Γιατί είναι τόσο σημαντική η πολυαναμενόμενη έκθεση του μουσείου V&A, η οποία προβάλλει ταλαντούχους σχεδιαστές του παρελθόντος και του παρόντος, με έργα των Thebe Magugu, Kenneth Ize και IB Kamara.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, το Λάγος κατακλύστηκε από μια μεθυστική έξαψη ενθουσιασμού. Η πρωτεύουσα της Νιγηρίας ετοιμαζόταν να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο της εγχώριας εβδομάδας μόδας – μιας διμηνιαίας εκδήλωσης που ιδρύθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια Omoyemi Akerele και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ραντεβού του παγκόσμιου ημερολογίου μόδας.

Αυτό το μνημειώδες κατόρθωμα, που επιτεύχθηκε παρά τις δύσκολες συνθήκες μιας και οι Αφρικανοί δημιουργοί έχουν ελάχιστη υποστήριξη και οικονομική βοήθεια από επενδυτές, μιλάει για την επιμονή, την εφευρετικότητα και το απόλυτο ταλέντο που παρουσιάζεται όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αυτή τη στιγμή, μερικά από τα λαμπρότερα αστέρια της μόδας στον πλανήτη προέρχονται από την Αφρική. Από την Mowalola Ogunlesi και τον Kenneth Ize, μέχρι τον Thebe Magugu και τον Tokyo James, μια νέα γενιά σχεδιαστών κατακτά την παγκόσμια σκηνή της μόδας με καταιγιστικό ρυθμό, πρωτοστατώντας στη δημιουργία βιώσιμων αλλά και πρωτοποριακών σχεδίων, κατέχοντας την κορυφή της λίστας σε σημαντικά βραβεία μόδας (οι Ize, James και Magugu ήταν όλοι φιναλίστ στη διεκδίκηση του βραβείου LVMH), ενώ συνεργάστηκαν με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα οίκων μόδας του πλανήτη.

‘The Trench’ designed by Maison ArtC, Morocco, 2021. © Image courtesy @M.A.Roock, model Abdul

Πριν από το πρόσφατο ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον περασμένο μήνα, η Ogunlesi επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Kanye West για να διευθύνει το σχεδιαστικό κομμάτι του YEEZY Gap, ενώ ο Ize ανέπτυξε μια capsule συλλογή για τον θρυλικό οίκο μόδας του Karl Lagerfeld το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με την Euromonitor, η αγορά ένδυσης και υπόδησης στην υποσαχάρια Αφρική αξίζει 31 δισεκατομμύρια δολάρια και η αφρικανική ήπειρος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας της μόδας, της οποίας οι λιανικές πωλήσεις ένδυσης και υπόδησης προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Για το λόγο αυτό, η έκθεση Africa Fashion στο μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου είναι μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση του πόσο μακριά έχει φτάσει ο κλάδος.

‘Chasing Evil’ collection, IAMISIGO, Kenya, Autumn/Winter 2020. Courtesy IAMISIGO. Photo: Maganga Mwagogo

Σε επιμέλεια της Dr. Christine Checinska, το Africa Fashion θα παρουσιάσει 250 αντικείμενα, τα οποία συνθέτουν μια πολυεπίπεδη και ευρεία ιστορία της σύγχρονης σκηνής της μόδας στην Αφρική. Πρόκειται για την πιο ουσιαστική έκθεση αφρικανικής μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα παρουσιαστεί ένας τεράστιος αριθμός ενδυμάτων που έχουν συλλεχθεί από έναν εντελώς διαφορετικό κατάλογο σχεδιαστών από όλη την ήπειρο, μαζί με τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά – με πληροφορίες από τους σχεδιαστές με τη μορφή σκίτσων, editorials, φωτογραφιών, ταινιών και υλικού από την πασαρέλα.

«Η Africa Fashion είναι κάτι περισσότερο από μια έκθεση. Είναι ένα σημαντικό μέρος της δέσμευσής μας να εστιάζουμε στην αφρικανική αριστεία όσον αφορά τη δημιουργικότητα. Και φυσικά, η λαμπρότητα της σύγχρονης αφρικανικής σκηνής της μόδας, όπως είναι σήμερα, είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί» λέει η Dr. Christine Checinska.

Δείτε περισσότερα για την έκθεση στο V&A