COSPAR 22: Στην Αθήνα το μεγαλύτερο συνέδριο διαστημικής επιστήμης
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο διαστημικό συνέδριο, για το οποίο χρειάστηκαν από ελληνικής πλευράς τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και ενάμισης χρόνος διεκδίκησης
Δυόμισι χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο φετινό COSPAR, τη γενική συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο διαστημικό συνέδριο, για το οποίο χρειάστηκαν από ελληνικής πλευράς τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και ενάμισης χρόνος διεκδίκησης, καθώς τρεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Πράγα, Λωζάνη και Βαρσοβία) διεκδίκησαν επίσης τη φιλοξενία του.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια διαστημική και αστρονομική επιστημονική κοινότητα, το οποίο φέρει συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).
Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο τής παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο (NASA, ESA κ.ά.), καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας.
Περίπου 2.500 επιστήμονες -εκ των οποίων δύο νομπελίστες- θα δώσουν το παρών τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά (το συνέδριο θα είναι «υβριδικό» λόγω πανδημίας), ενώ πολλές θα είναι οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Τη σημασία του συνεδρίου και το πρόγραμμα του παρουσίασε η Οργανωτική Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
«Έχουν προγραμματιστεί πέραν των 3.500 παρουσιάσεων, καθώς και προσκεκλημένες συνοπτικές ομιλίες. Επιπλέον θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA» δήλωσε ο Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι το συνέδριο, κόστους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ (με τη σημαντική συμβολή χορηγών) θα βοηθήσει να αναδειχθεί η μικρή αλλά σημαντική εγχώρια κοινότητα διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, να συγκεντρωθεί στη χώρα μας η μεγάλη ελληνική επιστημονική διασπορά, καθώς επίσης να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κοινή γνώμη, ιδίως η νέα γενιά, σχετικά με τις διαστημικές δυνατότητες της Ελλάδας.
Στο συνέδριο θα λειτουργήσουν 30 παράλληλες αίθουσες συνεδριών και στη διάρκεια του επταήμερου αναμένονται 1.170 ώρες επιστημονικής αλληλεπίδρασης συνολικά.
- H τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει σημεία άνοιας, λένε οι νευρολόγοι
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ