Φαν Τι Κιμ Φουκ, ενώ πρόσφατα είχε μιλήσει στους New York Times. Τα νέα για την Φουκ είναι πολύ ευχάριστα.
- Διαβάστε επίσης: Λογοκρισία από το Facebook στο «κορίτσι της ναπάλμ»
Τέλος οι θεραπείες για τα εγκαύματα
Γιατί; Επειδή το «κορίτσι της ναπάλμ» έκανε την τελευταία της θεραπεία στο δέρμα με έναν ειδικό για εγκαύματα, 50 χρόνια μετά το χτύπημα του χωριού της, όπως σημειώνει ο Guardian.
Η Φουκ φωτογραφήθηκε σε ηλικία εννέα ετών καθώς έτρεχε, χωρίς ρούχα και ουρλιάζοντας από την αγωνία της, μετά τη ρίψη ναπάλμ από επιθετικό αεροσκάφος Skyraider του Νοτίου Βιετνάμ.
Ο Νικ Ουτ, ο φωτογράφος που απαθανάτισε την εικόνα τον Ιούνιο του 1972, την οδήγησε μακριά για να βρει ιατρική περίθαλψη.
Οι επιπτώσεις
Η Φουκ πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο για να αναρρώσει από τα τραύματά της. Από τότε έχει ζήσει με συνεχή πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε στον 12ο και τελευταίο γύρο θεραπείας με λέιζερ στο Miami Dermatology and Laser Institute, ανέφερε το NBC 6 South Florida.
Στο Μαϊάμι συνάντησε επίσης τον Ουτ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την εικόνα, την οποία τράβηξε σε ηλικία 21 ετών, και στον οποίο πιστώνει ότι της έσωσε τη ζωή.
«Δεν χρειαζόμαστε καθόλου τον πόλεμο»
Η ίδια τόνισε ότι επιθυμεί όλοι να μπορούν «να ζουν με αγάπη, ελπίδα και συγχώρεση, και αν όλοι μπορούν να μάθουν να ζουν έτσι, δεν χρειαζόμαστε καθόλου τον πόλεμο».
Η Φουκ έχει περιγράψει ότι μισούσε τη φωτογραφία και ότι ένιωθε άσχημη και ντροπιασμένη που απεικονιζόταν γυμνή. Τα ρούχα της είχαν καεί από το σώμα της. Τα χρόνια μετά την επίθεση, ένιωθε αυτοκτονική καθώς ζούσε με ψυχικά τραύματα και βασανιστικό σωματικό πόνο.
Μετακόμισε στον Καναδά τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια ίδρυσε το Kim Foundation International, το οποίο προσφέρει ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής υποστήριξης, σε παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
Σε συνέντευξή της στο CBC τον περασμένο μήνα, δήλωσε: «Δεν είμαι πλέον θύμα του πολέμου. Είμαι επιζών. Αισθάνομαι ότι πριν από 50 χρόνια ήμουν θύμα πολέμου, αλλά 50 χρόνια αργότερα, ήμουν φίλη, βοηθός, μητέρα, γιαγιά και επιζών που καλούσε για ειρήνη».
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
- Παναμάς: «Κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα» φώναξαν σε διαδήλωση κατά του Τραμπ
- Αϊτή: 2 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από πυρά σε εκδήλωση για την επαναλειτουργία νοσοκομείου
- Δυτική Οχθη: 8 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή – 18χρονος και 2 γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς
- Έλον Μασκ: Θέλει να καταργήσει το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών – Δείτε γιατί
- Παναθηναϊκός: Εχουν προταθεί και εξετάζονται Ορμπάν και Σφιντέρσκι για τη θέση του φορ