Ανδρέας Παπανδρέου: Πήρε το όνομά του αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, μία μεγάλη και σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.
Μια από τις πιο σημαντικές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πήρε το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου».
Η τελετή ονομασίας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μετά από πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο ίδιος για να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε την ιδέα, την οποία και προώθησε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι κατέληξαν θετικά πριν από μερικούς μήνες.
Στην τελετή εγκαινίων του Αμφιθεάτρου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου», ήταν σε περίοπτη θέση η φωτογραφία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγους μήνες μετά θα τοποθετηθεί και προτομή του μέσα στην αίθουσα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη, που τιμά με αυτόν τον τρόπο τον ιδρυτή του κόμματος, του οποίου τώρα ο ίδιος ηγείται, μίλησε για το έργο και την παρακαταθήκη που άφησε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και για την Ευρώπη που οραματιζόταν.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα βίντεο με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως την «Κίνηση των 6 για την Ειρήνη», που είχε δημιουργηθεί με δική του πρωτοβουλία και με την συμμετοχή του Ούλοφ Πάλμε, πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας που δολοφονήθηκε, της προέδρου της Ινδίας, Ίντιρας Γκάντι, του Ισπανού πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες και άλλων διεθνών πολιτικών προσωπικοτήτων.
Στην εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς και εκπρόσωποι σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά και ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.
Ανδρουλάκης: «Αγωνίστηκε για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα, τιμούμε μια πολύ μεγάλη και σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.
Με τους αγώνες του για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.
Σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της μεταπολίτευσης, την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού.
Δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ένα Κίνημα λαογέννητο και πατριωτικό, που ήθελε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού, μετά τη βάρβαρη και τραγική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, διατηρτώντας την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα, από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια.
Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες.
Ψήφισε πρωτοπόρα νομοσχέδια για την εποχή του, θεσμοθετώντας την ισότητα των φύλων και την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, το δικαίωμα στην άμβλωση. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκλεισε τις πληγές του εμφυλίου πολέμου και της ξενοκίνητης Χούντας, επιτρέποντας την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων.
Στο διεθνές πλαίσιο επανατοποθέτησε την Ελλάδα, σπάζοντας τους ασφυκτικούς και καταστροφικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στη χώρα την ψυχροπολεμική περίοδο, κάνοντάς την, μαζί και με άλλους ηγέτες της χώρας μας εκείνη την εποχή, ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Συμμετέχοντας ενεργά στην πρωτοβουλία των 6, μαζί με τον Ούλοφ Πάλμε και την Ίντιρα Γκάντι, πάλεψε για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον αγώνα του για την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που κάλυψαν την Ελλάδα, την νότια Ιταλία και περιοχές της Νότιας Γαλλίας, έθεσε τις βάσεις για να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής.
Διετέλεσε Προεδρεύων του Συμβουλίου τρεις φορές. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας το 1994 στην Κέρκυρα, είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση, καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή.
Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους ήρθαν. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για το Κίνημά μας και είναι πραγματικά συγκινητική η παρουσία σας, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όσων ήρθατε από την πατρίδα μας.
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η παρουσία της αγαπημένης και ακριβής μας Σοφίας και του εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Κατσανέβα».
- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου
- Μηχανική βλάβη στο flying Cat 5 με 115 επιβάτες – Επέστρεψε στον Πειραιά
- Αστυνομικός στη Βουλή: Οι πρώτες συναντήσεις της 35χρονης συζύγου του με τις τρεις κόρες της – Τι της είπαν
- Τουρκικά «σενάρια» για ΑΕΚ και Ντένσβιλ
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Γέννησε η ηθοποιός Αμαλία Αρσένη, κόρη του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη