Πολυτεχνείο Κρήτης: Σύγκρουση Κεραμέως – αντιπολίτευσης για την «ομηρία» του κοσμήτορα
Να αποσύρει τη μήνυση κάλεσαν τη Νίκη Κεραμέως οι Νίκος Φίλης και Μ. Συντυχάκης
Σφοδρή σύγκρουση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Νίκου Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Συντυχάκη από το ΚΚΕ και Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 για την αναφορά της υπουργού Παιδείας προς τον Εισαγγελέα Χανίων με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά τη διάρκεια «ομηρίας» του κοσμήτορα τον περασμένο Οκτώβριο.
Θλιβερές μειοψηφίες και απόπειρα ποινικοποίησης
Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται θλιβερές μειοψηφίες που καθηλώνουν στο παρελθόν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και καταπατούν κάθε έννοια ελευθερίας σκέψης και λόγου. Από την δική τους μεριά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για απόπειρα ποινικοποίησης των φοιτητικών συνδικαλιστικών κινημάτων.
Διαβάστε επίσης Πανεπιστημιακοί κατά υπουργείου Παιδείας: Νομοσχέδιο ενάντια στη Δημοκρατία και υπέρ της διαπλοκής
«Συντάσσεστε και οι τρεις με την φερόμενη δράση κάποιων φοιτητών. Ποια είναι η φερόμενη δράση; Εσείς λέτε ότι αφορούσε μια αφίσα. Αλήθεια; Την ανακοίνωση της κοσμητείας την διαβάσατε; Η ανακοίνωση μιλά για αναγκαστικό εγκλεισμό του κοσμήτορα στο γραφείο του από ομάδα στην οποία συμμετείχαν και άτομα εκτός πανεπιστημίου. Τον κρατούσαν όμηρο λέει η ανακοίνωση. Του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου. Με βία προσπάθησαν να του αποσπάσουν υπογραφή. Παράλληλα δυο μεγαλόσωμοι κανόνιζαν ποιος μπαίνει και βγαίνει από τ γραφείο του κοσμήτορα» τόνισε η κα Κεραμέως.
Επίσημη εκδοχή των περιστατικών
«Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση της κοσμητείας. Δεν άκουσα τίποτα γι αυτά από εσάς. Αν αυτά επιβεβαιωθούν από την Δικαιοσύνη θα αφορούν βιαιότατη επίθεση σε ακαδημαϊκό» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας και απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 σημείωσε:
«Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες πρόκειται για πράξεις απολύτως καταδικαστέες που κανείς δεν θέλει να βλέπει στα Πανεπιστήμια. Ή μήπως όχι; Το λέω αυτό γιατί εσείς όχι μόνο δεν καταδικάσατε την υπόθεση αλλά σπεύσατε να προτάξετε τα στήθη σας υπερ της βάναυσης καταπάτησης δικαιωμάτων. Εσείς τα δικαιολογείτε».
Βιβλιοθήκη και βαριοπούλα
Απευθυνόμενη στον Νίκο Φίλη ο Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Υποστηρίξατε ότι εμείς επιτιθέμεθα κατά φοιτητών που αγωνίζονται υπέρ της γνώσης. Αλήθεια; Αυτές είναι μάχες υπέρ της δημοκρατίας φιμώνοντας καθυβρίζοντας και κρατώντας σε ομηρία; Σας έχουν κρατήσει όμηρο κ Φίλη κλειδωμένο σε ένα γραφείο και με την βία να σας λένε τι να υπογράψετε; Αυτά καταγγέλλονται»
«Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με την βιβλιοθήκη και εσείς με την βαριοπούλα» τόνισε η ίδια.
Απόσυρση της μήνυσης
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μου είναι δύσκολο να κατανοήσω τον εισαγγελικό οίστρο και το αστυνομικό πάθος της υπουργού. Μίλησε για φερόμενα επεισόδια αλλά μάλλον τα υιοθετεί. Τόσο μίσος για τα παιδιά; Είναι λυπηρό η πολιτεία να εγκληματοποιεί με την συμπεριφορά της διάφορες κοινωνικές πράξεις. Η κα Κεραμέως αν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα λάθη της πρέπει να αποσύρει την μήνυση».
Επίσης ο κ. Συντυχάκης σημείωσε «η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες και στέλνει στα δικαστήρια όσους αγωνίζονται. Υπάρχει ανακοίνωση 35 μελών ΔΕΠ που μιλά για δυσανάλογη κλιμάκωση. Σας ενοχλεί η νεολαία που αγωνίζεται και διεκδικεί. Να αποσύρετε τις μηνύσεις».
Η κα Σακοραφα είπε «δεν έχουμε εμείς την βαριοπούλα. Η βαριοπούλα είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Ο κοσμήτορας δεν αποχώρησε γιατί δεν ήθελε και είχε το κινητό του».
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»