Ερντογάν για Μητσοτάκη: Νέα επίθεση – «Αδύνατο να συναντηθούμε εάν δεν συμμαζευτεί»
Για ακόμα μία φορά ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Μητσοτάκη αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο χωρών
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Με νέες του δηλώσεις ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτίθεται για ακόμα μία φορά στον πρωθυπουργό, ενώ αναφέρθηκε ξανά στο καθεστώς των νησιών. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καλές προθέσεις ενώ συμπλήρωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με άλλους ηγέτες τους ζήτησε να αφήσουν την Ελλάδα να συμμαζευτεί εάν επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Ερντογάν επανέλαβε δε τις παράλογες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου λέγοντας πως η Αθήνα προσπαθεί να «δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:
«Η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί.. Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί πρόβαλαν μια προσέγγιση του τύπου »εμείς θα κάνουμε διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν», δεν θα έχετε συνάντηση; Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Και τους είπαμε: «Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή. Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά προσπαθεί να μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια όσων είπε χθες που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να τον κατονομάζει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη. «Πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός»
Τα αλλάζει και για Σουηδία – Φινλανδία
Η στάση του Ερντογάν φαίνεται αρκετά διαφορετική μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στη Σουηδία και Φινλανδία. Χθες, ο τούρκος πρόεδρος εκφράστηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας με τις σκανδιναβικές χώρες και αναφέρθηκε ιδίως στους όρους του. «Αν κάνουν το καθήκον τους, θα υποβάλουμε (τη συμφωνία) στο κοινοβούλιο» της Τουρκίας για έγκριση. «Αν δεν το κάνουν, δεν τίθεται ζήτημα για εμάς να την καταθέσουμε στη Βουλή…», διεμήνυσε.
Ανώτερος τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον είπε ότι η διαδικασία υιοθέτησης μπορεί να αρχίσει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο κι ενδέχεται να διαρκέσει ως το 2023. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έκανε η Σουηδία» για την έκδοση «73 τρομοκρατών». «Θα τους στείλουν, το υποσχέθηκαν. Αναφέρεται στα έγγραφα. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Εκβιασμός»
Η Στοκχόλμη αντέδρασε χθες το βράδυ υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη». «Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόσωπα που δεν έχουν σουηδική υπηκοότητα μπορεί να εκδοθούν κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, αλλά μόνο εάν αυτό συμμορφώνεται προς τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης», επέμεινε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις