Πανεπιστήμια: Η εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ σημείο τριβής στη Βουλή για το νομοσχέδιο
Η κα Κεραμέως καλώντας τον κ. Φίλη να αποσαφηνίσει αν το κόμμα του υπερψηφίζει ή όχι τη διάταξη
- Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση - Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Σαλαμίνα: Πέθανε ενώ έκανε ναρκωτικά με την παρέα του και αυτοί πέταξαν μετά τη σορό στο δάσος
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της Ποιότητας της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία».
Σημείο αιχμής
Υπέρ της αρχής του νέου θεσμικού πλαισίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.
Διαβάστε επίσης Νίκος Φίλης: «Λογικό να αναζητά ο κ. Μητσοτάκης λίγη παρηγοριά στη Δεξιά του Κυρίου»
Σημείο αιχμής ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υπήρξε εκ νέου το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να επιμένει ότι «θεσπίζεται ένα πιο αξιοκρατικό, πιο διαφανές, πιο αυτόνομο και εξωστρεφές σύστημα εκλογής και εξέλιξης των Μελών Δ.Ε.Π» και σύσσωμη την Αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι «αντί να θεσμοθετήσει αυξημένα φίλτρα συλλογικότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και εξωστρέφειας, νομιμοποιεί ένα κακέκτυπο Συμβούλιο Διοίκησης, εξαρτημένο από έναν παντοδύναμο πρύτανη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος».
Λεκτική αντιπαράθεση
Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Κεραμέως και του αρμόδιου τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, σημειώθηκε για τη διάταξη που αφορά τη σύσταση οργανικών θέσεων κληρικών.
«Λύνεται μία νομική ανακολουθία που εκκρεμεί εδώ και 77 χρόνια , ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των Κληρικών που μισθοδοτούνται από το Κράτος με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε η κ. Κεραμέως καλώντας τον κ. Φίλη να αποσαφηνίσει αν το κόμμα του υπερψηφίζει ή όχι τη διάταξη.
«Εμείς δεν διαφωνούμε με διατάξεις που αφορούν στήριξη των εργαζομένων, όπως και για τους κληρικούς. Αλλά εσείς το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους μόνο. Δεν επιδεικνύεται την ίδια ευαισθησία και σε άλλους κλάδους εργαζομένων», αντέτεινε ο κ. Φίλης.
«Εμείς εν μέσω πανδημίας κάναμε 25.000 προσλήψεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καμία. Αυτή είναι η διαφορά μας», απάντησε η κ. Κεραμέως.
Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουλίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις