Ενας λόγος για να γίνουν, πάντως, πρόωρες εκλογές και να «αυτοακυρωθεί» ο πρωθυπουργός, είναι τα εθνικά θέματα. Ενας «θερμός» Αύγουστος με την Τουρκία για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αφορμή. Αλλωστε, αυτό ακριβώς το ζήτημα έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Τσίπρα, λόγω ενός tweet του πρώην πρωθυπουργού.

Όμως, για να πούμε την αλήθεια, κι ενώ υπάρχει μια σχετική ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, μετά τη συνομιλία Ερντογάν – Μπάιντεν, υπάρχει κάτι που φοβίζει την Αθήνα. Είναι η απόφαση της Αγκυρας να βγάλει για έρευνες το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλοι λένε ότι θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλοι ότι ενδεχομένως να πάει νοτιοανατολικά της Κρήτης, από κοινού με λιβυκό αντιτορπιλικό.

Οπου και να πάει θα δημιουργήσει εντάσεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πότε θα αποφασίσει η Τουρκία να βγάλει τον… Αμπντούλ στη θάλασσα. Κάποιες πηγές λένε ότι ίσως να το κάνει στις 16 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο, με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.

Άλλες πηγές στην Τουρκία έλεγαν ότι θα βγει στις αρχές Αυγούστου και θα κάνει έρευνες… στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά κάτι μας λέει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι σε διαρκή συναγερμό όλο το καλοκαίρι.

Πηγή: ΟΤ