Τουρκία: Διπλό μπλόκο από το Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16
Την ώρα πάντως που η διαχείριση της κρίσης στα Ελληνοτουρκικά έμπαινε στην ατζέντα της σφοδρής αντιπαράθεσης στην Βουλή, σοβαρές εξελίξεις έρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διπλό μπλόκο στην πώληση και αναβάθμιση των τουρκικών F16 επιχειρούν να βάλουν Αμερικανοί βουλευτές με 2 τροπολογίες που κατέθεσαν ενώ το θέμα φτάνει πλέον και στον Λευκό Οίκο με βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την προοπτική εξοπλισμού της Άγκυρας.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Δικαστικές περιπέτειες για Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή – υπέρμαχο της πώλησης F-16 στην Τουρκία
Μπορεί ο πρόεδρος Μπάϊντεν να τοποθετήθηκε θετικά, ωστόσο βουλευτές και των δύο κομμάτων αφού προειδοποίησαν με μια «τροχιοδεικτική» επιστολή στην συνέχεια «εκτόξευσαν» δύο τροπολογίες που στόχο είχαν να «καταρρίψουν» κάθε προσπάθεια να δοθούν τζετ στην Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βουλευτές σε Μπάιντεν: Μην ανταμείψεις με F -16 τον Ερντογάν – Παραβιάζει την κυριαρχία Ελλάδας, Κύπρου
Ίσως για αυτό η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν φειδωλή.
«Λοιπόν, ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Τα F-16 — αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία ήταν εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε μιλήσει για αυτό πριν από αρκετούς μήνες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Ο Πρόεδρος στήριξε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό», δήλωσε η Καρίν Ζαν Πιερέ, εκπρόσωπος τύπου Λευκού Οίκου.
Αμερικάνοι βουλευτές κατά Τουρκίας
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ωστόσο υπενθύμισαν την προκλητική και σίγουρα μη παραγωγική στάση της.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Ήταν να πάρουμε 110 F-35 αλλά…», λέει τούρκος αναλυτής
«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ», σχολίασαν.
Προς σύγκρουση για τα «μάτια» του Ταγίπ
Τα χαμόγελα μεταξύ Μπαϊντεν και Ερντογάν στη Μαδρίτη κάθε άλλο παρά έπεισαν τα μέλη του Κογκρέσου τα οποία δείχνουν αποφασισμένα να οδηγηθούν ακόμη και σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο για τον Ταγίπ Ερντογάν με δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν.
«Μπλόκο» στα σχέδια Ερντογάν
•Απαγορεύεται ο Πρόεδρος να μεταφέρει όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει κυριαρχία ή εδαφική ακεραιότητα άλλου μέρους
•Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει/ μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F16 ή τεχνολογία αναβάθμισης στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία της
Η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ανησυχία για τα ελληνικά F-35 – Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16
Το παζάρι του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ όμως δεν έχει τέλος. Μετά τη Μαδρίτη η Άγκυρα επανέρχεται ζητώντας την έκδοση προσώπων που θεωρεί «τρομοκράτες» από Σουηδία και Φινλανδία.
«Πριν την άφιξή μας εδώ ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες και παραδώσαμε τα έγγραφα στα υπουργεία Εξωτερικών Σουηδίας κα Φινλανδίας και τώρα βρίσκονται καθοδόν στις εμπλεκόμενες χώρες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόγευμα εργασίας σε φιλικό κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πομπέο.
Τι να περιμένουμε από τις τροπολογίες των ΗΠΑ
Είναι σε «βρεφικό» στάδιο, αλλά δεν θα πρέπει να για κανένα λόγο να υποβαθμιστεί η πολιτική τους σημασία.
Η τελική τους εξέλιξη θα την δούμε στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με την σύνθεση της παρούσα Βουλή να διάκεινται θετικά στα ελληνικά ζητήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις