Η διάβαση του Βερίγγειου
Χωρίς ειρήνευση, το συντομότερο δυνατό, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες
Αυτήν τη στιγμή που γράφω, βλέπω στην οθόνη μου ότι ένα ευρώ είναι 1,02 δολάρια, 60 ρούβλια, 0,85 λίρες, 30 ουκρανικά γρίβνα. Στις αρχές του 2021, μου λέει πάλι η οθόνη, το ευρώ ήταν 1,22 δολάρια, 0,90 λίρες, 90 ρούβλια, 33 γρίβνα. Δηλαδή, το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 20% σχεδόν έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κατά 33% έναντι του ρωσικού, κατά 5% έναντι της λίρας – ακόμα και έναντι του ουκρανικού νομίσματος έχει υποτιμηθεί κατά 10%.
Αποτελούν άραγε αυτοί οι αριθμοί πρόβλεψη των αγορών για τις συνέπειες του πολέμου; Προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα είναι ο μεγάλος ηττημένος; Ότι η Ένωση θα βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση ακόμη και από την Ουκρανία που αιμορραγεί, καταστρέφεται και ερημώνει;
Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να μην πάθει αυτά που διαβλέπουν οι αγορές; Αντεπίθεση βοούν Αμερικανοί και Βρετανοί σχολιαστές στις εφημερίδες των χωρών τους: ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί για να μην μπορέσει να βλάψει άλλους. Και η ηγεσία της Ουκρανίας αυτό απαιτεί: να βοηθηθεί με όλα τα μέσα για να νικήσει.
Όμως οι ΗΠΑ είναι κοντύτερα στη Ρωσία από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία: εκεί ψηλά στον Βερίγγειο Πορθμό δίπλα-δίπλα είναι Αλάσκα και Σιβηρία. Γιατί να μην πέμψει η Ουάσιγκτον πεζοναύτες να κάνουν αντιπερισπασμό, να νικήσουν οι Ουκρανοί μαχητές; Όχι μόνο οι φιλοπόλεμοι διανοούμενοι δεν το σκέφθηκαν, ούτε καν από το μυαλό του απαιτητικού προς Γάλλους, Γερμανούς και Ιταλούς προέδρου Ζελένσκι δεν πέρασε τέτοια ιδέα. Μήπως η Ουάσιγκτον περιμένει να χειμωνιάσει, να παγώσει ο Βερίγγειος, να περάσουν οι πεζοναύτες με τα πόδια;
Θα πει κανείς, «μα προτείνεις να γίνει παγκόσμιος πόλεμος;» – όχι φυσικά. Απλώς προσπαθώ να δείξω πόσο κακή είναι η ιδέα ότι στην Ευρώπη πρέπει να γίνει πόλεμος μέχρις εσχάτων, με πιθανή εμπλοκή και άλλων χωρών ή χρήση πυρηνικών, ώστε να ηττηθεί ο Πούτιν.
Φαίνεται ότι οι καλομαθημένοι Ευρωπαίοι θα βρεθούμε τον χειμώνα χωρίς θέρμανση, καίτοι θα χρυσοπληρώνουμε -με ακόμα πιο αποδυναμωμένο ευρώ- το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Και με τον κίνδυνο η πανδημία να έχει επανέλθει, ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευθεί και μαζί του ίσως η ανεργία.
Όλα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα το καλό ούτε στα κρίσιμα πεδία της πολιτικής και του πολέμου. Χωρίς ειρήνευση, το συντομότερο δυνατό, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες. Αλλά δυστυχώς φαίνεται πως οι δυνάμεις που τις συμφέρει ο πόλεμος είναι ισχυρότερες από αυτές της ειρήνης.
- ΕΟΔΥ: Συμβουλές για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων – Τι πρέπει να προσέξετε
- Γνωστός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη στα δικαστήρια – Πήγε να εισέλθει με όπλο
- Ο Μήτογλου σκοράρει, αλλά υπογραμμίζει το επιθετικό πρόβλημα της ΑΕΚ
- «Συγκινημένοι» οι Ντε Γκρες – Τι λέει η τέως βασιλική οικογένεια για την ιθαγένεια
- Χαρίτσης: Καταθέτουμε τροπολογία για τους συμβασιούχους – Να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας τους
- Γιατί να επενδύσω σε Wallbox;