Γιαέλ Μπρον-Πιβέ: Από ακτιβίστρια, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
Δικηγόρος, μέλος της κοινωνίας των πολιτών και πολύτεκνη, η μέχρι πρότινος υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών στην κυβέρνηση Μακρόν κατέγραψε μια ιστορική πρωτιά σε μια Βουλή κατακερματισμένη
Προεκλογικά η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ είχε σχεδιάσει σχεδόν τα πάντα, περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Επανεκλογή στην εκλογική της περιφέρεια, το Ιβελίν, στην μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού. Παραμονή στο υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών στη νέα κυβέρνηση Μακρόν.
Μια πρώτη επίσκεψη στη Νέα Καληδονία, στον Ειρηνικό, όπου τα αυτονομιστικά πάθη φουντώνουν.
Ως εκ τούτου θα παρακολουθούσε την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της νέας Εθνοσυνέλευσης, την περασμένη Τρίτη, σε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων από τη Γαλλία.
Όμως ο β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών έφερε τα πάνω-κάτω.
Η προεδρική παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν επανεκλέγησαν καν. Μεταξύ αυτών και ο στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, για τον οποίο θεωρείτο προ της κάλπης βέβαιο ότι θα παρέμενε πρόεδρος της Βουλής.
Τα αναπάντεχα νέα έκαναν την 51χρονη Γιαέλ να αναθεωρήσει αμέσως τα σχέδιά της. Αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηλυσίων, Αλεξίς Κολέρ είχε άλλα σχέδια.
Θα ήταν κρίμα, της διαμηνύθηκε, να μείνει στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας ως η πιο εφήμερη υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών. Πόστο που είχε αναλάβει μόλις στις 20 Μαΐου.
Δεν πτοήθηκε. Στην εναρκτήρια σύνοδο του 16ου Νομοθετικού Σώματος, στη δεύτερη ψηφοφορία και χάρη στην αποχή των βουλευτών της λεπενικής ακροδεξιάς, εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης: η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που το καταφέρνει.
Και δη σε μια συγκυρία όπου το σώμα είναι κατακερματισμένο. Η προεδρική παράταξη δεν έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απαιτείται πολιτική συναίνεση. Και στο Ελιζέ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για κυβερνητική παραλυσία.
Πολύτεκνη, ακτιβίστρια, κοσμογυρισμένη
Γεννημένη στο Νανσί της βορειοανατολικής Γαλλίας, η εγγονή ενός Πολωνοεβραίου ράφτη -ο οποίος μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Γαλλία τη δεκαετία του 1930 για να γλιτώσει από τους ναζί- έκανε τη δική της μακρά διαδρομή για να φτάσει ως εδώ.
Σπούδασε νομική και δούλεψε ως ποινικολόγος στο Παρίσι μέχρι να πατήσει τα 35, οπότε τα παράτησε όλα για να ακολουθήσει στο εξωτερικό τον σύζυγό της, πατέρα των τριών παιδιών της και στέλεχος της L’Oréal.
Μετακόμισαν στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία -όπου έκαναν άλλα δύο παιδιά- κι έπειτα στην Πορτογαλία. Επτά χρόνια έμειναν στο εξωτερικό μέχρι να επιστρέψουν το 2012 στη Γαλλία.
Μέλος ήδη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η πολύτεκνη Γιαέλ έκανε μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο. Ίδρυσε μια startup στον τουριστικό τομέα. Στράφηκε στον εθελοντισμό.
Συνεργάστηκε με την οργάνωση Restaurants du Cœur, κύρια δραστηριότητα της οποίας είναι η διανομή πακέτων τροφίμων και ζεστών γευμάτων σε όσους έχουν ανάγκη.
Άνοιξε τη δική της κοινωνική κουζίνα. Παρείχε επίσης δωρεάν νομική βοήθεια για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού στα προάστια του Παρισιού.
Το 2016 την κέρδισε η υπόσχεση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν για μια διαφορετική πολιτική, με άλλη ματιά και με αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Εντάχθηκε στο τότε μακρονικό κίνημα En Marche!, όπου και παραμένει. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2017. Προς έκπληξη πάρα πολλών, εξελέγη επίσης πρόεδρος της περιώνυμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Νόμων, Νομοθεσίας και Γενικής Διοίκησης της Δημοκρατίας.
Ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία αυτής της επιτροπής, είκοσι χρόνια μετά τη σοσιαλίστρια Κατρίν Τασκά.
Ξεκίνημα με… φάλτσα
Η πολιτική απειρία της από τη μια, η αστραπιαία ανοδική πορεία της από την άλλη ενόχλησε έντονα αρκετούς. Και από την αντιπολίτευση, και από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Δούλεψε σκληρά για να τους πείσει. Ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες: από την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, έως την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βουλευτές που παίρνουν παράνομα επιδόματα.
Εκείνη την εποχή ήταν πολλοί και ο ερευνητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart είχε ήδη αποκαλύψει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Η εφημερίδα Journal Du Dimanche τη χαρακτήρισε «μία από τους δέκα βουλευτές που θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στην επόμενη πενταετία».
Όμως μόλις ένα χρόνο μετά, το 2018, ξέσπασε το σκάνδαλο Μπεναλά και η Γιαέλ βρέθηκε σε έναν κυκεώνα.
Η επιτροπή της οποίας προήδρευε κλήθηκε να ερευνήσει το σκάνδαλο με τον σωματοφύλακα του Γάλλου προέδρου. Είχε ξηλοκοπήσει άγρια διαδηλωτές την Πρωτομαγιά εκείνης της χρονιάς.
Παρέμεινε παρ’ όλα αυτά στη θέση του. Τελικά απολύθηκε έξι εβδομάδες αργότερα εν μέσω γενικής κατακραυγής για το Ελιζέ, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το επεισόδιο.
Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε αργότερα, ο Μπεναλά κατείχε παράνομα όπλο, αλλά και διπλωματικά διαβατήρια που τα χρησιμοποιούσε.
Η υπόθεση πυροδότησε την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της προεδρίας Μακρόν. Η Γιαέλ αρνήθηκε να καλέσει στενούς συνεργάτες του προέδρου να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής. Εύλογα, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ότι προστάτευε τον «ένοικο» των Ηλυσίων.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Είχε μείνει κενή μετά την υπουργοποίηση του τότε προέδρου του σώματος, Φρανσουά ντε Ρουζί.
Η Γιαέλ, μόλις ενός χρόνου βουλευτίνα, βρέθηκε απέναντι στον επίσης πρώην σοσιαλιστή και μετέπειτα μακρονικό Ρισάρ Φεράν. Τελικά αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του αξιώματος και κράτησε τη θέση της στην κεφαλή της Νομικής Επιτροπής.
Κόντρα στο «ρεύμα»
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας της ως βουλευτίνας είχε πάει αρκετές φορές κόντρα στην κομματική γραμμή της προεδρικής πλειοψηφίας.
Υποστήριξε ένα νομοσχέδιο της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την ευθανασία.
Αντιτάχθηκε στον κυβερνητικό ελιγμό με το αναθεωρημένο άρθρο 24 του επίμαχου νόμου περί Καθολικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά, ποινικοποιεί την «κακόβουλη μετάδοση» εικόνων αστυνομικών δυνάμεων εν ώρα υπηρεσίας. Μοιραία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ και συγκάλυψης της αστυνομικής βίας.
Πιο πρόσφατα, η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ συντάχθηκε με την αντιπολίτευση υπέρ της εξαίρεσης των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών από την υποχρεωτική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Όπως και το 2018, έτσι και πέρυσι δέχθηκε για τη στάση της δεκάδες υβριστικά ή απειλητικά -συχνά αντισημιτικά- μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπέβαλε καταγγελία και δέχθηκε τη στήριξη σύσσωμης της Εθνοσυνέλευσης.
Η εκλογή της στην προεδρία του σώματος χαρακτηρίζεται τώρα αέρας ανανέωσης στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Φέτος μάλιστα είναι ακόμη πιο λίγες συγκριτικά με όσες εκλέχθηκαν το 2017.
Η δε Γαλλία δεν είναι παρά η προτελευταία χώρα στην ΕΕ (με τελευταία τη Σλοβακία) που αναδεικνύει μια γυναίκα στην προεδρία νομοθετικού σώματος.
Αρχή μετ’ εμποδίων
Πολλοί μάλιστα κατηγόρησαν την ίδια την Γιαέλ Μπρον-Πιβέ για φαρισαϊσμό, όταν στις πρώτες της δηλώσεις κάλεσε το γαλλικό κοινοβούλιο να είναι σε «επαγρύπνηση» για την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, μετά τη σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.
Όπως υπενθυμίζει ωστόσο μερίδα του γαλλικού Τύπου ήταν και η ίδια που είχε απορρίψει το 2018, ως βουλευτίνα των κυβερνώντων μακρονιστών και πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής, την τροπολογία που είχε καταθέσει τότε η αντιπολίτευση για συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στη Γαλλία.
Το επιχείρημα ήταν ότι στη χώρα το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα είναι νομικά κατοχυρωμένο. Ως εκ τούτου, η τροπολογία της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Ανυπότακτης Γαλλίας καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Τώρα, καθώς η παράταξη Μακρόν αναζητεί κοινοβουλευτικούς συμμάχους, η επίσης νέα -και πρώτη γυναίκα- πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα των LREM, Ορόρ Μπερζέ, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για να συμπεριληφθεί ο «σεβασμός των αμβλώσεων στο Σύνταγμά μας».
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025