Ιταλικά ΜΜΕ: Τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της επίσκεψης Ντράγκι στην Άγκυρα
Δεδομένου του ιταλικού ενδιαφέροντος για επαναπροσδιορισμό των ενεργειακών εταίρων της Ιταλίας, δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να πάρει και τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Στην επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται δημοσίευμα της ιταλικής IL MESSAGGERO. Ο Ντράγκι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την Τρίτη, προσκεκλημένος του τούρκου προέδρου και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν και ο Ντράγκι θα προεδρεύσουν της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Τουρκίας-Ιταλίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μαζί του θα είναι οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών και κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ερντογάν κατάφερε να χαράξει έναν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, «ειδικά όσον αφορά στην απελευθέρωση των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ένα από τα ζητήματα που απασχολούσε από την αρχή τον Ντράγκι». Στο μενού αναμένεται να μπουν και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με το βλέμμα στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η τουρκική πρόταση για τα σιτηρά
Η τουρκική πρόταση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να προχωρήσει το σχέδιο μέσω ασφαλών διαδρόμων, φαίνεται πλέον να είναι στα πρόθυρα εφαρμογής και η Ιταλία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το επιχειρησιακό κέντρο που δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει το δημοσίευμα.
Τα δισεκατομμύρια στον άξονα Ρώμης – Άγκυρας
Όπως επισημαίνεται αρκετά δισεκατομμύρια κέρδη και επενδύσεις κινούνται στον άξονα Ρώμης-Άγκυρας και «μάλιστα, σύμφωνα με εκθέσεις της ΕΕ, η Ιταλία είναι ο κύριος εξαγωγέας βαρέων πυρομαχικών στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, μάλλον, η συνάντηση θα αφορά κυρίως την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Samp-t» τονίζει η il Messagero. Και όπως επισημαίνει «ηδη το 2017 η Τουρκική Άμυνα υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία Eurosam, στα μισά του δρόμου μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Ωστόσο, το πρόγραμμα σταμάτησε μετά την απόφαση του Ερντογάν να επέμβει στο Κουρδιστάν και να αγοράσει ρωσικά S-400 (πυροδοτώντας την αμερικανική οργή)».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι Ντράγκι και Ερντογάν συναντήθηκαν το Μάρτιο και οι συνομιλίες ξαναρχίζουν.
Η πολιτική συμφιλίωσης του Ερντογάν
Όπως αναφέρεται δε η «Ρώμη σχεδιάζει να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Παρισίων (των οποίων οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες τόσο λόγω των κυπριακών αξιώσεων που υποστηρίζονται από τους Γάλλους όσο λόγω πώλησης των αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα), για την επανεκκίνηση του κοινού σχεδίου. Ο Ερντογάν υιοθετεί μια πολιτική συμφιλίωσης με όλες τις περιφερειακές δυνάμεις, προσπαθώντας να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον τεράστιο πληθωρισμό (+ 73,5% τον Μάιο) στην Τουρκία».
Οι προνομιακές σχέσεις με την Ιταλία και η ΕΕ
Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «υπό αυτήν την έννοια, οι προνομιακές σχέσεις με την Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη σε μια σταθερή εμπορική συνεργασία που ήδη αγγίζει τα 23 δις ευρώ και στοχεύει να φτάσει τα 30 δις».
Το δημοσίευμα τονίζει ακόμα ότι «αν και η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ έχει βαλτώσει εδώ και 15 χρόνια, η Ιταλία παραμένει η χώρα κύριος υποστηρικτής της Άγκυρας στις Βρυξέλλες. Δεδομένης της πρόσφατης καλυτέρευσης των διμερών σχέσεων, ουσιαστικά λόγω της σταθεροποίησης της μεταναστευτικής διαδρομής στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποκλείεται να σκεφτούμε να προσπαθήσουμε να τις επανεκκινήσουμε».
Λιβύη και μεταναστευτικό
Στη συνάντηση άλλωστε αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του μεταναστευτικού «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φτάνουν από τη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει ισχυρή επιρροή».
Όπως αναφέρεται «η Eni κατέχει το 50% με τη ρωσική Gazprom, του Bluestream. Έναν αγωγός που χρησιμοποιείται για την πώληση φυσικού αερίου της Μόσχας στην Τουρκία. Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ωστόσο, η Ρωσία σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της, ίσως στους Τούρκους».
Μεσολαβητής και στα ελληνοτουρκικά ο Ντράγκι;
Το δημοσίευμα βάζει και την αιχμή των ελληνοτουρκικών τονίζοντας ότι εκτός από τα παραπάνω «στο τραπέζι θα τεθεί και η αναζήτηση περαιτέρω διαμεσολάβησης σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στα οποία η Eni εμπλέκεται άμεσα».
Εποσημαίνει ότι «μερικά από αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ιταλία χάρη στον αγωγό East Med που θα ξεκινά από το Ισραήλ και στη συνέχεια θα μεταβαίνει στην Κύπρο, την Κρήτη και την Ελλάδα». Σχολιάζει ότι ο αγωγός βρίσκει αντίθετο τον Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ και έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εισέλθει στη διαχείριση των κοιτασμάτων. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και η Ελλάδα -που υποστηρίζεται από το Παρίσι – είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα στην περιοχή με την οποία η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει προσέγγιση. Δεδομένης όμως της σημασίας του έργου και του ιταλικού ενδιαφέροντος για επαναπροσδιορισμό των ενεργειακών εταίρων της Ιταλίας, δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να πάρει και τον ρόλο του μεσολαβητή την Τρίτη» καταλήγει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις