Κοροναϊός: «Θερίζει» την Ευρώπη, αλλά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν νέα μέτρα
Όσο δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ και δεν πιέζονται τα Συστήματα Υγείας, οι «27» δεν φέρονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν αντιδημοφιλείς υγειονομικές απαγορεύσεις
«Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία… Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι καμπύλες των νέων κρουσμάτων Covid αυξάνονται διαρκώς εδώ και ένα μήνα. Για έβδομη φορά, η ευρωπαϊκή ήπειρος καταλαμβάνεται από ένα νέο κύμα πανδημίας την ώρα που οι περισσότεροι υγειονομικοί περιορισμοί έχουν αρθεί. Ωστόσο, η επανεπιβολή τους δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων».
Με τον τρόπο αυτό ξεκινά εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» για την προϊούσα, θερινή έξαρση της Covid στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι πρόκειται για το «έκτο κύμα» της πανδημίας, οι Γάλλοι τα έχουν μετρήσει διαφορετικά και συμπεραίνουν ότι βρισκόμαστε ήδη στο έβδομο. Όπως και να έχει, το γεγονός είναι ότι εν μέσω θέρους οι Ευρωπαίοι βρίσκονται «χύμα στο κύμα» του κορΟνοϊού, με τις εθνικές κυβερνήσεις των «27» να ομονοούν… αδρανώντας.
Διαβάστε επίσης: Σε επίπεδα Μαρτίου τα κρούσματα – Τα μέτρα που εξετάζονται
«Διάφοροι παράγοντες εξηγούν την ανάκαμψη της επιδημίας: η χαλάρωση των μέτρων για την αποτροπή των επιμολύνσεων (κατάργηση της μάσκας), η πτώση της ανοσίας του πληθυσμού αρκετούς μήνες μετά τις τελευταίες αναμνηστικές δόσεις εμβολίου και το παλιρροϊκό κύμα Omicron και κυρίως η εξέλιξη των νέων υποπαραλλαγών 4 και 5, που είναι πιο μεταδοτικό και πιο πιθανό να επαναμολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή/και έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό», σημειώνει η γαλλίδα ρεπόρτερ Σοφί Αμσιλί. Προσθέτοντας όμως και την ελπιδοφόρα παρατήρηση ότι «οι νέες υποπαραλλαγές δεν φαίνεται ωστόσο να προκαλούν πιο σοβαρές μορφές της νόσου, έτσι ο αριθμός των θανάτων παραμένει μάλλον σταθερός στην ήπειρο».
Υπευθυνότητα ζητεί ο ΠΟΥ
Ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε σημείωσε την περασμένη Πέμπτη την κοινότοπη πλέον διαπίστωση των επιστημόνων: «Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα κοινωνικά μέτρα που είχαν λάβει για να περιορίσουν τον ιό, αυτός άρχισε να μεταδίδεται με αυξημένη συχνότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Ο διεθνής Οργανισμός που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να αυτο-απομονώνονται σε περίπτωση που διαπιστώνουν αναπνευστικά συμπτώματα, να επιβεβαιώνονται ότι έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους και να φορούν προστατευτικές μάσκες στους χώρους με συνωστισμό.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμάμε τον κορωνοϊό, διότι αν δεν το κάνουμε θα ευνοούμε τους τρόπους που αυτός μεταδίδεται, μεταλλάσσεται και εξελίσσεται», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.
Η Ευρώπη σε ρόλο πολυμεταδότηΤα στοιχεία του ΠΟΥ δεν αφήνουν αμφιβολίες για το μεγάλο πισωγύρισμα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την πανδημία. Η Γαλλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη διάδοση της Covid-19 την εβδομάδα που πέρασε, δεύτερη στον κόσμο μετά την Ταϊβάν. Τα κρούσματα άρχισαν να εκτινάσσονται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, την ώρα όμως που ο αριθμός των νοσηλευομένων αύξαινε με χαμηλό ρυθμό και ο αριθμός των θανάτων παρέμενε σταθερός.
«Ο ιός θα κερδίζει έδαφος έως τα τέλη Ιουλίου», προέβλεψε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος του γαλλικού Ιατρικού Συμβουλίου Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί. Αλλά «η κυβέρνηση απορρίπτει προσώρας την ιδέα μιας εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων, κάτι εξάλλου που παρατηρούμε και στους γείτονές μας», σημειώνει η ρεπόρτερ της «Les Echos».
Στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά περίπου 60%! Αλλά οι εισαγωγές σε νοσοκομεία παρέμειναν σταθερές, αν εξαιρεθούν οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 80 ετών), που φαίνεται ότι κινδυνεύουν εξίσου και από τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Γιατί η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δεν παίρνει μέτρα; Πρόσφατη έκθεση ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο μέτρα κατά της Covid ανάλογα με εκείνα που είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν. Ο καγκελάριος Σολτς σκέπτεται να προτείνει τη μείωση της κατώτατης ηλικίας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης από τα 70 στα 60 έτη.
Μέριμνα μόνο για τους ηλικιωμένους
Αν όμως οι Γερμανοί αδυνατούν να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα, το παιχνίδι για τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μοιάζει χαμένο από χέρι – ειδικά για όσες βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους. Εν προκειμένω παρατηρεί βέβαια κανείς ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι μεν πολύ «φρέσκια» (δεν έχει κλείσει ούτε 12μηνο ακόμα), αλλά είναι μια τρικομματική σοσιαλ-φιλελεύθερη ή τέλος πάντων αριστερο-δεξιά κυβέρνηση, λιγότερο ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά ακόμα και από μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δηλαδή.
Ούτε στη Βρετανία τίθεται θέμα επαναφοράς των περιορισμών, παρά την άνοδο των καμπυλών της πανδημίας. Ένας στους 30 Βρετανούς είχε βρεθεί θετικός στα τέλη Ιουνίου, από έναν στους 75 έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Στη συγκεκριμένη χώρα διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid.
«Φαίνεται ότι αυτό το κύμα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ως εκ τούτου, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στο BBC η Τζένι Χάρις, πρόεδρος του βρετανικού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας (UKHSA). Ο Οργανισμός συνιστά τη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Λονδίνου θα ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων το φθινόπωρο, για άτομα όμως ηλικίας άνω των 65 ετών και μόνο – πιθανότατα και για νεότερους με υποκείμενα νοσήματα.
Κριτήριο η πληρότητα των ΜΕΘ
Στην Ισπανία είναι σαφές ότι το νέο κύμα Covid εντείνεται και φουσκώνει εδώ και ένα μήνα, αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς ξεκάθαρα την έκτασή του επειδή η κυβέρνηση της Μαδρίτης κοινοποιεί τον αριθμό των κρουσμάτων μόνο μεταξύ ατόμων άνω των 60 ετών. Παρατηρώντας τι συνέβη στη γειτονική Πορτογαλία ένα μήνα νωρίτερα, η ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας προέβλεψε κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ερωτηθείσα να περιγράψει τον αντίκτυπο από την άφιξη εκατομμυρίων τουριστών τη θερινή περίοδο, η Νταρίας δήλωσε ότι ακόμα κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ δεν είναι η ανίχνευση ήπιων λοιμώξεων, αλλά η παρακολούθηση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων και ο εντοπισμός πιθανών επιπλοκών στο Σύστημα Υγείας», σημειώνει η ρεπόρτερ της «Les Echos».
Αυτό όμως φαίνεται πως είναι το κριτήριο όχι μόνο της κυβέρνησης Σάντσεθ αλλά όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να λάβουν ξανά αντιδημοφιλή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ειδικά στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή εν μέσω θερινών διακοπών. Αν δεν αρχίσουν να γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από διασωληνωμένους με Covid στερώντας κλίνες από εμφραγματίες, θύματα τροχαίων και άλλα επείγοντα περιστατικά, οι Ευρωπαίοι κυβερνήτες δεν πρόκειται να γίνουν και πάλι «κακοί». Ανεξάρτητα αν πλησιάζουν σε εκλογές ή όχι. Και γιατί να γίνουν κακοί αφού εν τέλει επιτεύχθηκε ο κεντρικός πολιτικο-υγειονομικός στόχος (μιλάμε για την Ευρώπη) να «μάθουμε να ζούμε με τον ιό»;
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»