Νέες προοπτικές με την ίδρυση της Candia Bank
Το στίγμα της επόμενης ημέρας έδωσε στη Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μεριδιούχων αλλά και των χανιώτικων επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο.
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Μαρακάκης, ενημέρωσε τα μέλη του συνεταιρισμού για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι με τον χθεσινό, τελευταίο απολογισμό, «τέλειωσε ο πρώτος κύκλος της ζωής αυτής της τράπεζας και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό «για την 30ετία από την ίδρυση της Τράπεζας Χανίων», σημείωσε ότι «ήταν πραγματικά ένα όνειρο που δεν περίμενε κανένας ότι μετά από 30 χρόνια θα καταφέρναμε, η τοπική κοινωνία και οι επενδυτές, τα Διοικητικά Συμβούλια, ο οργανισμός που φτιάξαμε, να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τόπο.
Ο κ. Μαρακάκης πρόσθεσε ότι «ξεκινά με επιλογή δική μας ο επόμενος κύκλος που είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών της Κρήτης για να φτιάξουμε μια μεγάλη τράπεζα, την Candia Bank. Η επόμενη μέρα για εμένα είναι αισιόδοξη. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και αυτή τη φορά, να κάνουμε κάτι ξεχωριστό στον τόπο μας, ξεχωριστό στην Κρήτη, ξεχωριστό στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρακάκης ανέφερε ότι «εκείνο που επιδίωξε η δικιά μας τράπεζα είναι να πετύχουμε το δίκιο. Δηλαδή, η σχέση ανταλλαγής να είναι με δίκαιο τρόπο, να μην αδικηθούν οι μεριδιούχοι μας. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω. Εκτός από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο δεν υπήρξαν ευρήματα τέτοια που να μας δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, όπως μια προϋπόθεση για να γίνει ουσιαστικά η συγχώνευση, ήταν η Παγκρήτια Τράπεζα να κάνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 περίπου εκατομμυρίων.
Αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη. Ήταν απαίτηση από τις εποπτικές αρχές και δεν μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε. Σήμερα είμαστε στην τελική φάση ουσιαστικά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχει κατατεθεί ο φάκελος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να πάρει την τελική έγκριση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αύξηση θα πετύχει και ότι οι στόχοι μας θα υλοποιηθούν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα άλλο διαδικαστικό που θα χρειαστεί είναι να πάρουμε μια έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και μια έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από αυτές τις εγκρίσεις, θα γίνει η τελευταία γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων και της Παγκρήτιας για να πάρουν οι μέτοχοι και οι μεριδιούχοι των τραπεζικών την τελική ουσιαστικά απόφαση της συγχώνευσης.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε την Candia Bank».
Για το πώς θα διοικηθεί η νέα τράπεζα, ο κ. Μαρακάκης εξήγησε ότι «θα κρατήσουμε δύο περιφερειακές διοικήσεις και μία κεντρική διοίκηση στην Αθήνα».
Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες «στην άλλη πλευρά και ιδιαίτερα στον Μιχάλη Σάλλα που ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμος και ξεχωριστός για αυτή τη συνεργασία γιατί και αυτός το επιθυμεί όπως και εμείς γιατί πιστεύουμε σε μια μεγάλη τράπεζα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας».
Σε ερώτηση για το ρόλο του ίδιου στην επόμενη μέρα, ο κ. Μαρακάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «συναποφασίσαμε ότι θα συνεχίσω από ουσιαστικό ρόλο, σαν α’ εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ο Πρόεδρος του νέου ιδρύματος θα είναι μη εκτελεστικός, δεν θα προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο και θα επιλεγεί κοινή συναινέσει.
Αναφερόμενος στο μέλλον ιστορικών επιχειρήσεων των Χανίων, όπως η ΑΒΕΑ και η ΒΙΟΧΥΜ, μετά τη συγχώνευση, ο κ. Μαρακάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ζήτησε «από την άλλη πλευρά να σεβαστεί ένα αίτημα των Χανιωτών για κάποιες ιστορικές επιχειρήσεις του τόπου που τις κρατήσαμε ζωντανές την κρίσιμη περίοδο και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης της τραπεζικής αλλά και της οικονομικής.
Καταφέραμε και έγινε αποδεκτό να περάσει το 19,9% ουσιαστικά στην Candia Bank και το υπόλοιπο σε μία “holding” εταιρεία που να μείνει στους μετόχους της Τράπεζας Χανίων αποκλειστικά. Αυτό ουσιαστικά δεν χρειάζεται έγκριση γιατί θα γίνει αυτόματα την ημέρα της ανταλλαγής των μετοχών. Οι μεριδιούχοι μας για όσες μερίδες έχουν στην τράπεζα Χανίων θα πάρουν, χωρίς να πληρώσουν, ίσες μετοχές στην honding εταιρεία: το 60% της ΒΙΟΧΥΜ, το 51% της ΑΒΕΑ, το 80% της Prine Energy, μίας εταιρείας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα πολύ μικρό ποσοστό σε μια γαλακτοβιομηχανία που έχουμε στο Ηράκλειο».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι «το φθινόπωρο θα έχουμε την Candia Bank στην Κρήτη, μια μεγάλη τράπεζα. Θα είναι η 5η τράπεζα στη χώρα. Θα έχει ένα ενεργητικό μέσα σε μία τριετία που θα ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι μια τράπεζα που θα έχει ένα δίκτυο 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις της χώρας και μια κατανομή καλύτερη στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
Όλη αυτή η διαδικασία ανεβάζει την εσωτερική αξία της μερίδας της Τράπεζας Χανίων στο 44%. Θα έχουμε μια αύξηση της εσωτερικής αξίας της μερίδας περίπου 44% που οφείλεται στην αύξηση των 100 εκατομμυρίων που γίνεται σε μια ειδική τιμή, πάνω από τη δική μας λογιστική αξία και δεύτερο ότι μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2023 η Candia Bank αγοράζει το ενεργητικό και παθητικό μιας μεγάλης αγγλικής τράπεζας, της HSBC που λειτουργεί στην Αθήνα, τα 15 καταστήματα, και για αυτή την αγορά θα πάρουμε περίπου 100 εκατομμύρια. Και αυτό θα ανεβάσει ουσιαστικά την εσωτερική αξία της μετοχής και των δικών μας μετόχων περίπου 44%».
Οικονομικό απολογισμό έκανε στη συνέλευση ο αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Γιώργος Ανδρουλάκης.
Όπως ανέφερε:
Το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας την 31/12/2021 ανήλθε σε 668,5 εκ. Ευρώ.
Αντίστοιχα σε επίπεδο Ομίλου το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 680 εκ. Ευρώ. Παρατηρείται μείωση συγκριτικά με την 31.12.2020, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των διαθεσίμων και των δανείων μετά από προβλέψεις, παρόλο που μέσα στη χρονιά καταγράφεται αύξηση της
επενδυτική περιουσίας κατά 9,4 εκ. Ευρώ.
- Τα διαθέσιμα της Τράπεζας διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και ανήλθαν σε 173,5 εκ. ευρώ, έναντι 219,1 εκ ευρώ την 31/12/2020.
- Δάνεια: Οι συνολικές χορηγήσεις προ προβλέψεων ανέρχονται σε 486,7 εκ. Ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 έναντι 477,3 εκ. Το 2020, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2%.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα δάνεια δηλαδή με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και σε οριστική καθυστέρηση, ανήλθαν σε 208,8 εκ. Ευρώ που αντιστοιχούν στο 42,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Ο Δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις (κάλυψη Npls) ανέρχεται την 31.12.2021 σε 39,4%.
- Οι συμμετοχές της Τράπεζας στις θυγατρικές της εταιρείες ανέρχονταν σε 10,7 εκ. Ευρώ έναντι 8,6 εκ ευρώ το 2020.
- Οι καταθέσεις στην Τράπεζα στις 31/12/2021 ανήλθαν σε 601,2 εκ. Ευρώ έναντι 641,9 εκ. Ευρώ το 2020.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις