ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές και ο βραχνάς των δημοσκοπήσεων
Υστερα από τρία χρόνια παραμονής στην αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιο της Κουμουνδούρου δεν είναι ακόμη πειστικό για την κοινωνία, όπως έδειξαν και τα τελευταία γκάλοπ n Παραμένει σε ισχύ ο εκλογικός συναγερμός
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Δύο είναι τα σημεία που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την πυκνή πολιτική εβδομάδα: το πώς αποκωδικοποιεί την ακύρωση του σεναρίου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Πρωθυπουργό αλλά και τι σχέδιο θα εξελίξει ώστε να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις πείθοντας τον κόσμο με ένα νέο θετικό σχέδιο.
Για το πρώτο, δεν αποκλείουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη Βουλή και στον Σκάι, πως στο τραπέζι του παραμένει το σενάριο του αιφνιδιασμού. Εξού και δεν αναστέλλεται η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ που κλιμακώνεται στα εξής σημεία: συνεχείς εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών σε όλη την Ελλάδα και σε μια προσπάθεια να ενταχθούν όλοι αυτοί στον πολιτικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα όπως αυτό το Σαββατοκύριακο σε Ικαρία και Σάμο αλλά και συγκεντρώσεις σε μαζικές και συνάμα λαϊκές περιοχές όπως στο Περιστέρι. Και μια νέα οξυμμένη ρητορική που θα εστιαστεί τώρα στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Παράλληλα η επιτροπή ψηφοδελτίων (εδώ εξέχουσα θέση έχει ο τέως υπουργός Μιχάλης Καλογήρου) συνεχίζει τις επαφές για τις λίστες και τα πρόσωπα αλλά και κεντρικά μαζεύονται ονόματα ανά Περιφέρεια με προθεσμία χρονική – για το μεγάλο μέρος τους – έως τις 11 Ιουλίου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση και οι διαρροές για πρόωρη ή μη κάλπη δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «παράγοντας αστάθειας για τη χώρα». Δεδομένου δε που, όπως τονίζουν, οι πολιτικές του «δυναμιτίζουν» την κοινωνική συνοχή.
Το «αγκάθι»
Και εδώ βρίσκεται το κλειδί της δυσκολίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σχέδιό του δεν είναι ακόμη πειστικό για την κοινωνία, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε ορισμένες μετρήσεις εξ αυτών – π.χ. στην ALCO -, μπορεί η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να μειώθηκε, όμως υπάρχουν δείκτες και νούμερα που μόνο αισιοδοξία δεν φέρνουν στην Κουμουνδούρου. Στο ερώτημα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ήταν τα πράγματα, το 41% θεωρεί χειρότερα, το 30% τα ίδια, το 20% καλύτερα, το 9% απάντησαν πως δεν ξέρουν ή δεν απαντούν. Δεν περνά απαρατήρητο, δε, πως το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ ξεπερνάει πια τα τρία χρόνια και εκκινείται ήδη από την εποχή που εκείνη ήταν στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Τι είναι όμως αυτό που δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «τσιμπήσει» νούμερα αλλά και βασικά τη φθορά της κυβέρνησης; Πάλι, ένα είδος απάντησης υπάρχει στην εβδομάδα που μας πέρασε και δεν είναι άλλο από τις ίδιες τις κυβερνητικές ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που στέκεται απέναντι σε αυτές. Είναι μια κριτική που γίνεται και εντός του κόμματος και που έχει ως βάση την «ενοχική» στάση πολλών για το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και για τον τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015. Εδώ, όπως λένε πολλά στελέχη, δεν έγινε μια καθολική αυτοκριτική αλλά και δεν ανεδείχθησαν θετικές τομές από τις ημέρες που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει διεξοδικά στη Βουλή την Τετάρτη – κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική – για επιτεύγματα των κυβερνητικών ημερών του. Επίσης το επιτελείο του εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέρχεται στο 2015 για να υπενθυμίζει «φαντάσματα του παρελθόντος» αλλά και για να βάζει στο ίδιο κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.
Παράγοντας δυσκολίας για να πείσει εκ νέου τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται και το πετυχημένο κράμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού που αναζητά. Εδώ εντάσσεται η δύσκολη και ακανθώδης σχέση της Κουμουνδούρου με τη μεσαία τάξη που σύμφωνα με μια ανάγνωση ήταν και η καθοριστική για την εκλογική ήττα του 2019. Πατήματα ακόμη δεν έχουν βρεθεί, παρά τις προσπάθειες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αν και μια νέα όψη της τακτικής του είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πίεση στη σημερινή μεσαία τάξη λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Μια επιχείρηση «αντιστροφής» του επιχειρήματος που αποδίδεται στην Κουμουνδούρου σε συνδυασμό με τη συνεχή επαφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της μεσαίας τάξης ή και της μικρής επιχειρηματικότητας. Μια πλευρά των δυσκολιών του «κυβερνήσιμου ΣΥΡΙΖΑ» εντοπίζεται επίσης στο πώς απαντάει στο νέο δίλημμα του Πρωθυπουργού για «κυβέρνηση ή χάος». Από εδώ περνά το πόσο πειστικοί θα γίνουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του για το πώς εννοούν τώρα την Πολιτική Αλλαγή και πώς θα κινηθούν σε σχέση με τα άλλα προοδευτικά κόμματα.
Πίεση στο ΠΑΣΟΚ
Βεβαίως η πίεση κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ θα εντείνεται, αλλά βασικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταδείξει πως η πρώτη κάλπη μπορεί να βγάλει συγκλίσεις – όπως λέει βέβαια, με προϋπόθεση πως θα είναι η Κουμουνδούρου πρώτο κόμμα – και άρα εμμέσως να υπερασπιστεί την απλή αναλογική, για την οποία επίσης του γίνεται μεγάλη κριτική από τους αντιπάλους του. Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την προσπάθεια να δείξει κυβερνήσιμος αλλά και να φτιάξει μια νέα σχέση με πιο ειδικά κοινά (π.χ. νεολαία) και με στοχευμένες παρεμβάσεις-προτάσεις, όπως της εβδομάδας που πέρασε για τη στεγαστική επισφάλεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις