Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αντηλιακό: Πόσο σημαντικό είναι και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε;

Αντηλιακό: Πόσο σημαντικό είναι και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε;

Η χρήση του, ειδικά το καλοκαίρι, είναι το Α και το Ω για την προστασία του δέρματος

Το αντηλιακό τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο πρέπει να αποτελεί προέκταση του χεριού μας.

Η Ανίτα Μπραντ και η δερματολόγος, Παναγιώτα Ρήγα, μίλησαν στο «Όλα για τη ζωή μας» για τη σημασία του και τους σωστούς τρόπους εφαρμογής του.

Όπως εξήγησε η δερματολόγος, το δέρμα του κάθε ανθρώπου ορίζεται από έναν συγκεκριμένο φωτότυπο. Όλοι οι φωτότυποι χρειάζονται αντηλιακή προστασία, αυτό όμως που αλλάζει είναι ο δείκτης προστασίας.

«Και το χειμώνα αντηλιακό, γιατί έχουμε την ακτινοβολία UVA. H UVA είναι το τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που διαπερνά τα σύννεφα, τα τζάμια του αυτοκινήτου μας και μας προκαλεί φωτογήρανση», σημείωσε η κ. Ρήγα.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους καιγόμαστε:

  • Βάζουμε λιγότερο αντηλιακό απ’ ό,τι χρειάζεται
  • Θεωρούμε πως το αντηλιακό αυτό μας προστατεύει πολλές ώρες, στην πραγματικότητα μας προστατεύει για 2 ώρες και στην περίπτωση που ιδρώσουμε ή κολυμπήσουμε, για πολύ λιγότερο.

Η Ανίτα Μπραντ είπε πως πέραν του αντηλιακού χρησιμοποιεί και καπέλο και γυαλιά ηλίου, καθώς λόγω του ανοιχτόχρωμου χρώματος των ματιών της, είναι και αυτά επιρρεπή στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η δερματολόγος μίλησε και για τον «κανόνα της σκιάς» που σημαίνει πως όταν η σκιά μας είναι μεγαλύτερη του ύψους μας, αυτό σημαίνει πως οι ακτίνες είναι πλάγιες και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενώ όταν δεν έχουμε σκιά, τότε πρέπει να αναζητήσουμε επειγόντως σκιερό μέρος καθώς οι ακτίνες είναι κάθετες.

Σε ό,τι αφορά τα ρούχα που μας προστατεύουν από τον ήλιο, είναι όσα είναι πυκνά σε ύφανση και όχι απαραίτητα ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα.

UVA και UVB ακτινοβολία

Η κ. Ρήγα ανέφερε πως βάσει νομοθεσίας όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από την UVA, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μας απασχολεί ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας.

Στον αντίποδα, η UVB είναι αυτή που προκαλεί το έγκαυμα, κάνει κυτταρικές αλλαγές και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

«Η UVA πάει λίγο πιο βαθιά στο δέρμα, δεν κάνει ηλιακό έγκαυμα, αλλά κάνει πολλές κυτταρικές αλλαγές, κάνει ανοσολογικές διαταραχές, μια ανοσοκαταστολή στο δέρμα και προκαλεί φωτογήρανση αλλά και καρκίνο του δέρματος», τόνισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο