Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Η ιστορία του Γιόζεφ Πιλάτες –Εφηύρε τη γυμναστική «Πιλάτες» μέσα σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων

Η ιστορία του Γιόζεφ Πιλάτες –Εφηύρε τη γυμναστική «Πιλάτες» μέσα σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων

Έπασχε από ραχίτιδα. Ήταν ασθματικός και ταλαιπωρούνταν από ρευματικό πυρετό. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει την πασίγνωστη μέθοδο γυμναστικής

Ο Γιόζεφ Πιλάτες είναι ο δημιουργός της περίφημης μεθόδου γυμναστικής που έχει το όνομα του. «Πιλάτες». Ήταν ένα ασθενικό παιδί και τίποτε δεν προμήνυε όχι μόνο ότι θα ασχοληθεί με τη γυμναστική αλλά και τι θα δημιουργούσε.

Ο Γιόζεφ Ούμπερτους Πιλάτες γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1883 στο Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας. Ο πατέρας του Φρίντριχ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν εργάτης μετάλλου ενώ λάτρευε τη γυμναστική.

Όταν ήταν μικρός ο Γιόζεφ ήταν ένα ασθενικό παιδί και όλοι έλεγαν πως δεν έχει πολλά χρόνια ζωής μπροστά του. Ήταν ασθματικός, έπασχε από ραχίτιδα ενώ τον ταλαιπωρούσε ο ρευματικός πυρετός.

Τα παιδικά του χρόνια τον πείσμωσαν και ο Γιοζέφ, έβαλε σκοπό της ζωής του να βελτιώσει τη σωματική του δύναμη. Ο πατέρας του τον μύησε στο body building (με τα μέσα της εποχής) ενώ άρχισε να ασχολείται και με την πυγμαχία.

Στο τσίρκο

Το 1912 ο Γιοζέφ έφυγε από τη Γερμανία και πήγε να εγκατασταθεί στην Αγγλία. Επιχείρησε να ανοίξει γυμναστήριο αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Έτσι για να μπορέσει να επιβιώσει έγινε επαγγελματίας αθλητής πυγμαχίας.

Παράλληλα επειδή με το μποξ, άλλοτε έβγαζε χρήματα και άλλοτε όχι, βρήκε μια κενή θέση σε ένα τσίρκο και εργάστηκε και εκεί. Παρέα με τους ζογκλέρ, αλλά κυρίως με τους ακροβάτες παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση που χρόνια μετά θα του χρησίμευε για τη μέθοδο του.

Όταν άρχισε να φτιάχνει κάποιο όνομα στην πυγμαχία, τον προσέλαβε η Σκότλαντ Γιαρντ προκειμένου να εκπαιδεύει στην αυτοάμυνα τους νέους αστυνομικούς. Όλα αυτά τα έκανε για δυο μόνο χρόνια, γιατί το 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ζωή του θα ανατρεπόταν.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ως Γερμανός πολίτης που διέμενε στη Βρετανία, με το ξέσπασμα του πολέμου ο Πιλάτες είχε πρόβλημα. Μαζί με άλλους γερμανούς (επειδή η χώρα του ήταν σε πόλεμο με τους Άγγλους) συνελήφθη και κλείστηκε στο κάστρο του Λάνκαστερ.

Οι μέρες περνούσαν βαρετά, και ο Πιλάτες ήθελε περισσότερο δράση. Έτσι μέσα στο κάστρο του δόθηκε η ευκαιρία να αρχίσει να γυμνάζει τους συγκρατούμενους του και να τους εκπαιδεύει στην πάλη και την πυγμαχία.

Και τότε γεννήθηκαν οι ασκήσεις Πιλάτες. Μέσα στη φυλακή ο Πιλάτες μελέτησε τη γιόγκα αλλά και τις κινήσεις διαφόρων ζώων και δημιούργησε απλές ασκήσεις στο πάτωμα. Μάλιστα το όνομα που έδωσε στην τεχνική του ήταν «Contrology» επειδή για να γίνουν οι ασκήσεις του απαιτούνταν προηγουμένως αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία.

Μάλιστα χρόνια μετά σε μια συνέντευξη του είχε πει ότι οι διαισθητικές κινήσεις των γατών τον ενέπνευσαν σε πολλές πολλές πτυχές. Την ίδια στιγμή στο κάστρο έρχονταν ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί αιχμάλωτοι πολλοί από τους οποίους ήταν σχεδόν σακατεμένοι και καθηλωμένοι.

Αυτοί που ήταν καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους, δεν μπορούσαν να κάνουν γυμναστική μαζί με τους υπόλοιπους. Και τότε ο πολυμήχανος Γερμανός άρχισε να κάνει τροποποιήσεις στα κρεβάτια. Έβγαλε ελατήρια και τα έβαλε στα κεφαλάρια και κάπως έτσι ανακάλυψε τις αντιστάσεις με τα ελατήρια και δημιούργησε τα «κρεβάτια ασκήσεων Πιλάτες».

Το 1918, ξέσπασε στην Ευρώπη το φονικό κύμα επιδημίας γρίπης. Της τρομερής «Ισπανικής γρίπης» Και ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν μαζικά, μέσα στη φυλακή όσοι κόλλησαν αλλά παράλληλα γυμνάζονταν με τον Πιλάτες, επέζησαν και δεν πέθανε κανείς. Αυτό οφείλεται στην καλή φυσική κατάσταση που ο Γερμανός γυμναστής διατηρούσε τους άλλους κρατούμενους.

Με τη λήξη του πολέμου επέστρεψε στην πατρίδα του όπου προσελήφθη ως εκπαιδευτής για τη μυστική αστυνομία. Όμως ο μεσοπόλεμος στη χώρα του ήταν άγριος και σκληρός. Το 1925 μετανάστευσε για τις ΗΠΑ.

Στο ταξίδι του στο πλοίο έκανε τη γνωριμία που θα τον συντρόφευε για πάντα. Γνώρισε και ερωτεύτηκε μια δασκάλα την Κλάρα η οποία έγινε και σύζυγος του. Το ζευγάρι άνοιξε ένα στούντιο γυμναστικής στη Νέα Υόρκη στην 8η Λεωφόρο στο οποίο ο Πιλάτες έκανε ασκήσεις «Contrology».

Η σχέση του μυαλού και του ελέγχου που ασκεί στους μύες του σώματος, η στάση, η ισορροπία, αλλά και η υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης μαζί με την επίγνωση της δύναμης της αναπνοής ήταν το «Α και το Ω» στις ασκήσεις του.

Και όσο περνούσε ο καιρός τόσο ο γερμανός γυμναστής δημιουργούσε νέα όργανα εκγύμνασης. Όπως το barrel που δημιούργησε από ένα βαρέλι μπύρας, ενώ από τα στεφάνια του βαρελιού, δημιούργησε το Magic Circle.

Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και επειδή το γυμναστήριο του ήταν πολύ κοντά στο Broadway, άρχισαν να πηγαίνουν εκεί ολοένα και περισσότεροι ηθοποιοί και χορευτές. Μάλιστα οι χορευτές που τραυματίζονταν συνέχεια, λάτρεψαν τη μέθοδο του.

Όπως η Romana Kryzanowska, η οποία ξεκίνησε τις ασκήσεις Πιλάτες σε ηλικία 16 ετών μετά από τραυματισμό που είχε στον αστράγαλο. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Πιλάτες το 1967 η Romana ανέλαβε το γυμναστήριο μαζί με τη σύζυγο του Κλάρα.

Ο Πιλάτες πέθανε στα 83 του αφού προηγουμένως μια μεγάλη πυρκαγιά είχε κάψει το γυμναστήριο του. Είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Σήμερα η μέθοδος Πιλάτες που ο ίδιος δεν την είπε ποτέ έτσι αλλά την ονόμαζε «contrology» είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος γυμναστικής στον κόσμο.

Must in

Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση για προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού για εμπλοκή στην υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024