Δένδιας στο Συνέδριο Economist: Όσα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν χαθεί
Τι είπαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα περιφερειακό ζήτημα, ωστόσο, αντίστοιχες πρακτικές έχουν πλέον παγκόσμια διάσταση.
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στην 26η συνάντησης στρογγυλής τραπέζης του Economist στο Λαγονήσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια: «Όσα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν χαθεί».
Ο ίδιος τάχθηκε εμφατικά υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως είπε, ως απάντηση στα απολυταρχικά καθεστώτα και τα εργαλεία προπαγάνδας τους. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την πλευρά του ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, σχολίασε από το βήμα του Economist πως «η Ελλάδα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές και είναι αξιόπιστη. Βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της χώρας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, καθώς και στις αξίες που ενώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ: «δημοκρατία, κράτος δικαίου, εθνική ακεραιότητα και κυριαρχία, ελευθερίες». Σημείωσε δε ότι αυτές είναι οι αξίες που επλήγησαν στην περίπτωση της Ουκρανίας, καλώντας σε διεθνή συστράτευση για τη στήριξη της χώρας.
«Είναι πιο ουσιαστικό σήμερα να είσαι πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά των προκατόχων μου», σημείωσε ο κ. Τσούνης, αναγνωρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι αυτή «δεν είναι μια εύκολη περιοχή».
- Πρωτοβουλία αποκατάστασης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον όρμο Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας
- Έρευνα: Υπετριπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση της GenAI παγκοσμίως
- Ζιζέλ Πελικό: Απογοητευμένη η οικογένεια για τις «μικρές» ποινές των δεκάδων βιαστών
- Σκέφτεσαι τη διακοπή καπνίσματος; Τώρα μπορείς με TOKOVYS!
- Ναν: «Τώρα πάω για 40 και 50 πόντους»
- Δυτική Σαχάρα: Χιλή και Μάλτα υπέρ της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος