Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;
Η ιδέα υπήρχε για πάντα. Αλλά ξαφνικά, βλέπουμε τον όρο αυτόν παντού.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Για δεκαετίες, χρησιμοποιούσαμε όρους όπως «macho», «οξύθυμος» και πόσες ακόμα άλλες για να περιγράψουμε το είδος μιας αρρενωπότητας που σε κάποιο επίπεδο αναμενόταν να επιδιώκουν οι άντρες.
Τώρα έχουμε «τοξική αρρενωπότητα» — μια έκφραση που κάποτε υποτιμήθηκε, όμως ξαφνικά φαίνεται να είναι παντού.
Πριν αρκετό καιρό εταιρεία ξυραφιών Gillette κυκλοφόρησε μια διαφήμιση με τίτλο «We Believe: The Best Men Can Be», μια περιστροφή στο μακροχρόνιο σλόγκαν της «The Best a Man Can Get». Η διαφήμιση προκαλεί τους θεατές να αντιμετωπίσουν το #MeToo και ζητήματα «τοξικής αρρενωπότητας » που εκδηλώνονται με πράξεις όπως ο εκφοβισμός και η catcalling. Υποδηλώνει ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν τη νοοτροπία «τα αγόρια θα είναι αγόρια» και αντ’ αυτού θεωρούν άλλους άνδρες υπεύθυνους για μισογυνιστικές συμπεριφορές και συμπεριφορές.
Ενώ το σποτ έχει προβληθεί περίπου 25 εκατομμύρια φορές στο YouTube και 40 εκατομμύρια φορές στο Twitter – εξαπέλυσε επίσης έναν χείμαρρο αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για μποϊκοτάρισμα της Gillette.
Ήρθε λίγες μέρες αφότου η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία κυκλοφόρησε τις πρώτες οδηγίες της για ψυχολόγους που εργάζονται με αγόρια και άνδρες που έχουν κοινωνικοποιηθεί ώστε να συμμορφώνονται με την «παραδοσιακή ιδεολογία αρρενωπότητας» – η οποία λέει ότι μπορεί να τους εμποδίσει να εξερευνήσουν τι σημαίνει να είσαι άντρας.
«Όλα αυτά τα πρότυπα που βλέπουμε δεν είναι καθόλου φυσιολογικά», είπε ο Τζο Τάλμποτ, ο τραγουδιστής του βρετανικού συγκροτήματος Idles. «Είναι ένα τεράστιο ψέμα.
H τοξική αρρενωπότητα
Τι σημαίνει λοιπόν «τοξική αρρενωπότητα» ή «παραδοσιακή ιδεολογία αρρενωπότητας »; Οι ερευνητές το έχουν ορίσει, εν μέρει, ως ένα σύνολο συμπεριφορών και πεποιθήσεων που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Καταστολή συναισθημάτων ή συγκάλυψη των συναισθημάρων
Να φαίνεται σκληρός
Η βία ως δείκτης ισχύος (σκεφτείτε: συμπεριφορά «σκληρού τύπου»)
Με άλλα λόγια: Η τοξική αρρενωπότητα είναι αυτό που μπορεί να προκύψει όταν διδάσκουμε στα αγόρια ότι δεν μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά συναισθήματα, Ότι πρέπει να είναι «σκληροί όλη την ώρα», ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό τα κάνει «θηλυκά» ή αδύναμα. (Όχι, δεν σημαίνει ότι όλοι οι άντρες είναι εγγενώς τοξικοί.)
Η επιθετικότητα και η βία
Αυτά τα πολιτιστικά μαθήματα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (A.P.A.) , έχουν συνδεθεί με την «επιθετικότητα και τη βία», αφήνοντας αγόρια και άνδρες σε «δυσανάλογο κίνδυνο για σχολική πειθαρχία, τις ακαδημαϊκές προκλήσεις και τις ανισότητες υγείας», συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της κατάχρησης ουσιών.
«Οι άνδρες είναι περισσότεροι στις φυλακές, καθώς είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να διαπράξουν βίαια εγκλήματα και διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύμα βίαιου εγκλήματος», σύμφωνα με την A.P.A.
Ο ανθρωπολόγος Wade Davis που μιλά τώρα σε άνδρες για την ανισότητα των φύλων σε εταιρείες όπως η Google, το Netflix και το N.F.L., είπε ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι αγγελιοφόροι για να βοηθήσουν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα από άλλους άνδρες.
«Δεν νομίζω ότι είναι δουλειά γυναικών. Νομίζω ότι είναι δουλειά ανδρών σαν εμένα που πρέπει να μιλάνε με τα αδέρφια, τους πατεράδες, τους φίλους μας».
Είναι μεμονωμένοι άντρες, συνέχισε, που «θα πρέπει, κάποια στιγμή, να αποφασίσουν πώς να ορίσουν τον ανδρισμό και τον ανδρισμό για τον εαυτό τους».
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις