Ρενέ Λακόστ: H αντισυμβατική ιστορία του πιο γνωστού «κροκόδειλου»
Θρύλος του τένις, εμπνευστής ενός από τα διασημότερα brand στον κόσμο και ιδιαίτερα επίμονος άνθρωπος. Αυτά κι άλλο πολλά χαρακτήριζαν τον Γάλλο τενίστα και σχεδιαστή Rene Lacoste.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Γεννημένος στις 2 Ιουλίου του 1904 στη Γαλλία, ο Rene Lacoste δεν φανταζόταν στα παιδικά του χρόνια την αγάπη που θα ανέπτυσσε αργότερα για τον αθλητισμό και τη μόδα.
Ως γόνος πλούσιας οικογένειας, ο πατέρας του Jean Lue Lacoste, ήταν επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Hispano-Suiza, όλα έδειχναν οτι θα συνεχίσει τη διεύθυνση της εταιρίας.
Στα 15 του χρόνια και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τον πατέρα του στην Αγγλία, πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του ρακέτα και κάπως έτσι ξυπνάει μέσα του το πάθος για το τένις. Αρνείται να δει τον εαυτό του σε διαφορετικό περιβάλλον, πέραν του γηπέδου. Μοναδική απαίτηση του πατέρα του: Να γίνει πρωταθλητής εντός πενταετίας αλλιώς να επιστρέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Μάρλον Μπράντο: Η πολυτάραχη ζωή με εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες εραστές
Οι διακρίσεις στο τένις
Και ο Rene με πείσμα και επιμονή αλλά και πολλή δουλειά, τα κατάφερε. Οι διακρίσεις δεν αργούν να έρθουν και το 1925 κερδίζει την πρώτη θέση στο French Open αλλά και στο Wimbledon.
Το 1924 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων στο διπλό.
Συνολικά κέρδισε 2 φορές το Wimbledon (1925, 1928), 3 φορές το «Ρολάν Γκαρός» (1925, 1927, 1929) και υπήρξε ο τενίστας που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα των ΗΠΑ (1926, 1927).
Όντας πια στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (1926 και 1927), πήρε όσα θα μπορούσε να ευχηθεί ποτέ να κατακτήσει τενίστας, μετρώντας μια αστρονομική καριέρα από τις λίγες: 7 Γκραν Σλαμ, 10 «μεγάλα» τουρνουά, αλλά και 51 συμμετοχές στη γαλλική ομάδα του Davis Cup!
Οι καινοτομίες στο αγαπημένο του άθλημα
Παρά τη δεινότητά του στο τένις, ο Rene υπήρξε καινοτόμος στα σπορ.
Χάρη σε αυτόν ο κόσμος της αντισφαίρισης γνώρισε το 1963 την πρώτη ρακέτα από χάλυβα, καθώς μέχρι πρότινος οι ρακέτες ήταν ξύλινες.
Η ταχύτητά του στο court, η ακρίβεια της βολής του αλλά και η τρομερή επιμονή του στο παιχνίδι έκαναν τους φιλάθλους του τένις να του δώσουν το παρατσούκλι «Κροκόδειλος».
Ήταν δεξιόχειρας και χρησιμοποιούσε το ένα χέρι στο μπάκχαντ.
Μεθοδικός, μελετούσε με κάθε λεπτομέρεια τον αντίπαλο του, φθάνοντας στο σημείο να τον εξαντλεί και να κερδίζει.
Παρέμεινε στα κορτ μέχρι το 1932, όπου ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση.
Η μεταλλική ρακέτα και άλλες 20 πατέντες
Ο ίδιος σκαρφίστηκε την πρώτη αυτόματη μηχανή που εκτοξεύει μπαλάκια, την εποχή που διαμαρτυρόταν όταν δεν μπορούσε να βρει ικανό αντίπαλο να προπονηθεί!
Η χειροποίητη μηχανή του, η «lance-balle», έβαλε τέλος στη συνήθειά του να εξαντλεί τους αντιπάλους του στην προπόνηση, ενώ σύντομα θα γινόταν παγκόσμια σταθερά για την εξάσκηση στο άθλημα!
Ταυτοχρόνως, στον Lacoste είναι που χρωστά ο κόσμος της αντισφαίρισης τη μεταλλική ρακέτα, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για το παγκόσμιο τένις!
Με τη μεταλλική ρακέτα του για λογαριασμό της Wilson είναι που κατέκτησε η σπουδαία Μπίλι Τζιν Κινγκ το Γουίμπλετον το 1968, ενώ με το επόμενο μοντέλο του Λακόστ, την Τ-2000, έγραψε ιστορία ο Τζίμι Κόνορς.
Και κάτι ακόμα: ο εφευρετικός του νους χτύπησε και εκτός επικράτειας του τένις, καθώς στον ίδιο χρωστά το γκολφ το πρώτο μπαστούνι από πολυουρεθάνη, το οποίο σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση του σπορ στα ελαφρότερα μπαστούνια από συνθετικά υλικά.
Μεταξύ 1960-1980, ο Λακόστ κατοχύρωσε άλλες 20 πατέντες…
Ο κόσμος της μόδας και τα γνωστά μπλουζάκια
Ο Rene διαμαρτύρονταν από την αρχή της καριέρας τους για τα ακατάλληλα και δύσχρηστα ρούχα που φορούσαν οι τενίστες.
Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό People το 1979, παρέθεσε πως «μια μέρα παρατήρησα τον φίλο μου τον Μαρκήσιο του Χολμοντελέι να φορά το πόλο μπλουζάκι του στο γήπεδο. Πολύ πρακτική ιδέα, σκέφτηκα».
Ήταν τόσο πρακτική, που ο Ρενέ ανέθεσε σε έναν Άγγλο ράφτη να ετοιμάσει μερικά μπλουζάκια, βαμβακερά και μάλλινα.
Έπειτα λοιπόν από ταξίδι στο Λονδίνο, ο Λακόστ αποφάσισε να αντικαταστήσει τα μακρυμάνικα μπλουζάκια με μια νέα σειρά πιο άνετων, που απορροφούσαν ταυτοχρόνως τον ιδρώτα και αγκάλιαζαν το σώμα.
Τα νέα μπλουζάκια για το τένις, το γκολφ και την ιστιοπλοΐα ήταν πιο μικρά και με κοντύτερα μανίκια, με τη φίρμα που ίδρυσε ο περίφημος γάλλος τενίστας όταν αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό το 1930 να γίνει έτσι μια από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως, κάνοντας το κροκοδειλάκι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα trademark της αγοράς μέχρι και τις μέρες μας.
Κι ενώ οι πωλήσεις της μικρής γαλλικής φίρμας ανέβαιναν αργά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθώντας θα έλεγε κανείς τις αθλητικές επιδόσεις του πρωταθλητή δημιουργού της, θα ήταν στη δεκαετία του 1980 που θα εκτοξευόταν σε ύψη δυσθεώρητα: το 1982 οι πωλήσεις άγγιξαν τα 450 εκατ. δολάρια!
Και κάπως έτσι «πάντρεψε» τα καλαίσθητα πόλο μπλουζάκια με το σήμα του κροκόδειλου και γεννήθηκε το brand που αποτέλεσε δείγμα κύρους και φινέτσας.
Όταν αποσύρθηκε από το τένις στις αρχές του ’30, ίδρυσε την εταιρεία La Chemise Lacoste με το φίλο του André Gillier, τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εταιρείας πλεκτών της Γαλλίας, για να παράγει και να πουλά μπλουζάκια με τον κροκόδειλο ραμμένο επάνω τους.
Το μπλουζάκι τένις Lacoste βρέθηκε στα ράφια της αμερικανικής αγοράς το 1952, αποκαλούμενο «το σύμβολο του κύρους του άξιου αθλητή».
Το τέλος
Στις 12 Οκτωβρίου 1996 ο Rene Lacoste φεύγει από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του, έπειτα από άλλη μια χειρουργική επέμβαση, αφήνοντας πίσω του τη δική του ιστορία τόσο στον αθλητισμό όσο και στη μόδα.
Ήταν παντρεμένος από το 1930 με τη Γαλλίδα πρωταθλήτρια του γκολφ Σιμόν ντελα Σομ, με την οποία είχαν αποκτήσει 2 παιδιά. Πριν φύγει από τον κόσμο, έχρισε διάδοχο της δικής του αυτοκρατορίας τον γιο του…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις