Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί νιώθεις μονίμως αυτό το φούσκωμα; – Όσα πρέπει να ξέρεις για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Γιατί νιώθεις μονίμως αυτό το φούσκωμα; – Όσα πρέπει να ξέρεις για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ταλαιπωρεί το 25% του πληθυσμού, όμως μόλις το 31% των πασχόντων απευθύνονται σε επιστήμονα υγείας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Και ξαφνικά, ήρθε το φούσκωμα – και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ. Ή μάλλον έφυγε και ξαναγύρισε. Και έφυγε και γύρισε πάλι. Ίσως δεν του έδωσες μεγάλη σημασία, ίσως σε ανησύχησε αλλά ντράπηκες να το κοιτάξεις (ιδίως αν συνοδευόταν από διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αφού δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μιλάμε για αυτά) ή ίσως θεώρησες ότι είναι κάτι με το οποίο απλώς πρέπει να μάθεις να ζεις. Όπως και να ‘χει, όμως, δεν είχες δίκιο.

Το πρόβλημά σου έχει όνομα – και δεν αποκλείεται να λέγεται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πριν αναλύσουμε τι ακριβώς είναι αυτή η πάθηση, όμως, οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε: δεν μπορείς να κάνεις διάγνωση στον εαυτό σου (και σίγουρα αυτό το κείμενο δεν φιλοδοξεί να σε βοηθήσει σε κάτι τέτοιο). Αν έχεις γαστρεντερικά συμπτώματα που επιμένουν, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε γαστρεντερολόγο, που θα αξιολογήσει την κλινική σου εικόνα και θα αποφανθεί.

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να ανήκεις στο 25% των ενηλίκων που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.) το οποίο μάλλον έχεις ακούσει ως «σπαστική κολίτιδα». Πρόκειται για μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση, η οποία δεν έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κακοηθειών, όμως μπορεί να έχει έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών, καθώς συνδέεται με ιδιαιτέρως ενοχλητικά συμπτώματα.

Συνήθως, εμφανίζεται με τη μορφή επαναλαμβανόμενου κοιλιακού πόνου ή δυσφορίας, που σχετίζονται με αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων ή/και στη μορφή τους (διάρροια/δυσκοιλιότητα). Συχνά, οι πάσχοντες αισθάνονται φούσκωμα, κοιλιακή διάταση, μετεωρισμό και βορβορυγμούς, αλλά και μη εντερικές ενοχλήσεις, όπως η δυσπεψία, η ναυτία και η καούρα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις, με τα συμπτώματα να υποχωρούν και να επανεμφανίζονται ανά διαστήματα.

Φαίνεται πως το Σ.Ε.Ε. προτιμά τις γυναίκες και τα άτομα έως 50 ετών, χωρίς όμως να κάνει διακρίσεις. Και, έρευνες έχουν δείξει ότι παρόλο που πλήττει έναν στους τέσσερις ενήλικες, μόλις το 31% των πασχόντων αναζητά βοήθεια από επιστήμονα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακοποιών. Γεγονός ατυχές, αφού λύσεις υπάρχουν.

Πού οφείλεται το Σ.Ε.Ε.;

Η αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για καταστάσεις που μπορούν δυνητικά να την επιδεινώσουν. Ένα ποσοστό των ασθενών, για παράδειγμα, δηλώνει ότι εμφάνισε συμπτώματα έπειτα από γαστρεντερίτιδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί σύνδεση με συγκεκριμένες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά ή τα όσπρια. Το άγχος και η γενικότερη εικόνα της ψυχικής υγείας μοιάζουν επίσης να παίζουν το ρόλο τους. Ακόμη, φαίνεται πως το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα στους κατοίκους των πόλεων.

Και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε περίπτωση που διαγνωστείς με Σ.Ε.Ε., δεν υπάρχει λόγος να συμβιβαστείς με την ταλαιπωρία. Απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου – και τα κατάλληλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – αρκούν για να σου προσφέρουν την ανακούφιση.

Πρώτα από όλα, φρόντισε να τρως μικρά και συχνά γεύματα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηρεμία και μασώντας αργά. Απόφυγε τις νυχτερινές διατροφικές παρασπονδίες και περιόρισε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και τις επεξεργασμένες τροφές. Το κάπνισμα, ο καφές και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα, ενώ το άφθονο νερό θα βοηθήσει περισσότερο από ό,τι φαντάζεσαι. Μέχρι στιγμής, σα να λέμε, όσα (θα έπρεπε να) κάνεις έτσι κι αλλιώς.

Πάμε και στις εξειδικευμένες λύσεις: τις ημέρες που τα συμπτώματα είναι σε έξαρση, μπορείς να δοκιμάσεις με τη βοήθεια διατροφολόγου να αποκλείεις για λίγες ημέρες τη φορά συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Έτσι θα καταλάβεις, για παράδειγμα, αν το πρόβλημα ξεκινά από κάποια δυσανεξία ή αλλεργία. Επίσης, σε περίπτωση που το Σ.Ε.Ε. εκδηλώνεται με διάρροια, καλό είναι να περιορίσεις για λίγο τις φυτικές ίνες, ενώ αν εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα να τις αυξήσεις.

Υπάρχει και μια λύση ακόμη, η οποία βοήθησε το 96% όσων τη δοκίμασαν, σύμφωνα με δήλωσή τους: πρόκειται για το PROIBS®, ένα πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό προϊόν (class IIb) που ανήκει στα πρεβιοτικά και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα του Σ.Ε.Ε., ανακουφίζοντας τους πάσχοντες.

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Πρόκειται για ολιγοσακχαρίτες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων και βοηθούν στη διατήρηση και ενίσχυση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, προσφέροντας τροφή στα «καλά» βακτήρια και «θρέφοντας» το έντερο. Η καθημερινή τους χρήση, μπορεί να ωθήσει τα συμπτώματα του Σ.Ε.Ε. σε ύφεση, επιτρέποντας την επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που οι λήπτες του PROIBS® μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι βιώνουν βελτίωση της ψυχολογίας τους, της καθημερινότητάς τους και της κοινωνικής τους ζωής.

Τι ακριβώς είναι το PROIBS®;

Δραστικός παράγοντάς του είναι ένα τυποποιημένο μείγμα φυτικού εκχυλίσματος, που προέρχεται από τη γνωστή σε όλους μας αλόη βέρα, ενώ το προϊόν είναι κατάλληλο για καθημερινή μακροχρόνια χρήση σε όλες τις ομάδες του Σ.Ε.Ε.: Δυσκοιλιότητα (IBS-C), Διάρροια (IBS-D) ή εναλλαγή τους (IBS-M).

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν αισθητά μέσα σε μόλις 10-14 ημέρες με συστηματική χρήση – και η καθημερινή λήψη του είναι εύκολη υπόθεση, αφού διατίθεται σε μορφή σκόνης σε φακελίσκους (δοσολογία: έως δύο την ημέρα) που διαλύονται σε νερό και δίνουν ένα ρόφημα με ευχάριστη γεύση λεμονιού. Επίσης, μπορεί να λαμβάνεται ανεξάρτητα από την κατανάλωση τροφής και να καταναλωθεί με ασφάλεια από παιδιά άνω των 13 ετών. Τέλος, δεν περιέχει λακτόζη, σόγια, γλουτένη, ίχνη αβγού και ξηρών καρπών.

* Palsson OS, Whitehead W, Tornblom H, Sperber AD, Simren M. Prevalence of Rome IV Functional Bowel Disorders Among Adults in the United States, Canada, and the United Kingdom. Gastroenterology. 2020;158(5):1262-73 e3
* Spiller R, Aziz Q, Creed F, Emmanuel A, Houghton L, Hungin P, et al. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Gut. 2007;56(12):1770-98
* Το PROIBS® δεν περιέχει λακτόζη, σόγια, γλουτένη, ίχνη αβγού και ξηρών καρπών, ενώ είναι κατάλληλο και ασφαλές για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση, τόσο στους ενήλικες, όσο και σε παιδιά άνω των 13 ετών
*Customer survey (STAOP 2) summary the follow-up

Must in

Με τη Χιρόνα ο Ολυμπιακός στους «32» του Youth League

Την ισπανική Χιρόνα θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός Κ19 στην φάση των «32» του Youth League – 11 ή 12 Φεβρουαρίου το ματς των «ερυθρολεύκων», που θα είναι μονό παιχνίδι, εντός έδρας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο