Τουρκία: Αρχές Αυγούστου «βγαίνει» το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν
«Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ
- Στα δικαστήρια ο 29χρονος γαμπρός του 66χρονου - Πού στρέφει τις κατηγορίες για τη δολοφονία στην Εύβοια
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Μετά τη Celine τι; - Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Εντί Σλιμάν
Να ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο στα ύψη αναμένεται η Αγκυρα, προαναγγέλλοντας πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν «θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου».
«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.
Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του νέου τουρκικού γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriyet, το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.
Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης». «Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος προ ημερών, κατά την τελετή εγκαινίων του γεωτρύπανου.
Η «δημιουργική ασάφεια» ως προς το γεωγραφικό σημείο των γεωτρήσεων, τις οποίες προανήγγειλε, συνοδεύτηκε δε με μια γενικόλογη αναφορά του στη Μεσόγειο (και όχι για παράδειγμα στο Αιγαίο), διευρύνοντας εντέχνως το πεδίο των ερευνών μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
«Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις