Ευρώπη, έχουμε πρόβλημα
Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη δική της ανταγωνιστικότητα και αυτονομία, τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα
των Kris Peeters, Ροντρίγκο Κόστα (Project Syndicate )
H δυνατότητα της ψηφιακής επανάστασης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, να μεταμορφώσει τις οικονομίες μας και να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες που είναι κυριολεκτικά εκτός αυτού του κόσμου. Η τροφοδοσία των σημερινών αυτοματοποιημένων υπηρεσιών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ακριβή, έγκαιρα δεδομένα που παρέχονται από τεχνολογίες που βασίζονται στο διάστημα (παγκόσμια πλοήγηση, παρατήρηση της Γης, περιβαλλοντική παρακολούθηση και δορυφόροι επικοινωνίας).
Αυτό ισχύει στη γεωργία, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην άμυνα, ακόμη και στη χρηματοδότηση. Οι αγρότες βασίζονται στους δορυφόρους για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουν και πότε, ενώ τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για την ασφαλή και αποτελεσματική πλοήγηση. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται δορυφόρους για την παρακολούθηση της απόδοσης και τη διατήρηση των δικτύων τους και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα μοναδικά δεδομένα που συλλέγουν για να ενημερώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και για την ακριβή χρονική σήμανση.
Διαβάστε επίσης – Πράσινη Οικονομία: Η επένδυση σε 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον τομέα μέσω έργων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως το Galileo και το EGNOS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κάλυψης Γεωστατικής Πλοήγησης), το Copernicus, το σύστημα παρατήρησης της Γης, και το GOVSATCOM, το ασφαλές πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών. Η Ευρώπη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για πολλές εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαστημικής καινοτομίας. Όμως, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε τεχνολογίες που βασίζονται στο Διάστημα – ιδιαίτερα ταχέως αναπτυσσόμενοι στρατηγικοί τομείς, όπως οι καταναλωτικές λύσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – ξεπερνιούνται από άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας.
Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο του αύριο θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανταγωνιστικότητα, την επιρροή και την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερο σε τεχνολογίες που βασίζονται στο Διάστημα, πολλές από τις οποίες έχουν αμυντικές και μη στρατιωτικές εφαρμογές.
Τα διακυβεύματα της νέας διαστημικής κούρσας είναι τόσο υψηλά όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι διεκδικητής. Για να μείνουμε στο ματς, όμως, θα χρειαστεί να κάνουμε πολύ περισσότερα για να λάμψουν τα πιο λαμπερά μας αστέρια. Αυτό ξεκινά με τη διοχέτευση πιο εξατομικευμένης χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα για να συμβάλει στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών τους.
Όπως έδειξαν οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη δική της ανταγωνιστικότητα και αυτονομία, τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα.
*Ο Ροντρίγκο Κόστα είναι εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ (EU Agency for the Space Programme)
* Ο Κρις Πίτερς είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
- Βουλευτής οδηγούσε και ήθελε να μιλήσει σε επιτροπή της Βουλής
- Δύο ακόμα γκολ για τον ΟΦΗ: 4-0 στο ημίχρονο (vids)
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας – Θέλουμε την Σερβία στην ΕΕ
- Σερβία: Δωρεάν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Βελιγράδι από το 2025
- Ποδοσφαιριστές της Super League έδωσαν χαρά στα παιδιά της «Φλόγας» (pic+vid)
- Νικ Τζόνας: Κάνει like στον Έλον Μασκ, εξοργίζει τους φαν