Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως στα νησιά, όπου ο κορωνοϊός αυτό το καλοκαίρι μετακομίζει σε αυτά και πληθαίνουν οι ψίθυροι ότι για την αύξηση των κρουσμάτων φταίνε οι τουρίστες, μέλος της επιτροπής των ειδικών από τα παλαιότερα και καθηγήτρια πανεπιστημίου, λέει ότι για την αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά δεν φταίνε οι τουρίστες. Ζήτησε μάλιστα να μην ενοχοποιούνται οι τουρίστες για τα κρούσματα. Άλλωστε αυτό το καλοκαίρι η χώρα περιμένει πολλά από τον τουρισμό.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, κατά τους ειδικούς, κυρίως στο γεγονός ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ότι οι περισσότεροι δεν προσέχουν, ό,τι οι μάσκες σχεδόν έχουν καταργηθεί ακόμα και σε κλειστούς χώρους (πχ.. λεωφορεία) ή όπου υπάρχει συνωστισμός: «Η Μετάλλαξη Όμικρον 4-5 είναι τόσο μεταδοτική ώστε ένας που έχει μολυνθεί και βρίσκεται μέσα σε κλειστό χώρο μπορεί να τους κολλήσει όλους», λέει χαρακτηριστικά η εν λόγω καθηγήτρια. Επιπλέον ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι θα πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αποκαλύπτει ότι 340.000 άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη κάνει την τέταρτη δόση. Και κάτι ακόμα, όπως μου λένε οι ειδικοί, μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται αλλά πίεση στις ΜΕΘ δεν υπάρχει.

Ανησυχία

Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει τελευταίως ιδιαίτερη ανησυχία, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ανελλιπώς το καμπανάκι του κινδύνου, εν μέσω του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο διανύουμε, τονίζοντας πως πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Επιπλέον, σημειώνουν πως οδεύουμε προς την κορύφωση του έκτου κύματος και αναμένεται να φτάσουμε, ίσως, μέχρι και τις 30.000 κρούσματα ημερησίως.

Κατά τους ειδικούς 14 δημοφιλή νησιά έχουν θετικότητες που ξεπερνούν το 50%. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά τεστ που διενεργούνται βγαίνουν θετικά στον ιό. Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%). Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%).

Πηγή: Βηματοδότης