Το σχέδιο της Ελλάδας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο παρουσίασε ο Σκρέκας στον Τσούνη – Τι περιλαμβάνει
Στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού από την Ρωσία παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, με τον οποίο είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντηση.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την απεξάρτηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και του συνόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κατασκευάζεται και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας -βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του έτους- ότι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών μας έχει μειωθεί κατά 21%, ενώ η συμμετοχή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έχει αντιστοίχως αυξηθεί κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρέσβη, ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο αναλογεί αυτή τη στιγμή στο 44% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας και ότι το 60% του συνόλου των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου προέρχεται από τις ΗΠΑ με δυνητικά αυξητική τάση. Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε με τον Αμερικανό πρέσβη τη γενικότερη ενεργειακή κατάσταση ασφάλειας στην Ε.Ε. που έχει δημιουργηθεί με την μείωση των ροών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος (αν η Μόσχα δεν αποφασίσει διαφορετικά) αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου.
Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσα από έναν συνδυασμό δράσεων. Αυτές περιλαμβάνουν:
- την αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής
- την ετοιμότητα μετατροπής του καυσίμου 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε ντίζελ και
- την αύξηση τόσο της δυνατότητας αποθήκευσης, όσο και της δυνατότητας επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής (FSU).
Τέλος, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό που έχει δρομολογηθεί με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία αλλά και τη Βουλγαρία, όπου η δεύτερη γραμμή Νέα Σάντα – Μαρίτσα αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου έτους αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα εισαγωγών ηλεκτρισμού από τη γειτονική μας χώρα.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί