Δήμοι «υιοθετούν» τον Αλφειό ποταμό
Έξι Δήμοι δημιουργούν το «Δίκτυο Δήμων Αλφειός ποταμός - Το ποτάμι που μας ενώνει» με σκοπό την προστασία του και την βιώσιμη τουριστική του ανάπτυξη.
Δημιουργείται το «Δίκτυο Δήμων Αλφειός ποταμός – Το ποτάμι που μας ενώνει» με τη σύμπραξη έξι Δήμων, που όπως ανέφεραν σκοπός είναι να προστατεύσουν οι Δήμοι το ποτάμι και παράλληλα να το αναπτύξουν με βιώσιμο τρόπο τουριστικά.
Θα πρέπει να τονίσουμε φυσικά πως από το 2006 έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό δίκτυο με ποτάμια το οποίο αριθμεί 26 Δήμους, αλλά για λόγους που αγνοούμε οι 6 Δήμοι επέλεξαν να κάνουν δικό τους Δίκτυο.
Η από κοινού αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που παρουσιάζει ο Αλφειός ποταμός και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του είναι σύμφωνα με τους εμπνευστές της προσπάθειας «Αλφειός», ο λόγος ίδρυσης του δικτύου.
Πραγματοποιήθηκε μάλιστα η πρώτη συνάντηση-συζήτηση για τη δημιουργία του «Δικτύου Δήμων Αλφειός ποταμός-Το ποτάμι που μας ενώνει», μεταξύ του Δήμου Πύργου και των Δήμων που διαπερνά ο Αλφειός ποταμός.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο δήμαρχος Γορτυνίας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης.
Στη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, αλλά ένα έκτακτο προσωπικό θέμα δεν του το επέτρεψε.
Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου είναι η επίτευξη της συνεργασίας των Δήμων που διαπερνά ο ποταμός Αλφειός και παραπόταμοί του, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ποταμός, καθώς και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και στρατηγικών.
Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε εκτενή συζήτηση των δημάρχων και των συνεργατών όπου συμφωνήθηκαν όλες οι παράμετροι για τη δημιουργία του καταστατικού του Δικτύου σε μορφή Μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που ευχαρίστησε θερμά όλους τους δημάρχους για την συμμετοχή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία του.
«Εκπροσωπούμε τους Δήμους από τους οποίους περνάει ο Αλφειός ποταμός και μας δίνει τις δυνάμεις του νερού, του πολιτισμού, της άθλησης… Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η ανθρώπινη αχαριστία στην ευεργεσία της φύσης. Είναι αυτονόητο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.
Αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος και μας απασχολούν ζητήματα όπως, η ρύπανση του ποταμού, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτός παρέχει στην ανάπτυξη, το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει γύρω από το φυσικό στοιχείο και οι ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, και συνέχισε:
«Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Για να έχουμε μια σοβαρή και με διάρκεια στο χρόνο παρέμβαση πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.
Να συμφωνήσουμε σε δράσεις και μελέτες που θα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και στήριξη, όπως και να καταλήξουμε σε οργανωτικό σχήμα ώστε να έχουμε μια μόνιμη δομή και πλαίσιο συνεργασίας».
Την στήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Αντωνακόπουλου εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης κ.κ. Κούλης και Χριστογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που παρέχει μια τέτοια συνεργασία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση και προστασία του Αλφειού ποταμού.
«Είναι μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία για την οποία αναλάβαμε δέσμευση να τη στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Κούλης.
«Τα ποτάμια είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και ιστορίας. Στοιχεία της φύσης που μας δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας και μέγιστης αξιοποίησης.
Κι αυτό φιλοδοξούμε για τον Αλφειό. Να μας ενώσει ως πολίτες, να τον αξιοποιήσουμε και μέσω του Δικτύου να υλοποιήσουμε σωρεία δράσεων που θα είναι επωφελείς για τις τοπικές μας κοινωνίες».
Με ανάλογη δήλωσή του ο κ. Χριστογιαννόπουλος υπερθεμάτισε τονίζοντας και την τουριστική δυνατότητα που διαθέτει το ποτάμι.
«Συμφωνούμε σε όλα τα βασικά σημεία τοποθέτησης του κ. Αντωνακόπουλου. Ό,τι θετικό μπορεί να δώσει ο Αλφειός, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε μέσω του Δικτύου και πρωτίστως να τον προστατεύσουμε.
Επίσης μπορεί να γίνει τουριστική εκμετάλλευση του ποταμού καθώς περνάει από περιοχές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον τομέα αυτό. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε ότι:
«Η πρωτοβουλία είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Αρχαία Ολυμπία και ο Αλφειός ταυτίζονται από την εποχή του Μύθου.
Δεν αποτελεί μόνο πηγή ζωής για την περιοχή, αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα η οποία δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη χρόνια τώρα.
Σήμερα, σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για το περιβάλλον, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσα από παρεμβάσεις τη βιωσιμότητά του και να αφήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα με θετικό τρόπο».
Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στις …απειλητικές διαθέσεις του ποταμού όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Ο Αλφειός είναι και μια απειλή, και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Περνάει ελάχιστα μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν γίνει έργα αλλά δεν είναι ικανά να μας εφησυχάσουν. Μπορεί να μην ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων η αντιπλημμυρική προστασία των ποταμών, αλλά δεν είναι έξω από τα ενδιαφέροντά τους.
Βεβαίως στην περιοχή υπάρχει και το φράγμα που χρειάζεται παρεμβάσεις και ανάδειξη. Ένα Δίκτυο μπορεί να μας προσφέρει πολλά, γιατί είναι χρήσιμο και στη μεταφορά γνώσεων και στην αλληλεπίδραση και τις κοινές δράσεις».
Για την αλληλένδετη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Αλφειού, μίλησε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Καρνάρος.
«Το ποτάμι μας ενώνει, μας δίνει ζωή… Το ποτάμι χρειάζεται τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς τη δύναμή του. Και κυρίως στην επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε με αντιπλημμυρικά έργα. Οι καλλιέργειες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων βασίζονται στα νερά του αλλά με την ορμή του δημιουργούνται προβλήματα το χειμώνα.
Στη συνολική προσπάθεια του Δικτύου, ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα είναι δίπλα, πάντα με τη σκέψη ότι χρειαζόμαστε τον ποταμό και μας χρειάζεται κι’ αυτός».
Επιπλέον έχει υποβληθεί πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» σε συνεργασία με το ΕΜΠ για την προστασία του Αλφειού.
- Ο Φάρατζ συνάντησε τον Μασκ στην κατοικία του Τραμπ – Συζητήθηκε χρηματοδότηση για το κόμμα του
- Η στιγμή που αυτοκίνητο μπαίνει μέσα σε κουρείο στο Χιούστον και τραυματίζει σοβαρά 10χρονο αγόρι
- Υπουργείο Ανάπτυξης: «Έβρεξε» πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ για 8 πολυεθνικές
- Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε δώρα στα παιδιά μας – Μια ερώτηση προκάλεσε πανικό στο TikTok
- Συρία: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας δεσμεύτηκε ο Τζουλάνι
- «Σαν τους Depeche Mode, αλλά διαβολεμένοι» – Η ιδρωμένη, σεξουαλική μουσική των EBM 80s