Γιασμίν Λεβί: «Ξυπνάω με τον φόβο ότι δεν θα τραγουδήσω ξανά»
Η Γιασμίν Λεβί μιλάει για τα μουσικά όνειρα και τη world music με αφορμή την εμφάνισή της στο ΚΠΙΣΝ
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει «ενταχτεί» ως όνομα στις αναγνωρίσιμες φωνές του διεθνούς ρεπερτορίου που επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα για εμφανίσεις ή συνεργασίες (έχει διασκευάσει μια σύνθεση του Διονύση Τσακνή, για παράδειγμα, και έχει συνεργαστεί με τη Χ. Αλεξίου στο ντουέτο «This Shadow»). Κόρη τούρκων μεταναστών με σεφαραδίτικη καταγωγή, η Γιασμίν Λεβί κατάφερε να εντάξει μέσα στην τέχνη της όλες τις αναφορές της.
Καθιερώθηκε πάντως εκμοντερνίζοντας το ladino (μεσαιωνικό είδος τραγουδιού στα εβραϊκά ισπανικά με στοιχεία φλαμένκο και παραδοσιακής τουρκικής μουσικής). Στις κορυφαίες στιγμές της το άλμπουμ «Mano suave» που κυκλοφόρησε το 2007, αλλά μέχρι το 2021 εξακολουθούσε να βρίσκεται στο Top 10 των World Music Charts. Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στην πρώτη από τις φετινές συναυλίες της σειράς Parklife, η καλλιτέχνις αποκαλύπτει ότι μέχρι τα 33 της χρόνια είχε πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού τώρα πρέπει να βρω καινούργια όνειρα».
Θα έχουμε την ευκαιρία να σας δούμε ξανά στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύετε ότι έχει αναπτυχθεί αυτή η σχέση με το ελληνικό κοινό;
Πιστεύω ότι η πηγή της ψυχής μας δημιουργείται από τη θλίψη. Γνωρίζω και αισθάνομαι ότι η ελληνική ψυχή κατανοεί και προσαρμόζεται στη θλίψη μου. Ποτέ δεν τη θεωρώ ως δεδομένη. Δεν είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη να βρει άλλες ψυχές που να μιλάνε την ίδια γλώσσα με εκείνον.
Τι θα παρουσιάσετε;
Το ταξίδι της ζωής μου, μουσική που δημιούργησα ή προσάρμοσα στον κόσμο μου μέσα από όλα τα χρόνια μου ως καλλιτέχνις.
Βρίσκεστε τόσο στο Top 10 των World Music Charts όσο και στη Viral 50 λίστα του Spotify σε διάφορες χώρες. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και τη μουσική σας;
Δεν έχω ιδέα. Δεν το γνώριζα μέχρι που το αναφέρατε. Κάθε μέρα της ζωής μου ξυπνάω με τον φόβο ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα που θα τραγουδήσω. Αυτός ο φόβος, δυστυχώς, με επηρεάζει πολύ.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ομοιομορφία, πώς κρίνετε το γεγονός ότι κάνατε επιτυχία το ladino, δημιουργώντας ένα νέο λήμμα στη world music;
Ποτέ δεν γνώριζα ότι δημιούργησα ένα «νέο» λήμμα στη world music. Είμαι το αποτέλεσμα της μουσικής μου παιδείας και του περιβάλλοντος της παιδικής μου ηλικίας. Μεγάλωσα ακούγοντας τόσο πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και όταν τελικά μου βγήκε όλο αυτό, υποθέτω ότι δημιούργησα έναν καινούργιο μουσικό κόσμο.
Είστε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για την οργάνωση «Παιδιά της Ειρήνης», η οποία βοηθά ανήλικα παιδιά που υποφέρουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Εχει αποκτήσει, κατά την άποψή σας, πρόσθετο βάρος αυτή η ενασχόλησή σας σήμερα με έναν πόλεμο που μαίνεται ακόμη;
Τα παιδιά είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας. Η εκπαίδευσή μας θα είναι η ζωή και η πίστη τους, γι’ αυτό πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε να αγαπάνε και να ανέχονται. Αυτή την εποχή, είναι ακόμη πιο σημαντικό, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει τη συνείδησή μας.
Εχετε πραγματοποιήσει όλα σας τα καλλιτεχνικά όνειρα;
Ναι. Μέχρι τα 33 είχα πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά μου. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού τώρα πρέπει να βρω καινούργια όνειρα.
Τι θα λέγατε στη 10χρονη Γιασμίν αν την είχατε τώρα μπροστά σας;
Θα είσαι μια χαρά, αγάπη μου… Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη και πίστη στον εαυτό σου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις