Νομοσχέδιο για ΑΕΙ: Στην Βουλή με σειρά αλλαγών – Παραμένουν οι διατάξεις για το νέο μοντέλο διοίκησης
Την Πέμπτη το νομοσχέδιο εισάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Στα 464 αυξήθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και κατατέθηκε χθες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Βουλή για ψήφιση. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προστέθηκε ένα ολόκληρο κεφάλαιο που ρυθμίζει εκκλησιαστικά θέματα, διευκρινίζει το εκκλησιαστικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, καθώς και νομικά θέματα και θέματα μισθοδοσίας των κληρικών εισάγοντας την έννοια της οργανικότητας στις θέσεις τους.
Κατά τα άλλα, σε 417 σελίδες εκτείνονται όλα τα θέματα που αφορούν τον νέο νόμο, η συζήτηση του οποίου και θα ξεκινήσει την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με στόχο να εισαχθεί μεταξύ 12 και 14 στην Ολομέλεια του σώματος.
Καμία αλλαγή δεν γίνεται στις διατάξεις που αφορούν το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, οι οποίες αποτελούν και το επίκεντρο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο, με σχεδόν το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων να το έχουν απορρίψει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θερινή «μάχη των μαχών» για τα ΑΕΙ
Ωστόσο, το κείμενο που κατατέθηκε προβλέπει σειρά τροποποιήσεων των αρχικών του άρθρων και συγκεκριμένα:
- Αποσύρεται η διάταξη περί μη νομιμοποίησης των Επίκουρων καθηγητών, οι οποίοι τελικά θα μονιμοποιούνται, αλλά στη βάση προσόντων που έχουν αποκτήσει μέχρι την στιγμή της διεκδίκησης της θέσης τους.
- Αποσύρεται η διάταξη που απέκλειε τους αναπληρωτές καθηγητές από θέσεις Κοσμητόρων στα ΑΕΙ, και επέτρεπε να διεκδικήσουν αυτές μόνο πρωτοβάθμιοι καθηγητές.
- Ο εκτελεστικός διευθυντής (μάνατζερ) των ΑΕΙ θα είναι υποχρεωτικός και η θέση του δεν θα είναι προαιρετική όπως αναφερόταν αρχικά στον νόμο.
- Στις κρίσεις των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) για την εξέλιξη τους θα θεωρείται κρίσιμο κριτήριο το να έχουν εξελιχθεί και προχωρήσει επιστημονικά και σε άλλο πανεπιστήμιο.
- Με το άρθρο 65 αρχικά αναφερόταν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δικαιούνται να εξεταστούν σε μαθήματα που οφείλουν ανεξαρτήτως ακαδημαϊκού εξαμήνου στο οποίο διδάσκονται. Έτσι όμως δεν θα δίνουν εξετάσεις σε συγκεκριμένες εξεταστικές περιόδους, αλλά …διαρκώς.
Η διάταξη τροποποιήθηκε ως εξής: «Ειδικώς οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου που έχουν συμπληρώσει την περίοδο κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών ακαδημαϊκών εξαμήνων, δικαιούνται να εξετάζονται κατά την εξεταστική περίοδο κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου».
Πάντως, η εμβόλιμη εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές και φοιτήτριες επί πτυχίω (από το 6ο έτος και πάνω), θα διοργανώνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης τμήματος.
- Η διάταξη για το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει και τη διδασκαλία σε μεταπτυχιακά μαθήματα.
Οι Κοσμήτορες με Επιτροπή και διορισμό
Η διαδικασία της άμεσης εκλογής σε όργανα διοίκησης των ΑΕΙ διατηρείται μόνο για τους προέδρους των σχολών, ενώ οι Κοσμήτορες θα είναι θέμα επιλογής του Συμβουλίου Διοίκησης κάθε ανώτατου Ιδρύματος. Και μάλιστα μεταξύ των προτάσεων ειδικής Επιτροπής που θα ορίζεται σε κάθε Σχολή.
Συγκεκριμένα και όπως ορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής, που εκδίδεται εντός επτά ημερών από την έκδοση της πρόσκλησης για την κάλυψη της θέσης, συγκροτείται Επιτροπή, αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε τμήματος της Σχολής, που είναι μέλος Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του καθηγητή, ο οποίος υποδεικνύεται με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι: α) η προσέλκυση υποψηφίων για το αξίωμα του Κοσμήτορα, β) η αξιολόγηση των ακαδημαϊκών, επιστημονικών και διοικητικών προσόντων των υποψηφίων, καθώς και η αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων της Σχολής και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων της, γ) η πρόσκληση των υποψηφίων για διαβούλευση με τα μέλη της Σχολής και δ) η επιλογή τριών υποψηφίων ως καταλληλότερων από το σύνολο των υποψηφίων μετά από την αξιολόγησή τους και η υποβολή τεκμηριωμένης εισήγησης προς το Συμβούλιο Διοίκησης του.
Το Σ.Δ. αξιολογεί τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα των τριών (υποψηφίων, που προτάθηκαν από την Επιτροπή καθώς και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν. Μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με απόφαση του του Συμβουλίου που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11) εκλέγεται ο Κοσμήτορας μεταξύ των τριών υποψηφίων»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις