Λιβύη: Έκρυθμη η κατάσταση – Τι θα κάνει ο Ντμπέιμπα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει κάτι παραπάνω από έκρυθμη. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση, ουσιαστικά αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να αφήσει να αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση που όρισε το κοινοβούλιο, υπό τον Φάτι Μπατσάγα.
«Θέλουμε το δικό μας στάδιο να είναι η τελική μεταβατική φάση και θα δεσμευτούμε σε αυτό, εάν διεξαχθούν εκλογές, τότε θα παραδώσουμε την εξουσία», είπε ο κ. Ντμπάιμπα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Τρίπολη. «Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει, να επιλέξει όποιον θέλει και να τον αναδείξει στο κοινοβούλιο ή στην προεδρία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
- Διαβάστε επίσης: Παραμένουν στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες τα τουρκικά στρατεύματα με απόφαση της Βουλής
Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια
Από την Παρασκευή, ξεσπούν διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, σε αρκετές πόλεις της Λιβύης. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις λένε πως έχουν απαυδήσει με το πολιτικό αδιέξοδο, τους παραστρατιωτικούς, τη διαφθορά και την παράλυση βασικών δημόσιων υπηρεσιών.
Διαδηλώσεις έγιναν προχθές Κυριακή τη νύχτα στην Τρίπολη, στη Μισράτα και στην Μπάνι Ουάλιντ (δυτικά). Ακολούθησαν την εισβολή έξαλλων πολιτών στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πόλη Τομπρούκ (ανατολικά) και την πυρπόληση μέρους του την Παρασκευή.
Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αξιώνουν εξάλλου να σταματήσουν οι καθημερινές, πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα και να μειωθούν οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών.
Στην χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από τον Μάρτιο, και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις