Χαλκιδική: Υποβρύχιο drone στις έρευνας για τον εντοπισμό του 28χρονου αγνοούμενου τουρίστα
Συνεχίζονται οι έρευνες - Δεν ήξερε καλό κολύμπι ο 28χρονος
Υποβρύχιο drone θα συνδράμει τις επόμενες ώρες στην επιχείρηση ερευνών για τον εντοπισμό του 28χρονου τουρίστα από τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν, κολυμπώντας με δύο φίλους του, παρασύρθηκε από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, στην παραλία Μύτη, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.
Οι έρευνες παραμένουν, μέχρι στιγμής, άκαρπες και συνεχίζονται σε δύσκολες συνθήκες, καθώς αυτή τη στιγμή πνέουν άνεμοι έντασης πέντε μποφόρ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος του Λιμενικού και δύο παραπλέοντα, ενώ νωρίτερα επιχείρησε από αέρος ελικόπτερο.
- Διαβάστε επίσης: Βίντεο από τη στιγμή που ο Ιβάν πάτησε στεριά στη Χαλκιδική – Τι είπε για την περιπέτειά του, αγωνία για τον τρίτο αγνοούμενο
Το υποβρύχιο drone διαθέτει η Εθελοντική Διασωστική Ομάδας ΟΦΚΑΘ και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ομάδας Χρήστος Ράμμος, θα τεθεί σε λειτουργία μόλις υποχωρήσει η ένταση των ανέμων, ενώ η κάμερα του δίνει εικόνα σε βάθος 100 μέτρων και μετωπικά σε μήκος 30 μέτρων.
Ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αλέξης Λιάμος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολίες της επιχείρησης, εξηγώντας πως τα πολύ δυνατά θαλάσσια ρεύματα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες ανοίγουν πάρα πολύ το πεδίο των ερευνών και αυτό αποδεικνύεται και από το πού εντοπίστηκε ο δεύτερος διασωθείς.
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη εξέφρασε ο υπεύθυνος του Συλλόγου Φίλων και Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας Θεμελής Ιερισσιώτης, εξηγώντας ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ο χθεσινός διασωθείς ενημέρωσε ότι ο φίλος του δεν ήξερε καλό κολύμπι.
Συγκλονίζει ο 30χρονος Ιβάν που πάλευε επί 20 ώρες με τα κύματα
Για την περιπέτειά του επί 20 ώρες στη θάλασσα μίλησε ο 30χρονος Ιβάν που είχε παρασυρθεί από τα κύματα μαζί με τους φίλους του στη Χαλκιδική. Ο ίδιος κατάφερε να σωθεί καθώς είναι δεινός κολυμβητής αλλά και επειδή στάθηκε τυχερός και βρήκε μία μπάλα από την οποία κρατιόταν και μπορούσε να ξεκουράζεται.
Μετά τη διάσωσή του, ο 30χρονος μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και από εκεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπου παραμένει και σήμερα. Ο Ιβάν, που έχει τεράστια αγωνία για την τύχη του τρίτου φίλου του που ακόμα αγνοείται, περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όλες αυτές τις ώρες μέσα στη θάλασσα.
«Η περιπέτεια μου στην κυριολεξία δεν τελείωσε ποτέ. Τα βασανιστήρια από τα κύματα φαίνονται ακόμα στο σώμα μου, το οποίο απλώς καταρρέει σιγά σιγά από την επίπονη προσπάθεια που έκανα με τους μύες μου για να κρατηθώ. Με δυσκολεύει τρομερά η ατελείωτη ποσότητα αλμυρού νερού που ήπια μέσα στη θάλασσα αλλά και η αφυδάτωση που έπαθα.
Μισοξεφούσκωτη η μπάλα
Υπάρχει όμως και ο ψυχολογικός παράγοντας σε όλη αυτή την περιπέτεια, το οποίο μάλιστα είναι χειρότερο, για αυτό δεν σκέφτομαι τόσο τον πόνο και όλα αυτά. Η πρώτη κλήση για βοήθεια ήταν στις 16:13 όταν ήμουν στο νερό προσπαθώντας να βοηθήσω τον φίλο μου να ηρεμήσει.
Και με βρήκαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι την επόμενη μέρα. Ήμουν μέσα στη θάλασσα περίπου 20 – 20,5 ώρες. Τόσες ώρες με αγωνία για εμένα και για τους φίλους μου. Και παράλληλα να προσπαθώ να σωθώ και εγώ. Η μπάλα που βρήκα ήταν μισοξεφούσκωτη και μετα βίας μπορούσα να κρατηθώ με το χέρι μου από αυτήν και να μείνω στην επιφάνεια».
Οι διασώστες μου έσωσαν τη ζωή
«Σίγουρα με βοήθησε που βρήκα την μπάλα αλλά αυτό που πραγματικά μου έσωσε τη ζωή ήταν οι ομάδες διάσωσης και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου» καταλήγει συγκινημένος ο 30χρονος στο newsit.gr.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»