Αίγυπτος: Θυσιάζονται πλωτά σπίτια δίπλα από τον Νείλο μαζί με ιστορίες 2 αιώνων
Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση πιέζει τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Νείλου να εγκαταλείψουν τις οικίες τους για να αντικατασταθούν από πλωτά καφέ και εστιατόρια.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Ο Νείλος, ο πανέμορφος ποταμός της Αιγύπτου με τις 1000 και 1 νύχτες, με τις άπειρες κινηματογραφικές σκηνές, φαίνεται ότι θα αλλάξει μορφή.
Αν και η κυβέρνηση δίνει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά της για την όχθη του ποταμού, οι κάτοικοι λένε ότι οι αρχές πιέζουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να αντικατασταθούν τα σπιτιά τους από πλωτές επιχειρήσεις στον βωμό της δημιουργίας εσόδων.
Διαβάστε επίσης: Ρενέ Λακόστ: H αντισυμβατική ιστορία του πιο γνωστού «κροκόδειλου»
Τα τελευταία 200 χρόνια, από το 1800. Ντίβες του κινηματογράφου πέρασαν νύχτες χλιδής στα πλωτά σαλόνια, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ναγκίμπ Μαχφούζ έγραψε ένα από τα μυθιστορήματά του, την «Τριλογία του Καΐρου», όπου ο αυστηρός πατριάρχης της οικογένειας περνά συχνά τα βράδια του με φίλους σε ένα πλωτό σπίτι, απολαμβάνοντας τη συντροφιά των – φανταστικών- τραγουδιστριών Jalila, Zubayda και Zanuba. Επίσης διάσημες ταινίες σκηνοθετήθηκαν παρελάσοντας από τις όχθες του διεθνείς αστέρες της 7ης τέχνης.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, Βρετανοί αξιωματικοί διοικούσαν πολλά από τα σπίτια. Ο Ούγγρος εξερευνητής της ερήμου Κόμης Λάζλο Αλμάσι, που έγινε διάσημος στον «Άγγλο ασθενή», λέγεται ότι είχε κρύψει ένα ζευγάρι Γερμανών κατασκόπων σε πλωτό σπίτι της περιοχής.
Οι κάτοικοι ζουν στη θλίψη
Ήδη, αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση διέταξε να κατεδαφιστούν 32 σπίτια.
«Γεννήθηκα σε πλωτό σπίτι και δεν θα μπορέσω ποτέ να ζήσω μακριά από τον Νείλο», λέει μια κάτοικος της περιοχής η κα Χέλμι, με τα ροζ νύχια των ποδιών της τόσο φωτεινά όσο το τιρκουάζ πλωτό σπίτι της, που έχτισαν η ίδια και ο σύζυγός της πριν από περίπου 20 χρόνια. Θα πέθαινα αν έπρεπε να ζήσω σε ένα πραγματικό διαμέρισμα».
Κοντά της, η Neama Mohsen, 50 ετών, καθηγήτρια θεάτρου που ζει σε ένα από τα σπίτια για τρεις δεκαετίες συμπληρώνει θλιμένη:
«Καταστρέφουν το παρελθόν, καταστρέφουν το παρόν, καταστρέφουν και το μέλλον».
«Το βλέπω ως έγκλημα και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Μας αφαιρούν τη ζωή σαν να είμαστε εγκληματίες ή τρομοκράτες».
Για δεκαετίες, οι αιγυπτιακές κυβερνήσεις προσπαθούν να εκδιώξουν τα σπίτια. Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως η κατάσταση έγινε πιο πιεστική.
Αύξησαν τα τέλη, ενώ πριν από δύο χρόνια σταμάτησαν να ανανεώνονται ή να εκδίδονται νέες άδειες.
Επιστολή που εστάλη στους κατοίκους πέρυσι ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει νέες άδειες μόνο σε εμπορικά σκάφη.
Τώρα, οι υπάλληλοι επικαλούνται την έλλειψη αδειών για να δικαιολογήσουν τις κατεδαφίσεις. Στις 4 Ιουλίου 15 σπίτια στον ποταμό Νείλο στην περιοχή Αγκούζα και Κιτκατ θα αποσυναρμολογηθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις