Μηταράκης στο Economist: Δεν θα επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη
Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, όμως, και αυτό είναι το τελευταίο και ισχυρότερο μήνυμα που εκπέμπω, με κανέναν τρόπο δε μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίσουν ποιοί είναι αυτοί που θα έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη» τόνισε ο Μηταράκης στο Συνέδριο του Economist
“Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα σε ότι αφορά την παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων, όμως πρέπει να το κάνουμε αυτό με τρόπο οργανωμένο, με κανόνες”, επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο 26ο Συνέδριο του Εconomist, με θέμα ”Αντιθέσεις, Μεταρρυθμίσεις, και Επιτεύγματα σε ένα κόσμο που αλλάζει”.
“Τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, προφανώς όχι χωρίς συνέπειες για τις τοπικές μας κοινωνίες. Οι ανησυχίες αυξάνονται, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είμαι περήφανος που ήμουν μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο, όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να παρέχουμε προστασία σε όλους τους Ουκρανούς που είχαν εκτοπιστεί από τον πόλεμο”, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιπλέον, σημείωσε πως “οφείλω να σας πω ότι μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης της Καμπούλ, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που προσέφερε άμεσα δυνατότητα μετεγκατάστασης σε Υπουργούς, μέλη του Κοινοβουλίου, δικαστές από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα. Μιλώ για τις γυναίκες. Είχαμε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα 850 άνθρωποι ήρθαν απευθείας, δε μιλάω για δέσμευση, ήταν αφίξεις, ήρθαν. Ίσως να ήμασταν και ο μεγαλύτερος συμμετέχων στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων. Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, όμως, και αυτό είναι το τελευταίο και ισχυρότερο μήνυμα που εκπέμπω, με κανέναν τρόπο δε μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίσουν ποιοί είναι αυτοί που θα έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη”.
Η στάση της Τουρκίας
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στον Μάρτιο του 2020, όταν: “η Τουρκία έκανε μια οργανωμένη προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την φιλόξενη πολιτική της Ε.Ε. ως προς την μετανάστευση. Αυτό κατέστη ακόμη πιο κρίσιμο, λόγω της αναθεωρητικής της ρητορικής στη συνέχεια”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης κατέληξε ότι “πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η προστασία των συνόρων είναι υποχρέωση και δικαίωμα για τα κράτη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να επιλέξουν ποιος θα εισέλθει στην περιοχή.”.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη