ΔΝΤ: Μην είστε κοντόφθαλμοι – Στηρίξτε την Αφρική αν θέλετε να μην ξεμείνετε από εργαζόμενους
Το ΔΝΤ είναι κατηγορηματικό. Οι εργαζόμενοι από την Αφρική είναι το μέλλον και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθήσουν με τις κρίσεις πανδημίας και πολέμου
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Το ΔΝΤ διά στόματος του διευθυντή του για την Αφρική, Αμπέμπε Σελασιέ, στέλνει σαφές μήνυμα στις ανεπτυγμένες χώρες ότι θα τα βρουν σκούρα εάν δεν στηρίξουν την Αφρική που δοκιμάζεται εκ νέου από τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική «είναι ουσιαστικά βέβαιο πως θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις εργατικών χεριών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες ή και πέραν αυτών, εκτός κι αν πιστεύουμε πως τα ρομπότ θα μπορέσουν να μεριμνήσουν για τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Σελασιέ.
Το ΔΝΤ επικρίνει τις ανεπτυγμένες οικονομίες ότι κρατούν «κοντόφθαλμη» στάση, αρνούμενες να βοηθήσουν την Αφρική να αντιμετωπίσει αυτόν τον ολέθριο συνδυασμό κρίσεων. Το Ταμείο προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «παίζει με τη φωτιά» αν δεν βοηθήσει επαρκώς τη Μαύρη Ήπειρο να ανακάμψει από την πανδημία και τον αντίκτυπο του πολέμου.
JUST IN: IMF Director for the continent, Abebe Aemro Selassie cautions that if Africa is ignored today, there would be a worldwide labor shortage. pic.twitter.com/ER1MUwsfvw
— BNN Newsroom (@BNNBreaking) July 5, 2022
Η πανδημία διέκοψε την εκπαίδευση των παιδιών
Όπως υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος, «σε 10 χρόνια από τώρα το ένα από τα δύο άτομα που θα εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, από τις χώρες στις οποίες η πανδημία διέκοψε την εκπαίδευση των παιδιών». Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο ίδιος, πως είναι όχι μόνον κοντόφθαλμη αλλά και καταστρεπτική για την παγκόσμια οικονομία η στάση όσων χωρών αποφεύγουν να επενδύσουν στη Μαύρη Ηπειρο και να τη στηρίξουν. Το γεγονός ότι πολλές χώρες αρνούνται να στηρίξουν την Αφρική, τόνισε ο ίδιος, σημαίνει ότι «το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να κινήσουμε την παγκόσμια οικονομία δεν τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής».
Όπως τόνισε το ΔΝΤ, παρά την τεχνολογική εξέλιξη και την κάθε είδους καινοτομία, η εργασία εξακολουθεί να μεταφέρεται από έναν τομέα σε έναν άλλο, αλλά το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να εργάζεται. Οι άνθρωποι μπορεί μεν να αλλάζουν είδος απασχόλησης και επάγγελμα, αλλά «σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ανάγκη τα εργατικά χέρια για να συμπληρώνουν το κεφάλαιο στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά αυτά τα εργατικά χέρια θα προέρχονται όλο και περισσότερο από την Αφρική».
Μειώθηκε η βοήθεια
Οι προειδοποιήσεις συνοδεύονται από τη δυσοίωνη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι τείνει να αντιστραφεί η πρόοδος που έχουν γνωρίσει οι οικονομίες της Μαύρης Ηπείρου τα τελευταία 30 χρόνια, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της γενναιόδωρης στήριξης από τις ευημερούσες χώρες, όπως αναφέρει το kathimerini.gr. Αιτίες είναι βέβαια η πανδημία του κοροναϊού και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε καίριες ρωγμές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οδήγησε στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων. Καθοριστική αιτία είναι, όμως, και η μείωση της βοήθειας από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αφρικανικές οικονομίες που ήδη επιβραδύνονται σημαντικά.
Η Βρετανία, για παράδειγμα, που είναι τέταρτη μεγαλύτερη χορηγός της Αφρικής, μείωσε τη βοήθεια που της παρείχε από το 0,7% του ΑΕΠ της στο 0,5%. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 20% και το 2021 να περιοριστεί στα 13,76 δισ. δολ. από τα 17,23 δισ. δολ. του 2020. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει διαθέσει στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής 50 δισ. δολ. από τον Μάρτιο του 2020 και μετά για να τις στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η αποτελεσματικότητα αυτών των κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερη αν συμπληρωθούν από μια αυξανόμενη και όχι λιγότερη βοήθεια των ανεπτυγμένων χωρών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις