Εμβόλιο: Αγωγή στη BioNTech για «κλοπή» της τεχνολογίας mRNA
H γερμανική CureVac διεκδικεί αποζημίωση, διαβεβαιώνει όμως ότι δεν θέλει να θέσει εμπόδια στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer.
Αποζημίωση από την BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν τα εμβόλια mRNΑ διεκδικεί η επίσης γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να φέρει πρώτη την τεχνολογία στην αγορά εν μέσω πανδημίας.
Η CureVac υπέβαλε αγωγή κατά της BionTech και δύο θυγατρικών τους υποστηρίζοντας ότι η τεχνογνωσία της χρησιμοποιήθηκε παράνομα.
Διαβάστε επίσης: Σε ποιες ακόμα ασθένειες επεκτείνεται η τεχνολογία του mRNA
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac Φρανς-Βέρνερ Χάας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής και κατά της Pfizer, η οποία ανέλαβε την παραγωγή και εμπορική διάθεση του εμβολίου mRNA, ή ακόμα και κατά της αμερικανικής Moderna, της δεύτερης εταιρείας που παρουσίασε εμβόλιο της ίδιας τεχνολογίας.
Η CureVac ισχυρίζεται ότι η BioNtech καταχράστηκε την πνευματική ιδιοκτησία της που έχει βασιστεί σε 20 χρόνια ερευνών για την τεχνολογία mRNA.
«Πολυετείς έρευνές μας έχουν συμβάλλει στην επιτυχία των εμβολίων mRNA. Για τη δική μας πλευρά, είναι αυταπόδεικτο ότι τα δικαιώματά μας πρέπει να γίνουν σεβαστά» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της BioNTech.
Τα εμβόλια και οι πειραματικές θεραπείες mRNA δίνουν εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Η τεχνολογία έδειχνε να έχει αμφίβολες προοπτικές πριν από την πανδημία, η οποία αποδείχθηκε τελικά χρυσωρυχείο για τους πρωτοπόρους του κλάδου.
Πολλά τα λεφτά
Ο Χάας, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech δεν διευκρίνισε ποιο ποσό θα θεωρούσε «δίκαιη αποζημίωση» για την εταιρεία του, η οποία ανέφερε για το 2021 ζημία 412 εκατ. ευρώ.
Η BioNTech περιμένει φέτος έσοδα 17 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις του εμβολίου της, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 19 δισ. του 2019 όταν η ζήτηση κορυφωνόταν.
Η CureVac διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καθώς δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στην παραγωγή ή την πώληση του εμβολίου.
Το 2021, πριν παρουσιαστούν τα πρώτα εμβόλια για τον πανδημικό κοροναϊό, η CureVac, η οποία αναγνωριζόταν τότε ως πρωτοπόρος του mRNA, έγινε μήλο της Έριδας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο.
Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε άμεσα τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας με 80 εκατ. ευρώ.
Άλλοι επενδυτές της CureVac είναι το Ίδρυμα Γκέιτς, η GlaxoSmithKline και η γερμανική κυβέρνηση.
Λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις κλινικές δοκιμές, η CureVac δεν κατάφερε να φέρει εμβόλιο mRNA στην αγορά.
Έκτοτε όμως συνεργάζεται με την GSK για εμβόλιο δεύτερης γενιάς, το οποίο στοχεύει σε δύο στελέχη του κοροναϊού και αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε προκλινικές μελέτες σε ποντίκια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις