Τρόφιμα στο ψυγείο: Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για τη συντήρησή τους;
Το ψυγείο και η σωστή συντήρηση των τροφίμων μας εξασφαλίζει ότι θα κρατηθούμε μακριά από τροφικές δηλητηριάσεις όσο η θερμοκρασία του καλοκαιριού ανεβαίνει...
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Όσο προχωρούμε στο καλοκαίρι, όλο και περισσότερα τρόφιμα χρειάζεται να μπαίνουν στο ψυγείο για να «κρατήσουν» περισσότερο, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά να παίρνουν χώρο στη λίστα του σουπερμάρκετ, πέρα από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα κρεατικά.
Ποιες όμως είναι οι θερμοκρασίες που χρειάζεται κάθε τρόφιμο για να συντηρηθεί σωστά, χωρίς να αναπτυχθούν βακτήρια που θα τα αλλοιώσουν με κίνδυνο να προκαλέσουν δηλητηρίαση;
Η τοποθέτησή τους στον κατάλληλο χώρο με την κατάλληλη θερμοκρασία κρατά την ποιότητα και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.
Η κατάλληλη θερμοκρασία.
Στο ψυγείο, τα περισσότερα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα για περισσότερο καιρό, καθώς η ανάπτυξη μικροβίων επιβραδύνεται σημαντικά. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, η ψύξη στη συντήρηση πρέπει να διατηρείται μεταξύ 0-4°C. Στην κατάψυξη τα πράγματα γίνονται ακόμη ψυχρότερα, αφού η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται στους -15°C ή χαμηλότερα – και όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Για αυτό και οι πόρτες πρέπει να κλείνουν καλά και να μην μένουν πολλή ώρα ανοικτές.
Ποιο τρόφιμο σε ποια θερμοκρασία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάθε τρόφιμο θέλει τη δική του θερμοκρασία και διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι για πάντα. Ποια όμως είναι η ιδανική θερμοκρασία για το κάθε τι;
Φρούτα και λαχανικά
Σε γενικές γραμμές τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 0-2°C. Όμως οι «προτιμήσεις» του κάθε φρούτου και λαχανικού, διαφέρουν. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι θερμοκρασία «αρέσει» περισσότερο σε κάθε φρούτο και λαχανικό, για να συντηρηθεί καλύτερα.
Φρούτα
Όλα είναι νόστιμα και θρεπτικά, όμως το κάθε φρούτο έχει τις δικές του ανάγκες.
- Τα μήλα συντηρούνται μεταξύ -1,2 και 4°C κελσίου για 6-8 εβδομάδες.
- Τα βερίκοκα συντηρούνται μεταξύ -0,5 και 0°C για 1-3 εβδομάδες
- Τα βατόμουρα μεταξύ 0 και 0,5°C για 2-3 ημέρες
- Τα μύρτιλλα μεταξύ 0 και 1,6°C
- Το πεπόνι μεταξύ 2,2 και 3,3°C
- Τα κεράσια μεταξύ 0 και 1,67°C
- Τα ροδάκινα μεταξύ -0,6 και 0°C για 2-4 εβδομάδες
- Τα αχλάδια μεταξύ -1,67 και 0,6°C για 2-7 μήνες
- Τα ώριμα μούρα μεταξύ -0,6 και 0°C για 1-2 εβδομάδες
- Τα δαμάσκηνα μεταξύ 0 και 1,6°C
- Τα μεγάλα σταφύλια μεταξύ -0,6 και 0°C για 3-4 εβδομάδες
- Τα υπόλοιπα σταφύλια μεταξύ -0,6 και 0°C για 2-8 εβδομάδες
- Οι λωτοί μεταξύ 0 και 1,6°C
- Τα δαμάσκηνα μεταξύ -0,6 και 0°C για 2-5 εβδομάδες
- Οι φράουλες μεταξύ 0 και 0,7°C για 3-7 ημέρες
- Τα ακτινίδια μεταξύ 0 και 1,6°C
- Τα νεκταρίνια μεταξύ -0,6 και 0°C για 2-4 εβδομάδες
- Τα κυδώνια μεταξύ -0,6 και 0,4°C για 2-3 μήνες.
.
.
Τα λαχανικά
- Οι αγκινάρες μεταξύ -0,5 και 1,67°C
- Τα σπαράγγια μεταξύ 0 και 1,6°C για 2-3 εβδομάδες
- Τα αβοκάντο μεταξύ 3,3 και 7,2°C
- Τα χόρτα στους 0°C
- Τα σέσκουλα στους 0°C για 10-14 ημέρες
- Τα ραδίκια μεταξύ 0 και 1,6°C
- Τα αντίδια μεταξύ 0 και 0,1°C για 2-3 εβδομάδες
- Τα καρότα στους 0°C για 2 εβδομάδες
- Το κουνουπίδι μεταξύ 0 και 1,6°C
- Το σέλινο μεταξύ 0 και 0,5°C για 2-3 μήνες
- Το σέλερι μεταξύ 0 και 0,9°C για 6-8 μήνες
- Το μαρούλι μεταξύ 0 και 0,7°C για 10-14 ημέρες
- Το σκόρδο μεταξύ 0 και 0,8°C για 6-7 μήνες
- Ο αρακάς μεταξύ 0 και 1,6°C
- Ο φρέσκος άνηθος μεταξύ 0 και 1,67°C
- Ο μαϊντανός μεταξύ 0 και 1,11°C για 2-3 μήνες
- Το μπρόκολο μεταξύ 0 και 0,6°C για 10-14 ημέρες
- Τα λαχανάκια Βρυξελλών μεταξύ 0 και 0,8°C για 3-5 εβδομάδες
- Το λάχανο μεταξύ 0 και 0,5°C για 2-3 εβδομάδες
- Τα πράσα μεταξύ 0 και 0,7°C για 2-3 εβδομάδες
- Το μαρούλι μεταξύ 0 και 0,1°C για 2-3 εβδομάδες
- Τα μανιτάρια μεταξύ 0 και 0,8°C για 3-4 μέρες
- Οι μπάμιες μεταξύ 0 και 1,6°C
- Τα κρεμμύδια μεταξύ 0 και 1,67°C για 1–8 μήνες
- Τα φρέσκα κρεμμύδια μεταξύ 0 και 0,8°C για 3–4 εβδομάδες
- Τα ραπανάκια μεταξύ 0 και 0,7°C για 3-4 εβδομάδες
- Τα μικρά ραπανάκια μεταξύ 0 και 1,1°C για 4-5 μήνες
- Η σαλάτα μεταξύ 0 και 1,6°C
- Το σπανάκι μεταξύ 0 και 0,2°C για 10-14 ημέρες
- Το κάρδαμο μεταξύ 0 και 0,3°C για 2-3 εβδομάδες
.
.
Και εκτός ψυγείου
- Τα φασολάκια μεταξύ 4,4 και 7,2°C
- Τα φασόλια μεταξύ 4, 4 και 10°C για 6-10 μήνες
- Τα αγγούρια μεταξύ 10 και 12,8°C για 10-14 ημέρες
- Οι μελιτζάνες μεταξύ 7,7 και 12, 2°C για 1 εβδομάδα
- Το τζίντζερ μεταξύ 15,6 και 18°C
- Το γκρέιπφρουτ μεταξύ 12,8 και 15,6°C
- Τα λεμόνια μεταξύ 11 και 12°C
- Τα λάιμ μεταξύ 8,9 και 13°C
- Η γκουάβα μεταξύ 7,2 και 10°C
- Τα πεπόνια μεταξύ 10 και 12,8°C
- Τα πορτοκάλια μεταξύ 4,4 και 7,2°C
- Οι πατάτες μεταξύ 7,22 και 10°C
- Οι γλυκοπατάτες μεταξύ 12 και 15°C για 4-7 μήνες
- Τα λίτσι μεταξύ 4,4 και 7,2°C
- Τα μάνγκο μεταξύ 10 και 13°C
- Η παπάγια μεταξύ 10 και 12,8°C
- Οι γλυκές πιπεριές μεταξύ 7,2 και 12,8°C για 2-3 εβδομάδες
- Οι καυτερές πιπεριές μεταξύ 0 και 10°C για 6 μήνες
- Η κολοκύθα μεταξύ 10 και 12,8°C για 2-3 μήνες
- Η καλοκαιρινή κολοκύθα μεταξύ 5 και 10°C για 1-2 εβδομάδες
- Το κολοκύθι στους 10°C για 1-6 μήνες
- Ο ανανάς μεταξύ 10 και 12,8°C
- Το ρόδι μεταξύ 5 και 10°C
- Οι ντομάτες μεταξύ 12 και 21°C για 1-3 εβδομάδες
- Τα καρπούζια μεταξύ 12 και 21°C για 1-2 εβδομάδες
- Τα μανταρίνια μεταξύ 4,4 και 7°C
Φρέσκο κρέας
Το φρέσκο κρέας στην συντήρηση παραμένει φρέσκο για 3-5 ημέρες και στην κατάψυξη για 4-12 μήνες, με εξαίρεση τον κιμά και τα συκωτάκια που στη συντήρηση παραμένουν φρέσκα μόλις για 1-2 ημέρες και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες, ενώ τα λουκάνικα μπορούν να μείνουν στη συντήρηση για 1-2 ημέρες και στην κατάψυξη για 1-2 μήνες.
Το κρέας, όταν μαγειρευτεί, μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο στη συντήρηση για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη για 2-3 μήνες, ενώ ο ζωμός κρέατος, πρέπει να καταναλωθεί μετά από 2 μέρες στη συντήρηση, διαφορετικά πρέπει να καταψυχθεί για να κρατήσει 2-3 μήνες.
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα κλπ., έχουν «διάρκεια ζωής» στη συντήρηση από 3-7 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη 1-2 μήνες.
Τα πουλερικά, είναι πιο ευαίσθητα από το κόκκινο κρέας, γι΄ αυτό στη συντήρηση μπορούν να μείνουν μόνο 1-2 μέρες, διαφορετικά αν πρέπει να συντηρηθούν για περισσότερο τότε η κατάψυξη μπορεί να τα κρατήσει ασφαλή για έξι μήνες, εκτός κι αν είναι ολόκληρα, οπότε το κοτόπουλο μπορεί να μείνει 9 μήνες και η γαλοπούλα ένα χρόνο αναλλοίωτα. Τα εντόσθια του κοτόπουλου μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη μόνο μέχρι 3-4 μήνες, όσο και τα μαγειρεμένα κομμάτια κοτόπουλου.
Ψάρια
Εξαιρετικά αλλοιώσιμα είναι και τα θαλασσινά, είτε πρόκειται για ψάρια, είτε για οστρακοειδή, είτε για μαλάκια.
Τη διαφορά κάνει το λίπος τους, με τα άπαχα ψάρια να διατηρούνται για 1-2 μέρες στη συντήρηση και 4-6 μήνες στην κατάψυξη, τα λιπαρά ψάρια για 2-3 μέρες στη συντήρηση και 3 μήνες στην κατάψυξη και τα μαγειρεμένα ψάρια για 3-4 μέρες στη συντήρηση και 2-3 μήνες στην κατάψυξη.
Μια – δυο μέρες κρατούν επίσης τα ελαφρώς καπνιστά ψάρια, τα μαλάκια, τα στρείδια, τα χτένια, τα καβούρια και οι γαρίδες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη αντέχουν από 3-6 μήνες.
Ψωμί – ζύμες
Το άψητο ψωμί μπορεί να μείνει για 2-3 εβδομάδες στη συντήρηση ή ένα μήνα στην κατάψυξη, το ψημένο ψωμί μέχρι 2 μήνες στην κατάψυξη, οι άψητες πίτες φρούτων μέχρι 1-2 μέρες στη συντήρηση και 2-4 μήνες στην κατάψυξη, οι ψημένες πίτες φρούτων μέχρι 4-5 ημέρες στη συντήρηση και 6-8 μήνες στην κατάψυξη, η ζύμη μπισκότων μέχρι 3 μήνες στην κατάψυξη, τα έτοιμα κέικ μέχρι μια εβδομάδα στη συντήρηση και ένα μήνα στην κατάψυξη αν είναι παγωμένα ή 2-4 μήνες αν έχουν ξεπαγώσει, το παντεσπάνι μέχρι μια εβδομάδα στη συντήρηση και 6-12 μήνες στην κατάψυξη.
Γαλακτοκομικά
Ιδιαίτερα αλλοιώσιμα τρόφιμα είναι και τα γαλακτοκομικά, και γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Στη συντήρηση (από 0,5 – 4,4°C ), το φρέσκο γάλα μπορεί να μείνει μέχρι μια εβδομάδα, το εβαπορέ και το συμπυκνωμένο μέχρι 3-5 μέρες.
Μια εβδομάδα μπορεί να μείνει και η κρέμα γάλακτος εφόσον είναι πλήρης ή χτυπημένη.
Το βούτυρο μπορεί να μείνει στη συντήρηση μέχρι τρεις μήνες ή μέχρι 6-9 μήνες στην κατάψυξη, ενώ η μαργαρίνη μπορεί να μείνει στη συντήρηση 6 μήνες και 12 μήνες στην κατάψυξη. Το βουτυρόγαλα «αντέχει» 1-2 εβδομάδες στη συντήρηση και 3 μήνες στην κατάψυξη, φρέσκα τυριά όπως η ρικότα, το cottage ή το τυρί κρέμα για 1-2 εβδομάδες στη συντήρηση και ένα μήνα στην κατάψυξη και το γιαούρτι μέχρι ένα μήνα στη συντήρηση.
.
.
.
Τυριά
Το τσένταρ, τα ελβετικά τυριά, το γκούντα, η μοτσαρέλα κλπ, όταν είναι σε μεγάλα κομμάτια συσκευασμένα ή επικαλυμμένα με κερί μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση μέχρι και 6 μήνες. Αν η συσκευασία τους ανοιχτεί ή έχουν ήδη κοπεί σε φέτες, τότε μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση μέχρι ένα μήνα ή στην κατάψυξη για 6-8 μήνες. Αν πρόκειται για παρμεζάνα ή πεκορίνο, και είναι τριμμένα, τότε εκτός από τον ένα μήνα στη συντήρηση μπορούν να αποθηκευτούν για 3-4 μήνες στην κατάψυξη.
Αυγά
Από τα αυγά, μόνο διαχωρισμένοι οι κρόκοι από το ασπράδι μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη κι αυτό μέχρι ένα έτος. Διαφορετικά, στη συντήρηση, διαχωρισμένα, μπορούν να συντηρηθούν μόλις για 4 ημέρες.
Αντίθετα, στη συντήρηση, τα φρέσκα αυγά μπορούν να μείνουν για 2-5 εβδομάδες, τα βραστά μέχρι 2 εβδομάδες, ενώ προϊόντα με αυγό όπως κρέμες, σάλτσες, πουτίγκες, γεμιστά με κρέμα, γλυκά ή κέικ μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση μόλις για 1-2 μέρες.
Έτοιμα φαγητά
Μέχρι μια – δυο μέρες μπορούν να μείνουν στη συντήρηση τα φαγητά κατσαρόλας και τα χάμπουργκερ, ενώ τα πρώτα μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για ένα μήνα και τα δεύτερα για 3-4 μήνες. Τα σάντουιτς αντέχουν στην συντήρηση 2-3 μέρες ή ένα μήνα στην κατάψυξη.
Τα φαγητά για μωρά μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση για 2-3 μέρες και καθόλου στην κατάψυξη.
Οι σούπες επίσης μπορούν να παραμείνουν στη συντήρηση για 2-3 μέρες ή 4-6 μήνες στην κατάψυξη.
To σύστημα φρεσκάδας VitaFresh Bosch, σάς επιτρέπει να απολαύσετε περισσότερα, σπαταλώντας λιγότερα. Τα δυο ξεχωριστά VitaFresh συρτάρια με έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον αποθήκευσης για όλα τα ευαίσθητα τρόφιμα.
Τα κοινά μοντέλα ψυγείων στην αγορά χρειάζονται περίπου 10 εκατοστά απόσταση μέχρι τον τοίχο για λειτουργικούς και πρακτικούς λόγους. Ακόμη και για να ανοίξει απλά η πόρτα τους και τα συρτάρια τους, ώστε να έχετε πρόσβαση στα τρόφιμά σας. Τώρα όμως ήρθαν οι νέοι ψυγειοκαταψύκτες Bosch XXL με Perfect Fit.
- Χάρη στην πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, μπορούν να τοποθετηθούν ακριβώς δίπλα σε τοίχους και έπιπλα χωρίς ούτε χιλιοστό χώρου αναξιοποίητο.
- Χρειάζονται ακριβώς 70εκ. πλάτος μόνο, όσο και το πλάτος τους, για να χωρέσουν στο χώρο. Έτσι, ο ελεύθερος ψυγειοκαταψύκτης Bosch που θα επιλέξετε, θα ταιριάξει γάντι στη θέση του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις