Ευάγγελος Αντώναρος: «Είχα ολιγόλεπτες παραισθήσεις» – Το χρονικό της αεροδιακομιδής του λόγω κοροναϊού
O Ευάγγελος Αντώναρος μιλά για την περιπέτειά του με τον κοροναϊό
Την περιπέτειά του με τον κοροναϊό περιγράφει ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ανάρτησή του στο Facebook. O κ. Αντώναρος μεταφέρθηκε εσπευσμένα με C130 από την Πάτμο όπου παραθέριζε στο ΠΑΓΝΙ στην Κρήτη. Ο ίδιος αναφέρει ότι εάν δεν είχε ληφθεί άμεσα και έγκαιρα η απόφαση για αεροδιακομιδή, «ούτε θα ήξερα που και πως θα ήμουν τώρα».
Ο κ. Αντώναρος αναφέρει όλο το χρονικό της αεροδικομιδής του καθώς όπως τονίζει το Κέντρο Υγείας της Πάτμου δεν έχει την απαραίτητη στελέχωση και υποδομή ώστε να χειριστεί σοβαρά περιστατικά ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που φρόντισε για την υγεία του.
Αναλυτικά η ανάρτηση
Καίριες — ζωτικές — εξελίξεις για τη ζωή σου εξαρτώνται συχνά από αποφάσεις που φαίνονται λιγότερο σημαντικές. Χωρίς να είναι. Το αντίθετο.
Την περασμένη Παρασκευή ήμουν στην τρίτη μέρα μετά τη διάγνωσή μου με κοροναϊό στο εξοχικό μου στην Πάτμο. Είχα αρχίσει με πυρετό. Λίγα ρίγη. Κούραση και πόνους στις κλειδώσεις.
Ξαφνικά από το πρωί ο πυρετός πήρε την ανηφόρα, κι ας είχα αρχίσει αντιική αγωγή που μου είχε σταλεί από τη Ρόδο. έφτασε στο 39,1. Έπαιρνα ντεπόν κι αλγκοφρέν κι έπεφτε για λίγο γύρω στο 37,8 και μετά ξανά πάνω. Πλήρης εξάντληση. Ο λαιμός μου έκλεισε. Δεν μπορούσα να καταπιώ ούτε μια γουλιά νερό χωρίς να πονάω. Έβηχα συνέχεια. Για φαγητό ούτε κουβέντα. Έβγαζα συνέχεια φλέματα. Είχα ολιγόλεπτες παραισθήσεις. Έκλεινα τα μάτια, αποκοιμόμουν για μισή ώρα και ξύπναγα λουσμένος στον ιδρώτα καθώς ο πυρετός συνέχιζε την τραμπάλα του. Φοβερή δύσπνοια και δυσκολία ομιλίας
Ήταν σαν να φτάνω στα όρια του οργανισμού μου
Γύρω στις 8.30 δεν άντεχα άλλο. Ήταν σα να φτάνω στα όρια του οργανισμού μου. Τηλεφώνησα στον φίλο διευθυντή μικροβιολόγο γιατρό Μελέτη Μέμεζα του μικρού αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικού Κέντρου Υγείας Πάτμου. «Σου στέλνουμε το ασθενοφόρο», μου είπε μόλις τον ενημέρωσα. Με παρέλαβα λίγο αργότερα με την ενδεδειγμένη στολή ο παλιός φίλος οδηγός Θεολόγος.
Μου βγάλανε ακτινογραφία, μου πήρανε αίμα. Δέκα λεπτά αργότερα ήμουν στο κρεβάτι του ειδικού οικίσκου για κόβιντ. Δίπλα μου η εξαιρετική γενική ιατρός Ειρήνη Στρατήλα που 11 χρόνια τώρα, αν δεν κάνω λάθος, προσφέρει τις υπηρεσίες της στο νησί. Κατάλαβε αμέσως τη σοβαρότητα. Ο κορεσμός ήταν ανησυχητικά χαμηλός. Πολλοί δείκτες της ανάλυσης αίματος που φρόντισε ο Μελέτης επίσης. Η ακτινογραφία με μικρό αλλά διακριτό πρόβλημα. Η Στρατήλα μου έκανε μια απίθανα σχολαστική-λεπτομερειακή εξέταση. Την ευχαριστώ.
Στο μεταξύ είχε φτάσει κι ο Νικήτας Τσαγκαλάκης, εδώ και λίγο καιρό πρόεδρος του Κέντρου Υγείας. Ένας νέος άνθρωπος, οργανωτικός, δραστήριος, με ιδέες βελτίωσης, προσβάσεις όπου πρέπει. Ξέρεις όπου υπάρχουν ελλείψεις και προσπαθούν όπου αυτό είναι εφικτό να τις καλύψει. Δεν είναι εύκολο σε εποχή λιτότητας. Τα καταφέρνει. Κι όσοι αγαπάμε την Πάτμο τον βοηθάμε. Όσο μπορούμε.
Το ΚΥ δεν είχε δυνατότητα χειρσμού
Σε λίγα λεπτά η απόφαση ήταν σαφής: Αφού ενημέρωσαν και τη γιατρό μου στην Αθήνα έπρεπε να διακομισθώ σε κανονικό νοσοκομείο. Το ΚΥ δεν είχε δυνατότητα χειρισμού της περίπτωσής μου. Αυτή είναι η κρίσιμη καίρια και ουσιαστική απόφαση που ανέφερα στην αρχή. Κι άρχισε η διοικητική οργάνωση του θέματος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.
Η ώρα προχωρημένη, βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα πια. Οι καιρικές συνθήκες στο Νότιο Αιγαίο (φυσικά ελληνικό και αυτονόητα ελληνικό) όχι ιδανικές. Με περιοχές με ανέμους.
Η δικιά μου επιθυμία ήταν σαφής: Ασφαλώς να διακομισθώ — επρόκειτο άλλωστε για τη ζωή μου — αλλά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το ΠΑΓΝΗ. Το καλύτερο ολόκληρης της περιοχής από την Αθήνα και κάτω. Η νύχτα μακρά. Τα τηλεφωνήματα γιατρών, διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΑΒ συνεχή. Με τους διασώστες επίσης. Γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα το ΚΥ Πάτμου με παρέδωσε στους διασώστες του Δημήτρη Γιαννούση του σούπερ πούμα με πρώτο σταθμό τη Ρόδο κι από κει με άλλο αεροπορικό μέσο στο Ηράκλειο.
Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο
Χωρίς τη δική τους έγκαιρη, ορθή και επιστημονικά στοιχειοθετημένη απόφαση για άμεση διακομιδή (όταν ρώτησα αν θα μπορούσε να γίνει λίγες ώρες αργότερα μου απάντησαν κατηγορηματικά όχι) δεν ξέρω ούτε που ούτε πως θα ήμουν τώρα. Κάνει εξαιρετική δουλειά με μειωμένο (δυστυχώς!) προσωπικό σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους. Και να φανταστεί κανείς ότι το μεσοκαλόκαιρο ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται από 3.000 σε 10.000 άτομα.
Τους ευγνωμονώ και θα τους στηρίζω πάντα. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις