Τα «όπλα» του Μαξίμου στον δρόμο προς την κάλπη
Η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή την Τετάρτη σηκώνει την αυλαία της προεκλογικής μάχης – «Δεν θα χαρίσουμε την κοινωνική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ » διαμηνύουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο – Γιατί αισιοδοξεί η κυβέρνηση και ποια δεδομένα προβληματίζουν
Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών στη διακυβέρνηση της χώρας και σε μια πολλαπλώς κρίσιμη περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον αποφάσεων οι οποίες θα καθορίσουν τις εξελίξεις σχεδόν σε όλα τα πεδία.
Η αιωρούμενη εκλογολογία, η οποία προς το παρόν συντηρείται και από την ίδια την κυβέρνηση, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου. Ωστόσο, μέχρις ότου ο Πρωθυπουργός βρεθεί στη θέση που θα του επιτρέψει να κάνει μια ρεαλιστική στάθμιση των παραμέτρων και να αποφασίσει αν θα επισπεύσει την προσφυγή στις κάλπες ή αν θα εξαντλήσει την τετραετία, οι εκκρεμότητες φαίνεται ότι πληθαίνουν και οι εξισώσεις στα πεδία της οικονομίας και της πολιτικής γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες.
Τελευταία σύγκρουση πριν από τις διακοπές
Ατύπως, αλλά πάντως με τρόπο που προεξοφλείται ότι θα λειτουργήσει ως αφορμή για πολιτικές συζητήσεις, η προεκλογική περίοδος αναμένεται να εγκαινιαστεί την προσεχή Τετάρτη. Η προγραμματισμένη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, θα είναι η τελευταία και κατά πάσα βεβαιότητα σφοδρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις θερινές διακοπές. Tην ίδια στιγμή, όμως, θα είναι και η πρώτη σύγκρουση της (συντομότερης ή μακρύτερης) προεκλογικής περιόδου. Μία ημέρα αργότερα, ανήμερα της επετείου των τριών ετών από τις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει μία εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη (στον Σκάι). Θα έχει προηγηθεί η ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 5 Ιουλίου, η οποία θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία θα είναι σημαντική ως προς τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την τοποθέτησή της έναντι των προκλήσεων της περιόδου.
Η έμφαση στην κοινωνική πολιτική
Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή, από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουμε την κοινωνική πολιτική στον Αλέξη Τσίπρα» και εξηγούν ότι η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον Πρωθυπουργό στη δεδομένη συγκυρία επειδή «δεν θέλουμε να χαθεί το έργο που έχει γίνει στο συγκεκριμένο πεδίο μέσα στην οξεία προεκλογική κόντρα».
Υπό αυτό το πρίσμα, από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνεται ένα περίγραμμα των όσων αναμένεται να υπογραμμιστούν την Τετάρτη και των στοιχείων εκείνων τα οποία θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός να αντιπαραβάλει με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ενδεικτικά σημειώνεται, μεταξύ των άλλων θα αναδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος, ότι αντιθέτως υπήρξαν πολλαπλές μειώσεις στη φορολογία και στις εισφορές, ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, ότι εγκαινιάστηκαν και εφαρμόζονται φιλεργατικές πολιτικές όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ότι αναδιαρθρώθηκε ο ΟΑΕΔ, ότι σχεδιάστηκε και υλοποιείται ένα νέο εθνικό σχέδιο πολιτικής για τα ΑμεΑ, ότι αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών και ότι όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, συνέβησαν πέραν των 43 δισ. τα οποία η κυβέρνηση έχει δαπανήσει για μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά άλλα πεδία δράσης, το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει τη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής (ΒΟΑΚ, μετρό Θεσσαλονίκης, οδικός άξονας Ε65 κ.ά.) και επισημαίνει μεταξύ άλλων την πρόοδο στο πεδίο της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παραπέμπουν ως προς αυτά στην πρόσφατη έκθεση της ΒΡ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακές και αιολικές πηγές, με ποσοστό 28%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να βρίσκεται στο 51,8%.
Ο τουρισμός και ο πόλεμος
Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη πηγή αισιοδοξίας για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία του τουρισμού. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τις προβολές, εκτιμάται ότι είναι ρεαλιστική η προσδοκία να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ, με αφίξεις και έσοδα μεγαλύτερα ακόμη και από εκείνα του 2019. Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα έχει εξασφαλιστεί ένα ευεργετικό «μαξιλάρι» για την ελληνική οικονομία (κατά τα λεγόμενα και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα).
Ταυτόχρονα, όμως, είναι έκδηλη η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου εν όψει του ενδεχόμενου να ακυρωθεί η ευεργετική δημοσιονομική επίδραση του τουρισμού από τη συνεχιζόμενη, υπονομευτική για την οικονομία, επίπτωση της κρίσης των τιμών της ενέργειας (κατά τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη).
Η επιφύλαξη αυτή, σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβάνονται στις παραμέτρους οι οποίες συνδιαμορφώνουν ένα κακό σενάριο για τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, το οποίο επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπ’ όψιν και αξιολογούνται. Οπως λένε, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτή του στασιμοπληθωρισμού και της διάψευσης των προσδοκιών για την ανάπτυξη. Ομως εκτιμούν ότι για διάφορους λόγους η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες και επιμένουν ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά γεωπολιτικά σενάρια, η χώρα θα αντέξει και θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ελπίδες από Μαδρίτη για ήρεμο καλοκαίρι
Εν όψει της θερινής προεκλογικής περιόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται και μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και, ειδικότερα, των συνεπειών της μεταστροφής της τουρκικής στάσης και των ευρύτερων επιδράσεών της. Κατά τα όσα αναφέρονται, με τη δέουσα επιφυλακτικότητα, η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, σε συνδυασμό με τις βασίμως εικαζόμενες αμερικανικές πιέσεις, προμηνύει μια αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και υπό αυτήν την έννοια πιθανώς να αφαιρεί μια παράμετρο αστάθειας από την πολιτική εξίσωση των επομένων μηνών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, ανέφερε στη Μαδρίτη ότι δεν εκτιμά πως θα υπάρξει ένταση στο πεδίο κατά το προσεχές διάστημα. Το στοιχείο αυτό αναμένεται πως θα συμπεριληφθεί στις υπό εκτίμηση συνθήκες ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Υποδείξεις Ερντογαν στους Ελληνες ψηφοφόρους
Οι ελπίδες της Αθήνας για αποκλιμάκωση της έντασης στο «πεδίο» δεν επαληθεύονται πάντως μέχρι στιγμής στο επίπεδο της τουρκικής ρητορικής. Υπερβαίνοντας κάθε όριο, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Παρασκευή στο σημείο να δώσει… οδηγίες στους έλληνες ψηφοφόρους, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: Μεγάλο διπλό στο Μετς για τους Ερυθρόλευκους
- Οι υψηλές πτήσεις της Νότιγχαμ Φόρεστ (vid+pic)
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Ισπανία: Συγκλονίζει βίντεο με την διάσωση γυναίκας – Ήταν εγκλωβισμένη 3 ημέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Megasports: Επιστροφή στις νίκες