Αυπνίες: Τι δεν πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να απολαύσετε τον ύπνο σας
Ο ύπνος δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί μια διαδικασία η οποία εάν δεν γίνει, καταλήγουμε με το μάτι γαρίδα να περιμένουμε να ξημερώσει.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Έχει συμβεί στους περισσότερους. Μετά από μια εξαντλητική, δύσκολη, γεμάτη άγχος, μέρα στη δουλειά σκεφτόμαστε πως και πώς να πάμε σπίτι και να ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε.
Και όταν έρχεται η στιγμή αυτή και πέφτουμε στο κρεβάτι, αντί ο Μορφέας να μας χαϊδέψει τρυφερά τα βλέφαρα, μας γυρίζει την πλάτη και το μάτι μας γίνεται… γαρίδα. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και στριφογυρνάμε στο κρεβάτι που μας φαίνεται ότι δεν μας βολεύει.
Και όσο δεν κοιμόμαστε και η ώρα περνάει και το επόμενο πρωί έχουμε πάλι πρωινό ξύπνημα για δουλειά, τόσο τα νεύρα μας τεντώνονται περισσότερο. Και όσο τεντώνονται τόσο ο ύπνος απομακρύνεται. Φαύλος κύκλος.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε
Για να έχουμε λοιπόν έναν καλό ύπνο υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν πρέπει να κάνουμε πριν κοιμηθούμε. Εάν κάνουμε κάποια από αυτά ή και όλα μαζί, τότε εγγυημένα θα δούμε την ανατολή του ήλιου ξύπνιοι.
Να αποφεύγουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
Πόσες φορές δεν είπαμε ή δεν σκεφτήκαμε μετά από μια δύσκολη μέρα, «Ας βάλω ένα ουισκάκι να χαλαρώσω». Και πράγματι το «ουισκάκι» αρχικά θα μας χαλαρώσει αλλά στη συνέχεια – ισχύει για όλα τα ποτά με αλκοόλ- και καθώς μεταβολίζεται μετατρέπεται σε διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν το κέντρο ύπνου του εγκεφάλου μας.
- Διαβάστε επίσης: Πόσες ώρες πρέπει να διαρκεί ο τέλειος ύπνος στους μεσήλικες;
Αυτό σημαίνει ότι δεν μας επιτρέπει να πέσουμε σε βαθύ ύπνο (που θα μας ξεκουράσει), ενώ από το δεύτερο μισό της νύχτας και μετά ο ύπνος μας γίνεται ανήσυχος και γεμάτος συχνές αφυπνίσεις.
Εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής
Από τη στιγμή που θα μπούμε στο σπίτι θα πρέπει να αφήσουμε όλες τις σκοτούρες, όλα τα άγχη και όλες τις ασχολίες απέξω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πούμε «ας τελειώσω και αυτή την υποχρέωση και μετά να πέσω να κοιμηθώ».
Αυτό θα κρατήσει σε εγρήγορση τον εγκέφαλο μας και μετά για να επανέλθει στο στάδιο της χαλάρωσης θα χρειαστεί να περάσει αρκετή ώρα.
Μακριά από οθόνες
Αφήστε κινητά, αφήστε τάμπλετ, κλείστε λάπτοπ και κομπιούτερς, αρκετή ώρα πριν κοιμηθείτε. Δεν πρόκειται να σας χαλαρώσουν ακόμη και εάν βλέπετε κάτι χαλαρωτικό. Η καλύτερη λύση είναι να ξαπλώσετε και να αρχίσετε να διαβάζετε κάποιο βιβλίο. Ούτε που θα το καταλάβετε πότε θα σας έχει πάρει ο ύπνος.
Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Μην ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε με την τηλεόραση ανοιχτή. Δεν βοηθάει. Το αντίθετο. Τηλεόραση απέναντι από το κρεβάτι και ύπνος είναι δυο ασύμβατα πράγματα.
Μακριά από κακές ειδήσεις
Ας πούμε ότι πέφτουμε στο κρεβάτι και λέμε «ας μπω από το κινητό μου να διαβάσω τι γίνεται στον κόσμο από κανένα site». Μέγα σφάλμα. Το «doomscrolling» (η ασταμάτητη περιήγηση ανάμεσα σε δυσάρεστα νέα που συμβαίνουν) κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, του δημιουργεί στρες και κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό απομακρύνει τις πιθανότητες να κοιμηθούμε.
Το να διαβάζουμε συνεχώς κακές και θλιβερές ειδήσεις μόνο καλό στον ύπνο δεν κάνει. Και όπως λένε οι επιστήμονες ακόμη και δυο ώρες πριν κοιμηθούμε, η παρακολούθηση ειδήσεων (στην πλειοψηφία τους άσχημες ειδήσεις) υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου μας.
Δεν γυρνάει ο διακόπτης
Η διαδικασία του ύπνου δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν ξαπλώνουμε και γυρνάει κάποιος διακόπτης και αυτομάτως κοιμόμαστε. Δεν γίνεται αυτό. Ο ύπνος είναι μια ιεροτελεστία για τον εγκέφαλο μας και χρειάζεται υπομονή και χαλάρωση.
Μόλις ξαπλώσουμε το να πιέσουμε τον οργανισμό μας να κοιμηθεί, είναι κάτι που έχει αντίθετα αποτελέσματα. Και δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε και θα δημιουργούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας άγχος.
Όχι ζαχαρωτά
Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε πριν κοιμηθούμε είναι να φάμε ένα βαρύ δείπνο. Με μαθηματική ακρίβεια δεν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε, δεν θα μπορούμε να χωνέψουμε, θα μας πονάει το στομάχι μας και θα έχουμε νεύρα.
Υπάρχει όμως και κάτι – περισσότερο – χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας πριν κοιμηθούμε. Να φάμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στη ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί θα αυξηθούν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που σημαίνει και απότομη πτώση τους, μετά από ώρα.
Η απότομη πτώση του σακχάρου οδηγεί σε υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που ο εγκέφαλος μας να ξυπνήσει ενώ κοιμόμαστε και να ζητάει να φάμε κάτι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις