Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στο Φιδονήσι
Η βραχονησίδα που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βρίσκεται ξανά υπό ουκρανικό έλεγχο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε έπαρση της ουκρανικής σημαίας στο Φιδονήσι, τη βραχονησίδα με την τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση των Ρώσων την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες βαρύτατων βομβαρδισμών.
«Η στρατιωτική επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί και το έδαφος του Φιδονησίου έχει επιστρέψει στην ουκρανική κυριαρχία», δήλωσε η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ουκρανία θεωρεί τον έλεγχο του νησιού κρίσιμο βήμα για τη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Μόσχα στα νότια λιμάνια της χώρας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ουκρανοί στρατιώτες θα επιχειρήσουν να επανεγκαθιδρύσουν σταθερή παρουσία στο νησί, καθώς είναι επικίνδυνα εκτεθειμένο σε βομβαρδισμούς.
Γκρίζα ζώνη
Την Κυριακή, στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας γύρω από το Φιδονήσι παραμένει «γκρίζα ζώνη», εννοώντας ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν σκοπό να επαναφέρουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Το Φιδονήσι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν η Ρωσία το κατέλαβε τον Φεβρουάριο. Ένας ουκρανός στρατιώτης είχε φωνάξει στο επιτιθέμενο ρωσικό πολεμικό πλοίο να «πάει να γ*μηθεί», μια φράση που έκτοτε μετατράπηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα της ουκρανικής αντίστασης.
Τα ουκρανικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο που απεικονίζει έναν ουκρανό στρατιώτη να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στη ρωσική ναυαρχίδα Moskva, η οποία αργότερα βυθίστηκε. Από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε το νησί, ουκρανικά στρατεύματα είχαν επιχειρήσει πολλές φορές να ανακτήσουν τον έλεγχό του.
«Κινήσεις καλής θέλησης» και αντίποινα
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε την Πέμπτη από το νησί σε μια «κίνηση καλής θέλησης», για να δείξει ότι δεν εμποδίζει τον ΟΗΕ από τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Ρωσική στρατιωτική επίθεση στην πόλη Σερχίιβκα, κοντά στην Οδησσό, την Παρασκευή, ερμηνεύτηκε από τις ουκρανικές αρχές ως αντίποινα για τους ρώσους στρατιώτες που – κατά τα δικά τους λεγόμενα – αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Φιδονήσι την προηγούμενη ημέρα.
Τουλάχιστον 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση, όταν δυο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία και ένα κέντρο εκδηλώσεων.
«Οι δυνάμεις κατοχής δεν μπορούν να νικήσουν στο πεδίο της μάχης, κι έτσι στρέφονται στην αποτρόπαια δολοφονία αμάχων», υποστήριξε ο Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU). «Αφότου ο εχθρός απομακρύνθηκε από το Φιδονήσι, αποφάσισε να απαντήσει με τον κυνικό βομβαρδισμό σε στόχους αμάχων».
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση δεν εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, θα «περιορίσει σημαντικά» τη ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή. «Βήμα-βήμα, θα απωθήσουμε τη Ρωσία από τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό μας», είπε χαρακτηριστικά.
Το Κίεβο κατηγόρησε το Σάββατο τη Ρωσία για τη ρίψη εμπρηστικών βομβών φωσφόρου στο Φιδονήσι. Την ώρα της επίθεσης, στο νησί δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα και, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν την ουσία για να κάψουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο Φιδονήσι κατά την υποχώρησή τους από αυτό.
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις