Ερντογάν: Πώς θα εκτονώσει την κρίση με την Ελλάδα – Η συγκυρία του ουκρανικού «ευκαιρία» για Άγκυρα και Αθήνα
Συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας και τις επιθέσεις στον πρωθυπουργό ο Ερντογάν - Ψύχραιμα απαντά η Αθήνα - Πώς θα εκτονωθεί η κρίση.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τριπλή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τη χώρα μας, ότι μπορεί να έρθει «ένα καταστροφικό τέλος» για τον ελληνικό λαό.
Μετά την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επανήλθε στην προκλητική του ρητορική.
Νέες «μπηχτές» για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι μέλημα της Τουρκίας πόλεμος με την Ελλάδα», καθώς και μία ακόμη επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν επανέλαβε τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τη χώρα μας και πρότεινε να λάβει η Ελλάδα «ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα».
Διαβάστε επίσης: Οικονόμου: Ξεπέρασε τα εσκαμμένα
Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Σε όσους μας επιτίθενται συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει, κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε Kανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες».
Συνέχισε με παραινέσεις και «προειδοποιήσεις», λέγοντας ότι «αντί να λύσουν τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση, κρύβονται κάτω από τις φούστες άλλων. Συνιστούμε στην διοίκηση της Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει νταηλίκι, να πάρει ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα».
Ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας
Ο Ερντογάν κατέληξε, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, πραγματοποιώντας ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μας.
«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι’ αυτό, στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί», ισχυρίστηκε.
Για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του, που τρέχουν πίσω από περιπέτειες, οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό».
Μάζης: «Έρχεται νέα εποχή, καθόλου ευχάριστη για την δημοκρατία στην Ευρώπη»
Για «ευτελισμό» της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και για πολιτική ανατροπή στο όλο νατοϊκό σύστημα, έκανε λόγο ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
Μιλώντας στο in.gr αναφορικά με την σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα όσα πέτυχε σε αυτήν ο Ερντογάν, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το πρώτο πράγμα που σημειώνουμε από την σύνοδο είναι τον ευτελισμό δύο παραδοσιακών και προτύπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Κάτι που σηματοδοτεί, όπως τόνισε, μία νέα εποχή, «καθόλου ευχάριστη για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Ο κ. Μάζης προσέθεσε ότι ο Ερντογάν «έκανε αυτό που επιθυμούσε, εκβιάζοντας, απειλώντας και ασκώντας πολιτική ανατροπή στο όλο νατοϊκό σύστημα και, από τούδε και στο εξής, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις δύο σκανδιναβικές χώρες, χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες αυτούς που εκείνος θέλει, και θα απαιτεί παρέμβαση στο κράτος δικαίου».
Κάτι που θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κοινού μηχανισμού προσδιορισμού προς έκδοση πολιτών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που θα κριθούν ως τρομοκράτες από το τουρκικό καθεστώς.
Κέρδισε την «ηθική» συμπαράσταση Μπάιντεν για τα F-16
Το δεύτερο σημείο που επεσήμανε ο καθηγητής κ. Μάζης είναι ότι ο Ερντογάν κατάφερε να εισπράξει – στο ηθικό τουλάχιστον επίπεδο – όπως σημείωσε, την στήριξη του Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την προμήθεια των 40 νέων και τον εκσυγχρονισμό των 80 υπολοίπων F-16.
«Το αν ή όχι αυτή η υπόσχεση υλοποιηθεί», υπενθύμισε ο καθηγητής, «εξαρτάται από την σύνθεση του Κογκρέσου, που θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές το Νοέμβριο». Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν επικρατήσουν οι Τραμπικοί, η υπόσχεση θα υλοποιηθεί και με τη στήριξη των Δημοκρατικών. Αυτό και μόνο δηλώνει ότι ‘οι δικοί μας φασίσες’ δεν είναι το ίδιο με ‘τους άλλους φασίστες’ (λέγε με Ρωσική Ομοσπονδία)».
Ο κ. Μάζης, πάντως, αναφέρθηκε και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνόδου, υπογραμμίζοντας πως «η μη αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στις συνεχείς απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας, έστω και κατά την συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου (όπως αντιθέτως έπραξε ο Ερντογάν πριν από την αποχώρησή του από τη Μαδρίτη), ρίχνει νερό στο μύλο των παράνομων διεκδικήσεων, των προκλήσεων και των απειλών της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου».
Και προσέθεσε πως «ουδεμία αναφορά έγινε στο θέμα της Κύπρου από τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ, αντιθέτως, στο κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς, η Τουρκία προτείνεται να αποτελέσει μέλος της PESCO, η οποία αφορά άμεσα την εθνική άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου».
Για το δικαίωμα βέτο
Αναφορικά με το «υποτιθέμενο δικαίωμα αρνησικυρίας Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα αυτό» (σ.σ. PESCO), το οποίο προέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μάζης σημείωσε πως «η ελληνική εξωτερική πολιτική, την τελευταία τριετία, κανοναρχείται από δύο αφηγήματα. Πρώτον: δεν αποτελεί αυτοσκοπό η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και δεύτερον: ‘η Κύπρος είναι τρίτο κράτος’ και ουδεμία αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη αυτού του κράτους, συνταγματικώς κατοχυρωμένη, όπως και η Τουρκία, η οποία το αξιοποιεί στο έπακρο και εκνόμως (βλέπε πρόσφατο παράδειγμα και όχι μόνο, στην περίπτωση της Αμμοχώστου)».
Πώς θα εκτονωθεί η κρίση
Σε ερώτηση του in.gr για το αν κάποια στιγμή και με ποιο τρόπο θα εκτονωθεί η ελληνοτουρκική κρίση, καθώς και για το ενδεχόμενου ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Πιστεύω ότι η κρίση θα εκτονωθεί, όχι με ένα, αλλά με πολλά ‘θερμά’ επεισόδια, γιατί υποστήριξα ότι πρέπει πρωτίστως να δηλώσεις σε όλα τα αρμόδια fora ότι θα καταρρίψεις drone και μετά θα πρέπει να προχωρήσεις και σε άλλα βήματα, αν θέλεις να κάνεις αξιόπιστη τη διαδικασία αποτροπής της χώρας μας. Αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί αναπόφευκτα, εκτός κι αν δεν συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική γραμμή της Αθήνας ή δεν έχει κινητοποιήσει, ορθολογικά προς την Ελλάδα την Ουάσιγκτον και την πολιτικο-στρατιωτική Νατοϊκή μηχανή, με ευεργετικά για την Αθήνα αποτελέσματα».
Ο κ. Μάζης σημείωσε, μάλιστα, ότι «όπως για την Τουρκία είναι καλό momentum ο ουκρανικός πόλεμος, έτσι είναι και για την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις