Ακάρ: Πρέπει να συζητήσουμε πως θα γίνει η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο
Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό»
Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, επίσης, τη φράση του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, «δεν αστειευόμαστε».
«Από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη»!
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, ο Χ. Ακάρ είπε ότι «από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη» και υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
Διαβάστε επίσης FT: Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να διώξει την Τουρκία
Πλέον, ισχυρίστηκε, «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό», προσθέτοντας πως «αν προσπαθήσουν να προκαλέσουν τετελεσμένα, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες».
Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Μεσογείου, ο αρμόδιος Υπουργός θα πάει και θα κάνει τις σχετικές εργασίες εκεί».
Διαβάστε επίσης Οι χάρτες της τουρκικής αμφισβήτησης, οι συμμαχίες και τα εξοπλιστικά
«Το Κογκρέσο θα λάβει τη σωστή απόφαση»
Για την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Τώρα όλοι θα παρατήσουν τη δουλειά τους και θα ασχολούνται με το τι λέει ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο; Εντάξει, μπορεί να έχουν τις απόψεις τους αλλά το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κογκρέσο ενός κράτους, πιστεύουμε ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση, αφού κάνει τις παγκόσμιες αξιολογήσεις του, λάβει υπόψη του τις σχέσεις του με την Τουρκία, τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Και δεν είναι καθόλου όπως είπε ο Μητσοτάκης».
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ειρήνη και σε ευημερία με τους γείτονές της. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο στην Ελλάδα – και δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό- κάποια συγκεκριμένα άτομα για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τείνουν να χρησιμοποιούν την ένταση με την Τουρκία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Πρέπει να απαλλαγούν από αυτό τον έρωτα τους για εξοπλισμούς, για συμμαχίες. Κάνει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό.
Παραβιάσεις
Μια χώρα που έχει χρέος 439 δισ. Ευρώ, συνέχισε, πρέπει να είναι προσεκτική. «Δεν το λέω εγώ, το λένε Έλληνες που είναι λογικοί. Δυστυχώς αυτά τα άτομα συνεχίζουν την ένταση με την Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουν πουθενά με αυτά. Εμείς έχουμε απόλυτο δίκαιο. Και παρά τις παραβιάσεις τους λέμε ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε ειρηνική λύση», ανέφερε.
Αφήνοντας σοβαρές αιχμές εναντίον της Ελλάδας, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι «αν η απέναντι πλευρά αντί να επιδιώξει λύση μέσω ειρηνικής οδού, προσπαθήσει με ψέματα, με διαστρεβλώσεις να φτάσει κάπου, αν με φωτογραφίες που έχουν βγάλει χρόνια πριν, με φωτογραφίες ασκήσεων και τις παρουσιάζουν σαν να είναι σήμερα και με ψεύτικες μεταδόσεις ωσάν και η Τουρκία θα εισβάλει στα νησιά και προσβάλλει τον ελληνικό λαό, προσπαθήσουν να φτάσουν κάπου, λέμε δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά. Πουθενά. Δεν είναι δυνατόν».
Καστελόριζο
Για το Καστελόριζο είπε πάλι: «Εσείς για ένα νησί 10 τ.χλμ. που απέχει 1050 μέτρα απόσταση από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα απόσταση από την Ελλάδα ζητάτε ΑΟΖ 40 τ.χμ. και περιμένετε αυτό να το δεχτεί η τουρκική πλευρά. Δεν πρέπει εδώ να πέσουμε σε κωμική κατάσταση, δεν πρέπει να χάσουμε τη λογική μας».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, είπε ότι, «εμείς λέμε ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη αλλά κανείς να μην μας το πάρει αυτό ως αδυναμία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Και ο Πρόεδρός αυτό είναι που έχει πει: Δεν αστειευόμαστε»
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη