Λιβύη: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις μετά την εισβολή στο κοινοβούλιο
Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν την ώρα που η Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, είναι αντιμέτωπη με πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Καζάνι που βράζει Λιβύη, όπου οι πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.
Διαδηλωτές εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής 1/7/2022 στην έδρα του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, μία ημέρα μετά την αποτυχία ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, με την κατάσταση να θυμίζει, όχι και τόσο παλαιότερες, αιματηρές καταστάσεις στη διαιρεμένη χώρα.
- Διαβάστε επίσης: Ο Ντμπεϊμπά τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών και ζητάει εκλογές για να ξεπεραστεί η κρίση
Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις
Και άλλες αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης. Στην πρωτεύουσα διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του Ντμπεϊμπά και του Μπασάγα με τα πρόσωπά τους σβησμένα με ένα Χ, ένδειξη της απόρριψής τους.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε την Πέμπτη απώλειες μεγαλύτερες των 3,5 δισεκ. δολαρίων λόγω της αναγκαστική αναστολής της λειτουργίας μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τα μέσα Απριλίου και κήρυξε κατάσταση “ανωτέρας βίας” σε κάποιες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη NOC, η παραγωγή “μειώθηκε ραγδαία” και οι εξαγωγές σχεδόν κατά το ήμισυ. Σε αυτό προστίθενται απώλειες 220 εκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά, απαραίτητου για τον ανεφοδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου επιδεινώνει τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που σημειώνονται στη Λιβύη και οι οποίες διαρκούν περίπου 12 ώρες ημερησίως.
Protests against Living, Political Conditions Erupt in East, West #Libya https://t.co/LjkQASfJQS
— Asharq Al-Awsat English (@aawsat_eng) July 2, 2022
Αγανάκτηση
“Λαϊκές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη Λιβύη, ένδειξη της αγανάκτησης λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και της πολιτικής κρίσης, αλλά και απέναντι σε όσους ευθύνονται για αυτές, καθώς και του ΟΗΕ που παίζει το παιχνίδι τους”, έγραψε στο Twitter ο αναλυτής Τάρεκ Μεγκρίσι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
- Διαβάστε επίσης: Αποχώρησε από την Τρίπολη η διορισμένη από το κοινοβούλιο κυβέρνηση του Μπασάγα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν
“Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποτυχία μας και να αποσυρθούμε αμέσως από την πολιτική σκηνή”, δήλωσε ο βουλευτής Μπαλχέιρ Αλσάαμπ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Libya al Ahrar.
“Καλώ τους συναδέλφους μου όπως και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους (σ.σ. άνω βουλή) να παραιτηθούν ομάδικά για να σεβαστούμε την επιθυμία του λιβυκού λαού και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της Λιβύης”, σχολίασε ο Ζίαντ Ντγκχέιμ άλλος βουλευτής.
Ο διχασμός
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών. Στις διαπραγματεύσεις μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μάσρι.
Η εισβολή στο κοινοβούλιο
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη διαιρεμένη χώρα, είναι η χτεσινή εισβολή διαδηλωτών, στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ.
#Breaking here is the moment protestors set fire to #Libya’s parliament headquarters.
🧵Here are 6 tweets explaining why: pic.twitter.com/Uq898lI9bd
— Anas El Gomati (@AGomati) July 1, 2022
Σύμφωνα με πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτιρίου και το λεηλάτησαν. Εικόνες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης έδειχναν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού να βγαίνουν από τον χώρο του κτιρίου αφού οργισμένοι νεαροί διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα.
Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μέρος του κτιρίου φλέγεται. Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν εισέβαλαν σε αυτό οι διαδηλωτές, καθώς χθες ήταν αργία στη Λιβύη.
Pictures speak louder than words.
To those that still subscribe to the illusion that the HoR is the expression of #Libya‘s sovereignty, or has any legitimacy: protesters from Tobruk have broken into the building and set fire to it. pic.twitter.com/X4ZREdpkAA
— Emadeddin Badi (@emad_badi) July 1, 2022
Μια μπουλντόζα την οποία οδηγούσε ένας διαδηλωτής έριξε μέρος της περίφραξης του κτιρίου, διευκολύνοντας την είσοδο των διαδηλωτών σε αυτό. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Λίγο αργότερα άλλα μηχανήματα έργου έφτασαν στο σημείο και άρχισαν να ξηλώνουν ορισμένα τμήματα των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.
«Θέλουμε να έχουμε φως»
Άλλοι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν τις πράσινες σημαίες του παλαιού καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, πετούσαν στον αέρα έγγραφα τα οποία είχαν αρπάξει από τα γραφεία.
Αναγνωρίζοντας “το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά”, το κοινοβούλιο καταδίκασε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο “τις πράξεις βανδαλισμού και τις πυρπολήσεις”.
The #Libya parliamentary building has been stormed by angry demonstrators who are protesting widespread power cuts amid a political deadlock. The building has been set aflame by those inside. pic.twitter.com/B8hBdWlGBJ
— Ice Analytics (@ice_analytics) July 1, 2022
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, έγραψε στο Twitter ότι “ενώνει τη φωνή” του με αυτή των διαδηλωτών, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή εκλογών.
Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν την ώρα που η Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, είναι αντιμέτωπη με πολύωρες διακοπές ρεύματος, με τις βλάβες του δικτύου να έχει επιδεινώσει και ο αποκλεισμός πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων λόγω των πολιτικών διαφωνιών αντίπαλων ομάδων.
“Θέλουμε να έχουμε φως”, φώναζαν οι διαδηλωτές.
- Θα φάει το έργο τέχνης που αγόρασε 6,2 εκατ. ευρώ – Η μπανάνα και το άδοξο τέλος
- Πρώτο, ιστορικό πορτρέτο άστρου σε άλλο γαλαξία
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων